HR Ablak Jó ajánlatnál a magyarok fele egyből munkahelyet vált

Jó ajánlatnál a magyarok fele egyből munkahelyet vált

Pörge Béla | 2021.08.26 16:22

Jó ajánlatnál a magyarok fele egyből munkahelyet vált

Fotó: Facebook/Trenkwalder

A Trenkwalder új Mobilitási Indexe szerint a munkavállalók 35 százaléka kész új belföldi lakhelyre is költözni egy megfelelő állásajánlat esetén, 54 százalék pedig kész váltani. Az alkalmazottak a jelenlegi helyzetükkel mérsékelten elégedettek: munka- és megélhetési körülményeiket bemutató Elégedettségi Index értéke országos átlagban 6,4 volt az tízes skálán.

Hirdetés

Stílszerűen már az új irodájában tartott ismertetőt a Trenkwalder a Mobilitási Indexéről, illetve magát az átadás előtt álló épületet is megnézhették a sajtó munkatársai. A friss kutatásban kétezer embert kérdeztek meg, őket a cég nagyjából 350 ezres adatbázisából választották ki. Fontos tehát leszögezni, hogy az alábbi adatok kifejezetten olyan álláskeresőkre vonatkoznak, akik a Trenkwalderen keresztül is próbáltak munkát találni.

A megkérdezett kétezer munkavállaló mind a versenypiacon dolgozik, 53 százalékuk szellemi, 47 pedig fizikai munkát végez. A kutatás alapján készült el egyrészt a Mobilitási Index, valamint az ezzel szorosan összefüggő Elégedettségi Index.

Sokan költöznének el egy jobb munkahelyért

A Trenkwalder kutatásából kiderül, hogy jelenleg a munkaerő 54 százaléka kész munkahelyet váltani megfelelő ajánlat esetén, 35 százalékuk ehhez belföldi lakhelyet is hajlandó lenne változtatni. A legnagyobb arányban erre Csongrád-Csanád (54 százalék), Somogy (52 százalék) és Heves (50 százalék) megyékben készek, ugyanakkor a legkisebb hajlandóság erre Pest megyében (8 százalék), Komárom-Esztergom megyében (12 százalék), illetve – talán meglepő módon – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (14 százalék) mutatkozik.

A költözés mellett elsősorban a jobb megélhetés miatt döntenének, a válaszadók 54 százaléka ezt jelölte meg, de fontos a stabilabb jövő (15 százalék) és a több munkalehetőség (12 százalék) is. A válaszadók 29 százaléka külföldre költözne, míg 71 százalékuk belföldön maradna. Az elsődleges belföldi költözési célpontként szinte minden megyében Budapestet és Pest megyét jelölték meg, kivéve Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyéket, ahol a favoritnak Győr-Moson-Sopron megye bizonyult. Érdekesség, hogy Győr-Moson-Sopronból inkább külföldre költöznének, mint bármelyik másik megyébe Magyarországon belül.

Fotó: Trenkwalder

G. Nagy Balázs, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója a kutatásról elmondta, hogy a belföldi munkaerő mobilitási készségeinek ismerete az egyre több szegmensben újra kialakuló munkaerőhiány és bérverseny időszakában egyre jelentősebb versenyelőnyt biztosíthat a munkavállalóknak. Hozzátette, hogy a magyar lakosság költözési hajlandósága az elmúlt évtizedben sokat nőtt, és érdekes módon erre a legnagyobb készség ma nem a keleti, észak-keleti, hanem a déli országrészekben mutatkozik.

Közepesen elégedettek helyzetükkel a magyar munkavállalók

A mobilitási hajlandóság egyik fontos összetevője, hogy a munkavállalók egy-egy területen mennyire tartják élhetőnek a helyi viszonyokat. A Trenkwalder a kutatás során többek között felmérte a jelenlegi munkahellyel, a környék adta lehetőségekkel, valamint az adott megye kereseti és megélhetési viszonyaival kapcsolatos elégedettséget, melynek az értéke (tízes értékelési skálán) országos átlagban 6,4 pont lett. Nem meglepő módon ebben a tekintetben a Nyugat- és Észak-Dunántúl, illetve Közép-Magyarország megyéiben születtek a legjobb értékelések. A legnagyobb elégedettséget Fejér megyében mérték (7,4 pont), a legkisebb elégedettségi indexe Nógrád megyének volt (5,6 pont).

A szűkebb környezetet a megkérdezettek általában kedvezőbben értékelték, mint a tágabb, megyén belüli lehetőségeiket. A jelenlegi munkahellyel való elégedettség országos átlagban 7,1 pontot, a környék adta lehetőségek 6,9 pontot kaptak, miközben az adott megye kereseti lehetőségeit átlagosan 5,9, a megélhetési viszonyokat pedig 5,5 pontra értékelték.

Fotó: Trenkwalder

A válaszadók 64 százaléka az újra kitáguló munkaerőpiaci lehetőségek dacára úgy érzi, a munkahelyváltás jelenleg kockázatosabb, mint két évvel ezelőtt volt. Eközben 54 százaléknyian jelezték azt, hogy a munkájukra valamilyen hatással volt a járvány.

A tervek szerint a Trenkwalder évente megismétli majd mobilitási és elégedettségi kutatását, így követve folyamatosan nyomon a munkavállalói preferenciák változásait.

Az iskolások felé nyit a Trenkwalder

Magyarországon ma 4,694 millió foglalkoztatott van, a munkanélküliségi ráta 4 százalék, a foglalkoztatottság 71 százalék. Pozitív trend, hogy egyre több a munkahely, ugyanakkor negatívum a népességfogyás, ezzel párhuzamosan évről évre kevesebben kerülnek ki az iskolarendszerből.

A Trenkwalder a diákok jobb elérésének érdekében iskolaszövetkezetet nyitott, ezt az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen indította be az idei évben – a koronavírus-járvány miatt egy évet csúszott a projekt. Ezzel kapcsolatban pozitív fejlemény, hogy a toborzás jól halad, csak az EFOTT-on ezres nagyságrendben sikerült új diákokat beszervezni.

Fejlesztések a járvány alatt, új iroda

A 2020-as év nehézségei ellenére sem állt le a fejlesztésekkel a Trenkwalder. Ez főleg az új irodában nyilvánul meg, valamint abban, hogy a cég hatalmas adatbázisát hogyan tudják megjeleníteni, kihasználni. A vállalat évente körülbelül százezer embert interjúztat, ennek köszönhetően komoly adatbázissal rendelkezik – amit részben ráadásul újra is kellett építenie az adatvédelmi törvény szigorításával.

A Trenkwalder új központja a fővárosban, a Váci úti Balance Buildingben van – hivatalosan csak lesz, szeptember közepén várható az átadás. Az új iroda több utalást is tartalmaz a cég indusztriális eredetére, ilyen például a több kapcsoló, vagy a tető burkolata. Ennél azonban nagyobb újítás a digitalizáció alkalmazása, erre az egyik legjobb példa az úgynevezett Sliding Screen: ez egy hatalmas, mozgatható képernyő, ami a tologatással változtatja a megjelenítendő információkat. A leglátványosabb eleme az a térkép, amin láthatóvá válik a Trenkwalder igen komoly adatbázisa. A képernyőt a megfelelő megyéhez tolva, kiválasztva néhány szempontot, megtudhatjuk, mennyi a munkanélküli, a foglalkoztatott, vagy éppen az átlagbér az adott régióban.

Szintén komoly beruházást jelentenek a szimulátorok, melyek az álláskeresők képességeit segítik ellenőrizni, fejleszteni. Jelenleg egy hegesztőszimulátor és egy targoncaszimulátor áll a Trenkwalder rendelkezésére Budapesten, ezeket a sajtó munkatársai ki is próbálhatták – a VR-szemüveg segítségével biztonságos környezetben nyerhettem róla bizonyosságot például arról, hogy nem lennék jó hegesztő.

Kiemelt Partnereink