HR Ablak Hetvenezer olasz állást fenyeget az elektrifikáció

Hetvenezer olasz állást fenyeget az elektrifikáció

autopro.hu/V.M. | 2022.02.06 16:23

Hetvenezer olasz állást fenyeget az elektrifikáció

Fotó: Fiat Chrysler Automobiles EMEA Press

Az elektromos járművekre átállás körülbelül 73 ezer munkahely megszűnésével fenyeget Olaszországban – közölték szakszervezetek és egy munkáltató-képviseleti szervezet, melyek egyúttal arra szólították az olasz kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokat az autóipar támogatását célzó intézkedésekről.

Hirdetés

Elemzők szerint az elektrifikáció Olaszország autóiparát nagyobb mértékben érintheti, mint más országokét. Ezt egyrészt a vállalkozások kicsi mérete, másrészt a technológiaváltás nagy beruházásigényével magyarázzák.

Az Európai Bizottság tervezete szerint 2035-től az EU területén kizárólag emissziómentes új személyautókat lehet forgalomba helyezni, ami a mostani szabályozási környezet fennmaradása mellett könnyen a belső égésű motor kiszorulásához vezethet.

„Ez a terv, amennyiben nem párosul kormányzati beavatkozással, körülbelül 73 ezer állás megszűnéséhez vezethet Olaszországban, amiből 63 ezer a 2025-2030-as periódusban fog eltűnni” – áll a Federmeccanica munkáltatói lobbicsoport, valamint a FIM, FIOM és UILM szakszervezetek közös közleményében.

Bezuhantak a gyártási számok

A szervezetek felhívják rá a figyelmet, hogy az Olaszországban készült járművek száma az 1997-es több mint 1,8 millióról az előző évben 700 ezer darabra esett vissza, amiből kevesebb, mint félmillió volt személyautó.

„Ismét el kell érnünk, hogy körülbelül 1,5 millió járművet gyártsunk évente” – fogalmazott a FIOM szakszervezet vezetője, Francesca Re David.

Az olasz autóipar közvetlenül és közvetetten 278 ezer embernek ad megélhetést, továbbá az olasz GDP 6 százalékáért felel – írja a Reuters az olasz autóipari szövetség, az ANFIA adatai alapján.

Már dolgoznak a megoldáson

Az elektrifikáció jelentette kihívások úgy néz ki, szerencsére nem kerülték el az olasz kormány figyelmét. Giancarlo Giorgetti, olasz iparügyi miniszter nemrég közölte, hogy rövidesen javaslatcsomagot fog bemutatni az olasz autószektor támogatására.

A szakszervezetek azonban nem csak támogató intézkedéseket, de azt is várják, hogy a kormány véglegesítse akkumulátorgyár-építési megállapodását a Stellantis-szal, ami még tavaly jelezte, hogy egyik akkumulátorgyárát a közép-olaszországi Termoliban tervezi felépíteni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink