HR Ablak „A Suzukinál a lehetőségek széles tárháza nyílik meg”

„A Suzukinál a lehetőségek széles tárháza nyílik meg”

autopro.hu | 2023.04.27 07:20

„A Suzukinál a lehetőségek széles tárháza nyílik meg”

Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

Stabil vállalati működés, segítőkész csapat, nyitottság, felelősség, önállóság és folyamatos kihívások – a megfelelő bérezés és azon túli juttatások mellett olyan szempontok, amelyekre a munkavállalók gyakran hivatkoznak, amikor az elvárásaikat írják le az ideális munkahely kapcsán. A Magyar Suzuki az elmúlt években sokat tett azért, hogy a bérezés terén versenyképes legyen, de kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy megtalálja és megtartsa a tehetséges szakembereket. Az autóiparban zajló technológiai forradalom egyes állomásainak megélésére ráadásul számos lehetőség nyílik az esztergomi, komplex gyártással foglalkozó üzemben.

Hirdetés

A Magyar Suzuki esztergomi gyára a Suzuki Csoport egyetlen európai gyártóbázisa, amely egyre több plusz feladatot és felelősségi kört kap az anyacégtől. Bár a kezdetek kezdetén, 1992-ben érthető módon még minden a japán szakemberek instrukciói alapján történt. Mára azonban olyan tudás és tapasztalat halmozódott fel és annyi tehetséges szakember csatlakozott a céghez, amely évről évre egyre inkább erősíti a magyarok helyzetét a járműipari vállalatcsoporton belül. A termelésben dolgozó kollégák sokszor oktatási központnak hívják a Magyar Suzukit. Hiába vesznek fel ugyanis mérnök alapdiplomával rendelkező szakembereket, Esztergomban egy olyan speciális tevékenységi körrel járó munka zajlik, amelyre jelenleg nem létezik oktatás Magyarországon, de világviszonylatban sem. A szükséges tudást valójában munka közben szedik fel az új munkatársak.

Kovács Dániel Zsolt, a Magyar Suzuki Zrt. beszállító fejlesztő mérnöke

Kovács Dániel Zsolt, a Magyar Suzuki Zrt. beszállító fejlesztő mérnöke | Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

Egyetért ezzel Kovács Dániel Zsolt is, aki júniusban lesz három éve, hogy elhelyezkedett a Magyar Suzukinál beszállító fejlesztő mérnökként, két év után pedig kinevezték az egysége vezetőjének. Mint mondja, amikor munkát keresett, több autóipari vállalathoz is beadta a jelentkezését, a legtöbb helyre felvételt is nyert, de végül a Magyar Suzuki mellett döntött, mert úgy érezte, itt szerezheti a legtöbb és legértékesebb tapasztalatot. Munkája során a beszállító partnereknél ellenőrzi az autóipari szabványoknak és a Suzuki elvárásainak való megfelelést és az alkatrészek gyártását.

„Úgy érzem, már ennyi idő alatt is sikerült jelentős szakmai tapasztalatot szereznem a vállalatnál és ezen felül sok élménnyel gazdagodtam. Ez a kollégáim és a vezetőség érdeme is, hiszen mindig megkaptam tőlük a szükséges információkat, és támogatást, ami előre vitt a munkámban. Azonnal befogadó és barátságos volt mindenki. Már a kezdetektől nagyon sokat tanultam a kollégáimtól, a betanulási folyamat pedig példaértékű volt” – fogalmazott Kovács Dániel Zsolt is.

„A Magyar Suzuki kinyitotta számomra világot”

A fiatal mérnök szinte folyamatosan úton van, külföldi partnereket látogat végig kollégáival: főként Ázsia és Európa országaiba utazik a beszállítókhoz. Ilyenkor egy részletes audit során megismerik az adott céget, az egyes folyamatokat és ellenőrzik, hogy a szabványok elvárásainak megfelelnek-e a gyártósorok és a termékek.

„Nagyon szeretem a sok utazást, a Magyar Suzuki kinyitotta számomra világot. Alapvetően otthonülő típus voltam, de amióta itt dolgozom, rengeteg kultúrát megismerhettem, nagyon sok emberrel találkozhattam és a mindennapokban is más ember lettem. Új élményeket élhetek meg minden utazás alkalmával” – tette hozzá. Dániel kiemelte, mindenképp egyedi, hogy a munkája során egy teljesen új szemléletet is volt alkalma megismerni. Mint mondta, egyszerre működik a magyar kultúra, a, tudatosság, őszinteség és megjelenik a japán pontosság, csapatmunka, szervezettség. A két kultúra fúziója pedig megteremi a Magyar Suzuki sikerességének alapjait.

A több mint 30 éves Magyar Suzukinál jelenleg egyébként egy generációváltás zajlik. Az esztergomi gyártóvállalatnál nagy energiát fektetnek abba, hogy hidat képezzenek a fiatalok és a tapasztalt kollégák között, miközben a felgyűlt tapasztalatot is tovább viszik a következő nemzedéknek. Ebben fontos szerep jut azoknak a tehetséges mérnököknek, akik az elmúlt években csatlakoztak az esztergomi üzemhez. Dániel szerint a tapasztaltabb vezetők hagyják kibontakozni a fiatalokat, létrejönnek új vezetői pozíciók is, ezekben pedig a fiatalabb generáció tagjai kiteljesedhetnek.

„Nagyon fontos, hogy ne gyomorgörccsel lépj be a munkahelyre”

Ennek fontos része, hogy milyen lehetőségek vannak a továbblépésre, milyen életpályát és karrierutat mutat fel a cég a munkavállalóinak. A Magyar Suzukinál ugyanúgy van feljebb lépési lehetősége a termelésben dolgozó operátoroknak, mint a mérnököknek vagy az irodai munkatársaknak. Varga Patrik négy évvel ezelőtt termelés támogatói mérnök pozícióban helyezkedett el a Magyar Suzukinál a motor összeszerelő részlegnél.

Varga Patrik, a Magyar Suzuki Zrt. termelés támogató mérnöke

Varga Patrik, a Magyar Suzuki Zrt. termelés támogató mérnöke | Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

„A Suzukihoz kerülő mérnökök mindegyike kap egy alap termelés támogatói bevezető képzést, majd minden alosztályon eltölt egy kis időt a saját feladatkörében való elhelyezkedés előtt. Ez egy nagyon jó felépítés, hiszen így nem azonnal kerülsz mélyvízbe, van időd a kibontakozásra. Másfél-két év telik el, mire egy mérnök önállóvá válik. Szerintem ez egy ideális folyamat arra, hogy egy kolléga elsajátítsa a hatékony, minőségi munkavégzést. A közelmúltban lehetőséget kaptam egy magasabb szintű, karbantartói pozíció betöltésére, amire a vezetőség részéről érkezett hozzám a megkeresés. Fiatal mérnökként nagy lehetőséget láttam a fejlődésre. Most karbantartó mérnök supervisorként dolgozom a karbantartóknál, itt a fejlesztésekkel, főként a problémák, meghibásodások megelőzésével foglalkozom” – árulta el Varga Patrik. Mint mondta, azért szeret a legjobban a Magyar Suzukinál dolgozni, mert új technológiákkal találkozhat a munkájában, a cégnél nyitottak az új dolgokra, különösen az összeszerelő üzemben. Nagy élmény számára, hogy a munkája során rendszeresen dolgozik 3D nyomtatóval, szkennelő technológiával.

„A robotokat, a gyártásvezérlő eszközöket ezzel alkotjuk meg, ami szakmai szemmel nagyon izgalmas. A Suzukinál a lehetőségek széles tárháza nyílik meg előttem, erre pedig nincsen lehetőség minden munkahelyen” – vélekedett a fiatal mérnök.

Ugyanakkor nem kérdés, az is fontos, hogy egy vállalat milyen juttatási csomaggal és bérezéssel igyekszik megtartani munkavállalóit. A Magyar Suzuki az ország 14. legnagyobb árbevételű cége a 2021-es adatok alapján, stabil piaci szereplő, amely az elmúlt években különösen nagy figyelmet fordított arra, hogy emeljen a béreken és bővítse a béren túli juttatások keretét. Célja, hogy a régió legjobb munkáltatója legyen, amelyik folyamatosan fejlődik. Nem véletlen, hogy az idén elnyerte a Családbarát Hely védjegyet, amely minősítést olyan munkahelyek viselhetik, amelyek segítik és támogatják a munkavállalók családon belüli szerepeinek betöltését.

„Nagyon fontos, hogy az ember ne gyomorgörccsel lépjen be a munkahelyére, hanem örömmel jöjjön dolgozni minden reggel. Ez egy olyan értéke a Magyar Suzukinak és az itt dolgozó csapatoknak, ami különlegessé teszi a többi munkahelyhez képest. Szerintem természetes, hogy az ember egy munkahelyen eltöltött pár év után, pláne fiatalként megfontolja a munkaerőpiaci alternatívákat és akár egy lehetséges munkahelyváltást. Én is megtettem, az előbbiek miatt viszont mégsem volt kérdés, hogy a Suzuki az én világom” – vallotta be Varga Patrik.

A Magyar Suzuki egyébként folyamatosan bővíti csapatát, országos toborzói tevékenységet folytat, jelenleg is több fizikai-, szellemi és gyakornoki pozícióra keresnek munkatársakat.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink