Gyártósor Komoly szakértelmet nyújt a Horn a csőmegmunkálásban

Komoly szakértelmet nyújt a Horn a csőmegmunkálásban

autopro.hu/D.Á. | 2021.03.17 10:21

Komoly szakértelmet nyújt a Horn a csőmegmunkálásban

Fotó: Paul Horn GmbH

A Paul Horn GmbH-nak sikerült megnyernie a világ vezető cső- és csőhüvelygyártó szerszámgépgyártóit, csakúgy, mint a végfelhasználókat, köszönhetően az ügyfélközpontú eszközmegoldásai folyamatos fejlesztésének. A szerszámgyártó mindig is arra törekedett, hogy felhasználóbarát megoldásai kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak. Legyen szó általános vagy egyedi szerszámokról, a vállalat mindig igyekszik tartósabb és költséghatékonyabb megoldást létrehozni. A Horn saját termékmenedzsment osztálya, mely elkötelezett az OCTG produktív megmunkálási koncepciók folyamatos fejlesztése és optimalizálása mellett, sztenderd és egyedileg gyártott szerszámokat is tervez és szállít megrendelőinek.

Hirdetés

A Horn termékportfólióját a felhasználók gyártási szükségleteihez igazodva alkották meg, így mindenféle géphez megfelelő eszközcsomagot kínál a vállalat. A szerszámrendszerek szabványos gépi interfészekkel érhetők el - beleértve a VDI-t, a poligon szárat és a hengeres szártartókat -, valamint a revolverfejek fedél-süllyesztett megoldásokkal. Az eszközöket a rendszer automatizáltságának fokához igazítják - a kézi betöltéstől kezdve a teljesen automatizált gyártásig -, és úgy tervezték őket, hogy minden szükségletre megoldást nyújtsanak. Az S117 és 315 típusú Horn rendszerek lefogatásai, szerszámtartói és precízen illesztett szerszámbefogói gondoskodnak a megfelelő forgácsleválasztásról a csövek és hüvelyeik végeinek megmunkálásakor. Nincs szükség olyan költséges alkatrészek telepítésére, mint a különböző alátétlemezek és forgácstörő megoldások, így az ügyfelek jelentős költségmegtakarítást érhetnek el. A két Horn rendszer rendkívül pontos cserélhetőséget mutat, a váltólapkáknál a megmunkálási körülményekhez igazított keményfém alapokat és bevonatokat alkalmazzák. Mindez jelentős javulást eredményez a vágási teljesítmény és a szerszám élettartama szempontjából egyaránt. A precíziós lapkaülékek pontos cserélhetősége csökkenti a szerszámbeállítások számát, amelyekre a lapkacsere után van szükség.

Fókuszban a precíz megmunkálás

Az API (Amerikai Ásványolaj Intézet) és GOST normák szerint végrehajtott menetvágási feladatok kivitelezése során a Horn S117 a forgácsoló élek számának növelésével igyekszik a munkát hatékonyabbá és gyorsabbá tenni. A 315-ös rendszer három használható vágóéllel rendelkezik, ami jelentős költségoptimalizáláshoz vezet. Ez különösen hasznos a kényes prémium összekötő csövek megmunkálása során. A szerszámtartót úgy tervezték, hogy tökéletes összhangban működjön a váltólapkával, növelve a szerszámrendszer stabilitását. Ennek köszönhetően csökken a vibráció, ami a megmunkálás minőségét és a szerszám élettartamát egyaránt növeli.

A Horn az ANSI / API-5L szabványnak megfelelő profilú csövek végeinek precíz megmunkálására is kínál megoldásokat, az ügyfelek igényeinek megfelelően. A marófejek legfeljebb 50 milliméteres falvastagságú csövek végeinek megmunkálásához használhatók. A beépített hengerekkel javíthatók az esetleges kerekítési hibák. A gyártott munkadarabok megfelelnek az API tűrésosztályú követelményeinek.

Az M101 elnevezésű tárcsamaróval a Horn egy speciálisan kifejlesztett eszközt kínál a csővégek megmunkálásához hengerlés után és a szakaszok elválasztásához, elemzés céljából. A szerszám cső- és hüvelyszereléshez is egyaránt használható. Az S101 lapkák legalább két milliméteres marási szélességet biztosítanak, gyorsan és pontosan dolgoznak, valamint önzáróan rögzülnek a szerszámra, így könnyen cserélhetők.

Minden egy kézben

A Horn keményfém megmunkáló egységében gyártja saját keményfém nyerslapkáit, melyeket maguk köszörülnek, majd látják el az úgynevezett PVD bevonattal. Ezt a bevonatot vákuumban, nagyon magas hőmérsékleten hozzák létre. Ilyenkor a mikronos vastagságú bevonat és a keményfém között szoros adhézió alakul ki, tulajdonképpen egybeforrnak, így a bevonatnak köszönhető kopás- és ütésállóság sokáig fennmarad. A széleskörű gyártási tevékenység eredménye a rövid szállítási idő – a Horn a bevezetett Greenline program végett, két héttel az alkatrészrajzok jóváhagyása után át tudja adni a termékeket a megrendelőnek korlátozott rendelési mennyiség esetén. A szolgáltatások része a termékmenedzsment és szaktanácsadás is, hiszen a cég sok tapasztalatot gyűjtött már könnyen és nehezen megmunkálható ötvözetekkel egyaránt.

Ahogy a fúrási mélységek egyre nőnek, úgy az üzemi körülmények egyre megterhelőbbek lesznek, ezért a szükséges csövekkel szemben támasztott igényeket az egyre jobb minőségű rozsdamentes ötvözetekkel lehet csak kielégíteni, melyeket azonban nehéz megmunkálni. Ez komoly kihívást jelent a szerszámgyártóknak is, amit a Paul Horn az innovatív bevonatolási technológiáival, házon belüli gyártási stratégiájával, és alaposan kigondolt hőtűrési és megmunkálási tulajdonságokkal felruházott szerszámrendszerekkel igyekszik megfelelni az elvárásoknak.

Kiemelt Partnereink