Gyártósor Teljes mértékben nem lehet kiváltani a hidraulikát

Teljes mértékben nem lehet kiváltani a hidraulikát

Pörge Béla | 2022.03.16 07:23

Teljes mértékben nem lehet kiváltani a hidraulikát

Csonka Szabolcs, a Gimex-Hidraulika Kft. értékesítési vezetője | Fotó: Gimex-Hidraulika Kft.

Csonka Szabolcs, a Gimex-Hidraulika Kft. értékesítési vezetője az autopro.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy a vállalat milyen lépéseket tett a környezetvédelem jegyében, illetve kitért a hidraulikus rendszerek lehetséges alternatíváira is.

Hirdetés

- Hogyan látják a hidraulika jövőjét a Gimexnél?

- Egy hidraulikus eszköz vagy rendszer beüzemelése után a tervszerű karbantartás (például olaj- és szűrőcsere, fáradt olaj kezelése) miatt folyamatos költségekkel kell számolni, ezért számos esetben törekednek a hidraulika kiváltására. Jelen tudásunk alapján viszont a közeljövőben biztosan nem lesz olyan alternatív megoldás, ami teljes mértékben ki tudná váltani a hidraulikus rendszermegoldásokat. A hidraulikával érhetőek el jelenleg a legnagyobb erők a legkisebb beépítettségi geometria mellett. Például egy megmunkáló központ munkadarab megfogó készüléke nagysorozatú gyártásban számos hidraulikus munkahengert és támhengert tartalmaz, nem beszélve a kiegészítő hidraulikus komponensekről. Az esetek jelentős részében nagyon kevés hely áll rendelkezésre, ezért a lehető legkisebb méretű elemeket tudjuk csak beépíteni. Ahhoz, hogy stabil legyen a munkadarab szorítása és alátámasztása, mindenképpen hidraulika szükséges. Csak hidraulikusan lehetséges több tíztonnás szorító- és támasztőerőt elérni.

- A környezetvédelem milyen hatást gyakorol a hidraulikára?

- Tisztában kell lennünk, hogy egy hidraulika rendszer soha nem lesz száz százalékban szivárgásmentes. A tömítések funkcionalitása, résolajveszteségek és egyéb okokból adódóan mindig lehet olajszivárgás, ami a környezetbe kerülhet. Ezért is fontos a résolajok visszavezetése a hidraulika tartályba, a kiszivárgott olaj összegyűjtése például egy kármentő tálcába és a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő tárolása. A hidraulika rendszereket napi szinten kell szemrevételezni, cső- és csavarkötéseit időközönként után kell húzni, flexibilis hidraulika tömlőket ötévente mindenképpen le kell cserélni. Az olaj és szűrők tervszerű cseréje pedig kötelező folyamat. Az előzőekben felsoroltak együttese eredményezi a környezetünk megfelelő védelmét az olajfolyás ellen.

- Önök szerint milyen eljárásokkal csökkenthető a hidraulika környezetterhelése?

- A hidraulika nyomás előállítását egy szivattyú villamos-, belsőégésű motoros vagy hidro-pneumatikus kivitel esetében pneumatikus működtetéssel érjük el. Természetesen továbbra is vannak szituációk, ahol kézi hidraulikus pumpát vagy csavarpumpát használunk. Ezeknek a hajtásoknak az üzemét kell a mindenkori feladatnak megfelelően optimalizálni. 2021. július 1-től 0,75 kilowatt felett már az IE3-as energiaosztályú villanymotorok használatát írják elő, ez alapján tervezi a Gimex-Hidraulika Kft. az általa épített hidraulikus tápegységeket.

A Gimex a tápegységek tervezésénél mindig törekszik az optimális energiafelhasználásra, ami azt jelenti, hogy csak akkor működtetjük a tápegységet, ha szükség van rá - ezzel csökkentve az energiafelhasználást, és egyben csendesebb környezetet teremtünk. Tápegységeink egy része a villamosvezérlésnek és a beépített kiegészítő megoldásoknak köszönhetően összeköthető a gyártási rendszerekkel, ezáltal minden monitorozható, lerövidülnek a reakcióidők, pontosan tervezhető a karbantartás.

- Milyen zöld technológiákat alkalmazó vállalatok termékeit forgalmazza a Gimex-Hidraulika Kft.?

- A szakmában neves nyugat-európai gyártók, a német Roemheld cégcsoport és a Hainbuch magyarországi szerződéses partnere vagyunk. Mindkét cég a munkadarab befogástechnika-, automatizálás-, prés- és fröccsöntőgépek szerszámrögzítés- és a szereléstechnika legismertebb szereplői közé tartoznak. Olasz partnerünk a Duplomatic cég pedig mára már a világ egyik legnevesebb hidraulikuselemeket gyártó vállalatai közé tartozik, innovatív fejlesztései vannak a proporcionális vezérléstechnika területén.

Beszállítóink a termékek előállítása, azokhoz felhasznált alapanyagok, és maga az egész gyártás terén a legmodernebb technológiával rendelkeznek, amely megfelel az Európa Unió környezetvédelmi előírásainak. Az alkatrészek előállításához energiára van szükség, de a Gimex-Hidraulika Kft. és beszállítói elkötelezettek egy fenntarthatóbb termelés mellett. Cégünk 2021-ben építette meg napelemrendszerét, amellyel a teljes energiaigényünket megújuló energiaforrásból tudjuk biztosítani.

Roemheld elektromos henger

Roemheld elektromos henger | Fotó: Gimex-Hidraulika Kft.

- Partnerei körében tapasztalják a fokozódó környezettudatos tevékenységet?

- A több, mint ezer partnerünk nagy részénél az elmúlt években jelentős beruházás zárult le megújuló energia és hulladékgazdálkodás területén. Partnereinknél további új fejlesztések is kilátásban vannak a közeljövőben. Remélhetőleg ezekkel a fejlesztésekkel mind a környezetünkre történő káros hatások minimalizálhatóak, mind pedig a magyar ipar versenyképessége is növekedni tud.

- Milyen irányban fejlődnek a hidraulikai berendezések? Az automatizálás és a robotika új lehetőségeket teremt a hidraulikai eszközök számára?

- Az automatizálás terjedésével a hidraulikus elemeknek, a hidraulikus berendezéseknek is integrálhatónak kell lenniük egy modern gyártósorba. A proporcionális vezérléstechnikával mára a hidraulikus elemek beállításai illetve azok módosítása emberi beavatkozás nélkül lehetséges. Villamosvezérlésből módosíthatóak az értékek és monitorozhatóak az adatok. A hidraulikus munkadarab befogó elemek és rendszerek is számos olyan kiegészítő opcióval érhetőek el, amely alkalmazása szükséges az automatizált rendszermegoldások folyamatbiztos működésére.

A Roemheld Csoport lengőkaros befogói, támhengerei és egyéb szorító elemei pneumatikus és villamos pozíció lekérdezéssel kiegészíthetőek. A német cég legújabb fejlesztése a teljesen digitalizálható lengőkaros munkahenger, amelynél a szenzorok segítségével szinte az összes fontos paraméter (például nyomásérték, szorítóerő, dugattyú pozíció, munkadarab-felfekvés) ellenőrizhető. A Roemheld már standardizált megoldásként ajánlja a jól ismert hidraulikus lengőkaros befogói helyett a teljesen elektromos működtetésű változatot. Ha a férőhely megengedi, a nagyobb geometriával rendelkező elektromos működtetésű hengerek használatát a hidraulikus kivitelek helyett, egy könnyen integrálható szorítóeszköz lehet a felhasználók számára. Az elektromos lengőkaros befogó mellett már elektromos működtetésű támhengerek, karos leszorító munkahengerek, nullpontrendszerek is elérhetőek.

Az 1993-ban alapított Gimex-Hidraulika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. munkadarab befogástechnika, valamint ipari és mobilhidraulikus elemek, rendszerek értékesítésével, és a hozzá kapcsolódó szaktanácsadással, szolgáltatásokkal foglalkozik.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink