Gyártósor Szétszereléssel és anélkül is tisztíthatóak az extruder gépek

Szétszereléssel és anélkül is tisztíthatóak az extruder gépek

autopro.hu/V.M. | 2021.08.30 04:19

Szétszereléssel és anélkül is tisztíthatóak az extruder gépek

Fotó: Beijing Silk Road Enterprise Management Services Co.,LTD

A számos műanyag termék gyártásához nélkülözhetetlen extruder berendezések tisztítását a gép szétszerelésével vagy anélkül is el lehet végezni. Akármelyik lehetőséget is választjuk, érdemes áttekinteni a tisztítási módozatok főbb jellemzőjét és megfontolni néhány hasznos tanácsot.

Hirdetés

Az anyagváltásoknak amennyire csak lehet tervezettnek kell lennie, a világos színeket sötétnek, míg a könnyen folyó ömledéket viszkózusabbnak kell követnie. Ideális helyzetben ezek a szabályszerűségek be is tarthatóak, de a gyártási tervek és a kereslet változásai ezt nem mindig teszik lehetővé.

Az átállást segíthetik a különböző tisztító anyagok, amikkel az meggyorsítható, másrészt csökkenthető a különböző, össze nem illő műanyagok keveredésével keletkező hulladék mennyisége.

A legtöbb tisztító folyadék magas viszkozitású műanyag, némelyikben inorganikus töltőanyag is van a letapadt műanyag súrlódás általi eltávolításához. Léteznek oldószeres típusok, de olyan is akad, ami kémiai reakció útján depolimerizálja az extruderben rekedt anyagokat.

Kulcsszerepet játszik a hőmérséklet, a meleg segíti a tisztítást, és van, hogy lerakódások eltávolításához elég csak a hőmérsékletet megemelni bármiféle tisztítószer használata nélkül. A Plastics Today cikke szerint a víz, jobban mondva a vízgőz önmagában használata azonban nem tanácsos, mert bár fellazíthatja a lerakódásokat, a berendezés nyílásain kiszökve megégetheti a mellette tartózkodókat.

Nincs egy biztos módszer

Ha a tisztítást szétszereléssel kívánjuk elvégezni, több lehetőség is adódik. A csiga kiürítése nélkül is elvégezhető a művelet, ekkor a műanyag granulátumot adagoló garat elzárását követően érdemes még néhány másodpercig járatni a csigát, hogy annak első néhány csatornája kiüresedjen, elkerülve, hogy a megkeményedett, kihűlt műanyag torlaszt képezve akadályozza az adagolást az újrainduláskor. A csiga leállása után érdemes a hűtését még néhány percig bekapcsolva hagyni.

A műanyag degradációjának megakadályozására a csigát alacsony fordulatszámon javasolt működtetni a fűtés leállítása után, hogy az ömledék hőmérsékletét csökkentsük. Leálláskor akár nitrogént is be lehet fecskendezni, hogy az oxigén ne tudjon érintkezni a meleg műanyag reaktív területével a csiga végén.

A törőcsatornát önmagában is ki lehet cserélni, de annak elvégzésekor a műanyaggal teli, leszerelt szerszámot is ki lehet tisztítani. Utóbbihoz gyorsaság és csapatmunka kell, mert a műanyag könnyebben eltávolítható meleg állapotában, továbbá az első 10-15 perc fontos a degradáció elkerülésében. Amint az extruder motorja leállt, el kell távolítani a szerszámot, amit azután egyszerre többen tisztíthatnak.

A fém alkatrészek tisztítása ismételt felmelegítést is megkövetelhet egy sütőben vagy egy fürdőben.

Kivegyük vagy hagyjuk bent?

Ami a csigát illeti, vannak cégek, melyek sosem veszik ki, míg például az UPVC-feldolgozó vállalatok mindent darabjaira szednek szinte minden leálláskor. A kivételt mindazonáltal a tisztítás mellett a kopottság mérése is indokolhatja. A csiga kivételekor előbb ki kell azt üríteni, amit követően tisztítására több módszer, többek között vörösréz kefékkel való sikálás közül lehet választani.

A csiga nagy része valójában úgy is letisztítható, hogy a csiga nincs teljesen kivéve, ekkor a munkavégzéshez is megfelelő magasságban van. A karcolások elkerüléséhez sokan használják az említett vörösréz keféket, azonban a csiga anyagától függően más eszközök közül is lehet választani. Vannak „szappanok” is, amik kifejezetten a csiga és a szerszám tisztítására lettek kifejlesztve.

A kellőképp meleg ömledék a henger falán kenőanyagként viselkedhet, ám a termelés újraindításakor a lehűlés közbeni degradációja folytán, ürülésekor anyaghibákat eredményezhet. A hengert ugyancsak lehetséges mechanikus módon, kefével tisztítani.

A tisztítást követően a hengerben hátramaradó száraz, laza anyagokat porszívóval távolítsuk el, a sűrített levegővel való kifújás nem végez maradéktalan munkát, a visszamaradó szennyeződések pedig később a csiga megfelelő működését akadályozhatják.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink