Elemzések Kína nem hagyja magát: ők is vámok bevezetését fontolgatják

Kína nem hagyja magát: ők is vámok bevezetését fontolgatják

autopro.hu/R.K.E. | 2024.05.24 15:19

Kína nem hagyja magát: ők is vámok bevezetését fontolgatják

Fotó: BYD

A brüsszeli Kínai Kereskedelmi Kamara a kínai elektromos autókra kivetett büntetővámokra válaszul Peking lehetséges ellenintézkedéseire figyelmeztet. A jelek szerint akár 25 százalékos importvámokat is fontolgatnak – de nem az elektromos autókra, hanem az EU-ból és az USA-ból származó belső égésű motorokra összpontosítva.

Hirdetés

A brüsszeli Kínai Kereskedelmi Kamara a közösségi médiában közzétett üzenetében azt állítja, hogy Kína 25 százalékos vámot fontolgat a belső égésű motoros importált járművekre. Ez az esetleges intézkedés állítólag „hatással lehet az európai és amerikai autógyártókra, különösen a közelmúltbeli fejlemények fényében" – tette hozzá a kamara. Ez az USA által augusztusra bejelentett, „kritikus ágazatokban" a kínai importra kivetett különleges vámokra utal.

Az USA különösen magas vámokat vet ki a Kínából származó elektromos autókra: a vámtétel augusztustól 100 százalékos lesz. Az akkumulátorok is érintettek. Mindkettő az amerikai kormány szerint a „tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok" elleni védelem érdekében. Az EU jelenleg is vizsgálja a Kínából származó elektromos autókra vonatkozó büntetővámok bevezetését egy dömpingellenes vizsgálat keretében. Egy 30 százalékos vám bevezetését fontolgatják.

Várható volt valamiféle reakció Kínától

Aligha lehetett arra számítani, hogy Kína ezeket az intézkedéseket tétlenül fogadja majd. A belső égésű járművekre való összpontosítás világossá teszi, hogy Peking azt fontolgatja, hogy a nyugati autóipart ott üti, ahol fáj. A Volkswagen, a BMW, a Mercedes-Benz és társai ugyanis jelenleg a belső égésű motorok exportjával keresik a pénzüket, amit aztán többek között a hajtásláncok fejlesztésébe csatornáznak vissza. A pekingi kereskedelmi minisztérium további ellenintézkedésként dömpingellenes vizsgálatot is kezdeményezett az EU-ból, az USA-ból, Japánból és Tajvanról származó egyes vegyi anyagok ellen – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink