Gyártósor Senki ne halogassa tovább a digitalizációt!

Senki ne halogassa tovább a digitalizációt!

Pörge Béla | 2023.09.21 16:22

Senki ne halogassa tovább a digitalizációt!

Fotó: Kontron

Nyirő Ferenc, a Kontron Hungary Kft. Ipari Digitalizáció üzletágának vezetője adott interjút az autopro.hu-nak a digitalizáció fontosságáról, és arról, hogyan tud ebben segíteni a vállalat.

- Február óta az S&T Consulting Hungary Kft. Kontron Hungary Kft. néven folytatja a tevékenységét. Mi áll a névváltás hátterében, mit fejez ki ez a változás?

- Az anyacégünk már tavaly megváltoztatta a nevét, és hozzánk februárban ért el a névváltozás. A cég vezetése úgy gondolta, hogy ez a név jobban kifejezi a vállalat jövőbeli fókuszát, amiben a valós idejű adatgyűjtési technológiák egyre nagyobb szerepet játszanak. Cégünk csak nevet váltott, semmilyen más változás nem történt a hazai csapatban és a portfólióban sem.

- A cég több mint harminc év alatt nyilván rengeteg tapasztalatot gyűjtött: hogyan hatottak a válságok az informatika és a digitalizáció piacára? Milyen trendeket tapasztalnak?

Nyirő Ferenc, a Kontron Hungary Kft. Ipari Digitalizáció üzletágának vezetője

Nyirő Ferenc, a Kontron Hungary Kft. Ipari Digitalizáció üzletágának vezetője | Fotó: Kontron Hungary Kft.

- A világban rendkívül mélyreható változások történnek, aminek a legjobb példája az autóipar elektronizációja: az elektromos autók piacán az európai gyártók dominanciája megtörni látszik, a belső égésű motorokban testet öltött kompetitív előnyök mára már másodlagossá váltak. A Tesla a diszruptív technológiáival lerakta a nyereséges autógyártás alapjait, aztán beindult a kínai autók dömpingje is. Kína a világ legnagyobb akkumulátorgyártója és erős az önvezetési technológiákban, mindezekben Európa lemaradásban van.

Az elektromos autók sokkal kevesebb alkatrészből állnak, ráadásul az európai gyártók piaci részesedése csökken és ez kevesebb beszállítható alkatrészt jelent a magyar KKV-k számára is. A magyar cégeket emellett sújtja az agyelszívás, a fizikai munkaerő hiánya, a magas infláció, a drága energia. Ilyen körülmények között csak azok a cégek tudnak fejlődni, akik kiaknázzák a digitalizáció és robotizáció nyújtotta előnyöket. Mi arra specializálódtunk, hogy segítsünk a tartalékok felfedésében és korszerű digitalizációs megoldásokkal javítsuk a cégek versenyképességét.

- Hogyan segítheti az innováció a kis- és középvállalatokat a nehéz időszakok átvészelésében? Mikor, hogyan érdemes belevágni egy-egy digitalizációs beruházásba?

- Innováció nélkül nincs túlélés. Minden cég más háttérrel, anyagi lehetőségekkel, személyi feltételekkel rendelkezik. Ezért nincs mindenkire egyformán alkalmazható megoldás. Négy fő javítási fókuszterületet azonosítottunk:

  • Képzés: ez az alacsonyan csüngő gyümölcs
  • Folyamatok feltérképezése, optimalizálása
  • Az optimalizált folyamatok digitalizációja
  • Robotizálás, ahol csak lehet

Ha valaki még nem kezdte el a digitalizációt, ne halogassa tovább! A filozófiánk: Think Big. Start small. Scale fast. Magyarul: ismerjük meg a lehetőségeket, kezdjük el kicsiben, és bővítsük a fejlesztést, amint csak lehet.

- Miként segíti a Kontron azokat a vállalatokat, akik most merülnének el az IoT világában? Milyen kihívásokkal találkoznak?

- Három évtized tapasztalatára alapozva kidolgoztunk egy átfogó Ipar 4.0 audit módszertant. A felmérés eredményeképpen a cégek vezetése egy részletes röntgen, vagy inkább MR felvételt kap a saját működéséről, és konkrét javaslatrendszert teszünk le az asztalra, ismerve a legkorszerűbb digitalizációs eszközökkel reálisan megvalósítható modernizációs lépéseket. El lehet kezdeni egyszerű gépi IoT adatgyűjtéssel, a MES (Manufacturing Execution System) és az APS (Advanced Planning and Scheduling) bevezetése jelenti a következő szintet, de lehet, hogy mindezeket egy gyártási fókuszú ERP rendszerrel érdemes az adott cégnél megoldani. Szintén fontos terület a gyártás, a PLC-k szimulációja, vagy éppen az offline robotprogramozás. Mi mindegyikre kínálunk high-tech megoldásokat.

Ami a kihívásokat illeti, a forráshiány sajnos komoly probléma, erre nincs ráhatásunk. A pályázatok sokszor nehezen teljesíthető feltételeket támasztanak, amit a mai bizonytalan környezetben a cégek nem mernek bevállalni. Sok cég elodázza a fejlesztéseket, de ezzel éppen a jövőjét kockáztatja, ez károsan hat a digitalizációs piacra is.

Az október 17-én a budapesti Eiffel Műhelyházban megrendezésre kerülő TECHTOGETHER+ Járműipari konferencia mellett egy innovatív ipari technológiákra fókuszáló kiállítás, és a már komoly hagyományokkal rendelkező Techtogether mérnökhallgatói verseny is megszervezésre kerül.

Az egynapos rendezvényen párhuzamosan zajlanak a programok az eltérő közönségnek. Az autopro.hu és a MAGE közös járműipari konferenciájának a belépő díja: 60.000 Ft+áfa. Szerezze be jegyét most az alábbi linkre kattintva! A rendezvény keretében megtartott szakmai találkozó és mérnökhallgatói verseny díjmentesen látogatható, csupán előzetes regisztrációhoz kötött.

Tetszett ez a hír? Iratkozzon fel hírlevelünkre az alábbi linken és értesüljön az elsők között a legfontosabb járműipari történésekről!

Kiemelt Partnereink