Gyártósor Segítségül hívja a ChatGPT-t a Mercedes-Benz

Segítségül hívja a ChatGPT-t a Mercedes-Benz

autopro.hu/M.M. | 2023.07.15 04:20

Segítségül hívja a ChatGPT-t a Mercedes-Benz

Fotó: Mercedes-Benz Media

Az új technológiai eszköz a 2020-ban bevezetett MO360 nevű digitális gyártási ökoszisztémába fog illeszkedni, még hatékonyabbá téve a gyártási folyamatokat. A cég elmondása szerint egyelőre még csak a bevezetési fázis fog következni, azonban egy sikeres tesztszakasz után várhatóan a Mercedes-Benz összes gyárába implementálva lesz a ChatGPT.

Hirdetés

A Mercedes-Benz AG újabb lépéseket tett a digitális termelési műveleteinek fejlesztéséért az OpenAI nagy nyelvi modelljének (LLM), azaz a ChatGPT-nek az integrálásával.

Sokat fejlődött a gyártás 2020 óta

A cég elmondása szerint az MO360 rendszer már jelentősen megváltoztatta a digitális gyártási környezetet azáltal, hogy lehetővé tette, hogy a termelési műveletek adatai azonnal a gyártó informatikai rendszereibe kerüljenek, ezzel jelentősen megnövelve a gyártás hatékonyságát.

A Microsoft Azure OpenAI szolgáltatásával működtetett új projekt célja, hogy a termelési adatokat minél egyszerűbben lehessen elemezni, valamint, hogy javítsák a minőségirányítást, a hibaazonosítást, és a folyamatoptimalizálást.

Teljesen integrálják az új eszközt

Az MO360 adatplatformon belül egy automatizált elemző eszköz fogja kihasználni az intelligens kapcsolódás nyújtotta lehetőségeket, a fejlesztésből, az ügyfelektől, illetve a gyártásból származó adatok feldolgozásával.

Ezzel az integrált megoldással lehetővé fog válni a meghibásodások gyors felismerése és elemzése, a gyártósori zavarok elkerülése érdekében. A ChatGPT segítségével a Mercedes-Benz minőségügyi mérnökei hatékonyabban lesznek képesek elvégezni az adatok csoportosítását és a hibák azonosítását.

A fejlesztés azoknak az alkalmazottaknak is segíteni fog, akik nem rendelkeznek programozási tudással, mivel a korábban komplex kódolási folyamatokat igénylő adatlekéréseket párbeszéd-vezérelt lekérdezések fogják leváltani.

Az OpenAI eszközével feldolgozott valós idejű termelési adatoknak hála a Mercedes-Benz azt állítja, hogy képes biztosítani a folyamatos értékelést, a gyártástervezés rugalmasságát és az egyszerűsített döntéshozatalt az egész gyártási folyamat során.

Több téren is újat hoz a ChatGPT

A gyártó tervei a ChatGPT-vel azonban túlmutatnak az adatelemzésen, mivel akár egy bármikor elérhető, mesterségesintelligencia-alapú kapcsolattartóként is szolgálhat az alkalmazottak számára világszerte.

Az MO360 önkiszolgáló portálján keresztül - amit az alkalmazottak szinte bármilyen eszközön el tudnak érni, legyen az tablet, telefon, vagy laptop – a dolgozók kapcsolatba tudnak lépni az MO360 támogató chatbottal, amit arra fejlesztettek ki, hogy tisztázza a felmerülő kérdéseket, és megoldást találjon a beosztott által felvetett problémákra.

„A ChatGPT MO360 ökoszisztémán belüli használata újabb példa arra, hogy a digitalizáció hogyan emeli a Mercedes-Benz gyártási folyamatait egy következő szintre. Az új digitális eszközöknek köszönhetően az alkalmazottjaink képesek arra, hogy a gyártási folyamatok optimalizálását és a minőségellenőrzést egy még inkább fenntartható módon fejlesszék” – fűzte hozzá a hírhez Jörg Burzer, a Mercedes-Benz Group AG igazgatótanácsának termelésért és az ellátási lánc menedzsmentért felelős tagja az Automotive Manufacturing Solutions beszámolója szerint.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink