Gyártósor Saját termékével lépne szintet a PMT

Saját termékével lépne szintet a PMT

Pörge Béla | 2022.05.26 16:23

Saját termékével lépne szintet a PMT

A PMT csapata az Automotive Hungary, Ipar Napjai és Mach-Tech kiállításon. | Fotó: PMT

Somodi Viktor, a PMT Szerszámgép Kft. ügyvezetője az autopro.hu-nak adott interjúban beszélt a vállalat Automotive Hungary, Ipar Napjai és Mach-Tech kiállításon való megjelenéséről, a saját gyártású termékéről, valamint arról, hogy vészelte át a mögöttünk hagyott nehéz másfél évet a cég.

- Mivel készült a PMT Szerszámgép Kft. az idei Automotive Hungary, Ipar Napjai és Mach-Tech kiállításra?

- Szokásunkhoz híven olyan gépekkel jelentünk meg, amelyek a kiállítást követően egy-egy partnerünk számára már leszállításra kerültnek: bemutatunk egy élhajlítót, egy présgépet, egy fűrészgépet és egy hengerítőt. Újdonság, hogy az elmúlt években elkezdtünk fejlesztésekkel foglalkozni és kiléptünk a kereskedői státuszból.

A jövőbeli tervünk egy általunk létrehozott, sajátmárkás robotos élhajlító cella. Ennek egy része – egy szerszámcserélő-rendszer, azaz egy megfogó – különálló termékként is megállja a helyét, ezt is megmutatjuk a kiállításon. Ezt egyébként nemzetközi szabadalom is védi, nagyon büszkék vagyunk erre a termékre. Sikeresen átléptünk tehát a fejlesztői oldalra, de most vissza kell térnünk a kereskedői tapasztalatainkhoz, és el is kell adnunk az eszközt.

- Mennyien érdeklődtek a stand iránt?

- A keddi napot a Techtogether Automotive Hungary verseny húzta fel – folyamatosan jöttek hozzánk a diákok, először vettünk részt feladatadóként az eseményen. A második és a harmadik nap – tehát a szerda és a csütörtök – látogatószámban már olyan volt, amilyennek lennie kell.

Két ága van egy hasonló kaliberű kiállításon való részvételnek: egyrészt természetesen jó lenne minél több ajánlatkérést, megrendelést gyűjteni, de nem elvárás, hogy ez visszahozza a kiállítás költségeit. A PR megjelenés, vagyis a marketingérték legalább ennyire fontos, meg kell mutatni magunkat - főleg egy ilyen nehéz időszak után.

- Szerszámgépkereskedőként hogyan készülnek az elektromos átállásra? Mint ismert, kevesebb alkatrészre van szükség egy elektromos jármű elkészítéséhez, ami sokszor a szerszámgépgyártók számára is kihívást okoz.

- A partnereink nem annyira kitettek az autóiparnak, így mi sem, ezért az elektromos átállásra kevésbé vagyunk érzékenyek. Az elmúlt másfél év után egyébként is azt mondom: jöhet bármi!

Fotó: Pörge Béla

Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl. 2020-ban minden megállt, ehhez képest 2021-ben a termelőcégek – a gyártók – közül néhány partnerünk már-már rekordévet értek el, ugyanakkor beruházni nem mert senki. Ennek oka, hogy a magyar beruházások nagymértékben a pályázatoktól függenek, amik kiértékelése sokat csúszott. Részben a COVID, részben ez a helyzet nagy bizonytalanságot okozott, ezért nem mertek beruházásokba kezdeni a magyar cégek – márpedig az általunk forgalmazott gépek már beruházási kategóriába esnek.

Természetesen a szervizelésben is jelen vagyunk, de ez inkább kiegészítő tevékenységnek számít: éppen elég volt ahhoz, hogy fennmaradjunk.

- Idén már jobb a helyzet?

- 2021 végén, a pályázatok kiértékelése után javult a helyzetünk, ez egészen tavaszig tartott. Most látszik egy kis megtorpanás. A beruházási kedv hullámzásához hozzá vagyunk szokva, de a tavalyi hullámvölgy extrém volt, bízunk benne, hogy ilyenre nem lesz példa.

- A saját fejlesztésű gépek mennyire segíthetnek ezen a helyzeten?

- Segítenek, de magát az ötletet nem ez adta, hanem a piaci igények. A kis- és középvállalkozásoknak is automatizálni kell, azonban a nagy márkák rendszerei kevésbé megfizethetők a szektor számára.

Szeretnénk egy hibrid megoldású, automatizált és manuális működtetésre is alkalmas, a kis- és nagyszériás gyártást is kielégítő rendszerrel belépni a piacra.

Kereskedőként a határokon belülre vagyunk szorítva. A saját termékünkkel viszont ki tudunk lépni a nemzetközi piacra, ennek egy fontos része lehet, hogy ősszel Hannoverbe is ki tudjuk vinni az itt bemutatott szerszámcserélő demogépet, és egy komplett robotos élhajlító cellát is.

A csongrádi székhelyű PMT Szerszámgép Kft. lemezmegmunkáló gépek kereskedelmével, a hozzájuk szükséges szerszámok, alkatrészek szállításával, szoftvercsomagok értékesítésével, valamint szerviz tevékenységgel foglalkozik. A lemezmegmunkáló és fémszerkezetgyártó szakma gépeinek igen széles választékát kínálja: élhajlítás, csőhajlítás, lemez­darabolás és hengerítés, rúd- cső- és profil­darabolás, lemez- és profillyukasztás, préselés, valamint termikus vágások.

Tetszett ez a cikk? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink