Gyártósor Robotikai vezetőszerepre törnek az államok

Robotikai vezetőszerepre törnek az államok

autopro.hu/V.M. | 2023.01.19 07:23

Robotikai vezetőszerepre törnek az államok

Fotó: Bosch Csoport

A világ nagy országainak és gazdaságainak döntéshozói mind tisztában vannak a robotika meghatározó, jövőformáló szerepével. Éppen ezért a kormányok világszerte célzott módon igyekeznek előre mozdítani a hazai robotikai fejlesztéseket, egyúttal bebiztosítani vezetőhelyüket az iparágban.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) a legfrissebb „World Robotics R&D Programs” jelentésében szedte össze, hogy Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban a kormányok hogyan támogatják a robottechnológia fejlődését.

A szervezet kutatásából kiderült, hogy a kormányok sokszor kifejezetten ambiciózus célokat határoznak meg, és az, hogy pontosan mire irányuló támogatásokat nyújtanak, széles skálán mozog az ipartól kezdve egészen az űrkutatásig.

Nem érik be az első helynél kevesebbel

Kínában a tizennegyedik ötéves terv robotipar fejlesztésére irányuló szekciója az innovációra fókuszál. Ezzel Kína célja, hogy a robotikai technológiákban és az ipari fejlesztésekben globális vezetőszerepre tegyen szert. Programjában Kína nyolc olyan iparágat jelöl meg, melyekben előre kívánja mozdítani a robotok alkalmazását.

Az ázsiai ország nagy léptekkel halad a robotizációban. Az IFR statisztikái szerint 10 ezer ipari dolgozójára 322 robot jutott 2021-ben, amivel ötödik a rangsorban. Mindössze néhány évvel korábban, 2018-ban 140 gép/dolgozó arányával a huszadik helyen állt még.

Ázsiában maradva Japán „Az Új Robot Stratégiával” a robotikai fejlesztések élére kíván állni. 2022-ben a kormány közel egymilliárd dollárral támogatta a robotikai fejlesztéseket, olyan területeken, mint az ipar, az orvoslás, az infrastruktúra vagy a mezőgazdaság. A támogatott projektek között vannak az autonóm vezetéssel, a légiközlekedéssel, valamint a mesterséges intelligenciával kapcsolatosak. Japán a világ legnagyobb iparirobot-gyártója, a 2021-ben világszerte üzembe állított gépek 45 százalékát készítették itt.

Dél-Korea ugyancsak felismerte a robotokban rejlő óriási potenciált, és a negyedik ipari forradalom egy meghatározó iparágaként tekint rá. Az ország kormánya „Az Intelligens Robotok 2022-es Implementációs Terve” keretében 172,2 millió dollárt allokált robotikai fejlesztésekre. Az IFR adatai szerint Korea csúcstartó a dolgozókra jutó robotok számában: 2021-ben 10 ezer ipari dolgozóra 1000 ipari robot jutott az országban.

A társadalom szolgálatában

Németországban a kutatás-fejlesztési projekteket a „High-tech Stratégia 2025” (HTS 2025) keretében támogatják államilag. A kormány e szerint 2026-ig évente 69 millió dollárt – vagyis öt év alatt 345 milliót – fog robotikába fektetni. A HTS 2025 részeként indult útjára a „A Technológia Emberközpontú Alakítása” nevet viselő program, aminek célja a technológia egész társadalomban való oly módon formálása, hogy az az emberek javát szolgálja. A program kutatási területei között szerepel az ember-robot kollaboráció is.

Németország Európa legnagyobb robotpiaca, emellett az egy dolgozóra jutó robotok számában negyedik a világranglistán a 397 robot/10 ezer dolgozó arányával.

Az Egyesült Államok a „Nemzeti Robotikai Kezdeményezés” keretében nyújt anyagi támogatást az alapvető robotikai kutatás-fejlesztéshez. Az immáron a harmadik fordulóban meghirdetett kezdeményezés az anyagi támogatáson kívül ösztönzi a cégek, a kutatók és más szervezetek közti együttműködést. A kiválasztott projektek között van a NASA „Holdtól a Marsig” projektje, mely magába foglal olyan fejlesztéseket, amikkel a robotok hatékonyabban támogathatják majd az űrhajósokat a Földtől távolabb eső területeken végzett tevékenységekben is.

Az USA a világ harmadik legnagyobb robotpiacának számít, 10 ezer dolgozóra vetítve pedig 274 robot jut, amivel kilencedik a rangsorban.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink