Gyártósor Robotikai Szilícium-völgyet teremtett Dániában a Blue Ocean Robotics

Robotikai Szilícium-völgyet teremtett Dániában a Blue Ocean Robotics

autopro.hu/H.J. | 2021.05.09 04:21

Robotikai Szilícium-völgyet teremtett Dániában a Blue Ocean Robotics

Fotó: twitter.com/BlueOceanRobot

A robotok és a szoftverek fejlesztése és gyártása rendkívül összetett folyamat, amely kihívás elé állítja a gyártókat. Gyakran hosszadalmas folyamatok árán sikerül egy rendszert kifejleszteni, jelentős mértékű energiát, időt, és pénzt felemésztve. A vállalatok együttműködése gyorsabb és hatékonyabb munkafolyamatokhoz vezetne, ez pedig egy dániai kis szigeten már hosszú ideje működik is. A robotikai szektor előrehaladásáról és lehetőségeiről a Blue Ocean Robotics vezérigazgatója, Claus Risager beszélt.

Hirdetés

Kínában több mint 10 ezer robotcég működik – jelentések szerint azonban a vállalatok csupán 5 százaléka teljesít jól. Mi történne akkor, ha nem kellene mindent „újra feltalálni” – kezdve a motor fejlesztésétől, a számítógépes látáson át, egészen a navigációig –, hanem elég lenne a robotoknak csak azokat a funkciókat megtanulniuk, amelyek a hozzájuk rendelt műveletsornál szükségesek?

Blue Ocean Robotics vezérigazgatója, Claus Risager elmondta, hogy a robotok szoftverkötegének 70 százaléka általános, a maradék 30 százaléka pedig nagyon specializált. Ez azt jelenti, hogy a kódot megosztó robot startupok olyan szoftvert tudnak kifejleszteni, amelyek lehetővé teszik az intelligens rendszerek kétszer olyan gyors fejlesztését. Emellett természetesen vannak olyan kísérletek, amelyek ezt nyílt forráskódú alapon biztosítják, mint például az ROS (robot operációs rendszer) – de ez nem fed le mindent, és egyértelműen van hová fejlődni.

Folyamatosan fejlődik a robotsziget

Tehát a kérdés már csak az: hogyan lehet a robotokat okosabbá, hasznosabbá, és gyorsabbá tenni? Risager szerint a válasz a dániai Odenseben található – ahol jelenleg mintegy 150 robotikai vállalat működik, és több mint 300 robot-, automatizálási és dróncégnek ad otthont. A Blue Ocean Robotics igazgatója robotszigetnek is nevezi a helyszínt.

A robotsziget története több mint 30 évvel kezdődött, amikor a helyi hajógyárnak a vezetője, és az ottani egyetem egy professzora összefogtak, és a hajók hegesztését végző robotok fejlesztésébe kezdtek. Risager az egyetemi csapat tagja volt, és egy egyedülálló robotikai ökoszisztéma részévé vált. Ahogy egyre több vállalat működött együtt, egyfajta robotikai Szilícium-völgy jött létre: markológépeket, szoftvereket, különféle eszközöket fejlesztettek, miközben minden vállalat hozzáadta a szakértelmét a folyamatokhoz.

Risager elmondta, hogy a kereskedelemben életképes robothoz szükséges hardver és szoftver megépítése nehéz. A fizikai termékek és a szoftverek fejlesztésének, gyártásának és szállításának folyamatát a Blue Ocean Robotics iparosította – az egyedi megoldásnak köszönhetően így a vállalat portfóliójában 3 robot található, de könnyen fejleszthetnek egy negyediket, ötödiket és így tovább, ugyanis az alkalmazott technológiák és üzleti összetevők bizonyos mértékben megegyeznek, így az összes roboton újra felhasználhatóak.

Segítség a pandémia idején

A Blue Ocean Robotics a járvány kitörésével UV-fertőtlenítő robotokat szállított kórházakba, iskolákba és más nyilvános helyekre, amelyek 10 perc alatt képesek megölni az összes baktérium és vírus 99,99 százalékát, akár egy nagyobb helyiségben is. Emellett egy GoBe nevű telepresence robotot, illetve egy betegszállító robotot is fejlesztetettek és alkalmaztak a pandémia alatt.

Specifikus folyamatok és szektorok a fókuszban

A vállalat vezetője elmondta, hogy a robotok által eddig még nem meghódított piaci területekre szeretnének robotokat fejleszteni. A vállalat sokat fókuszál ezekre a nagy piaci vertikumokra, így a professzionális szolgáltató ipar – különösen a kórházak vagy az egészségügy, az építőipar, a mezőgazdaság és a vendéglátás – kiemelt szektoroknak számítanak.

Risager szerint a legeredményesebb gyártási és fejlesztési ciklus az, amikor egy vállalat által kifejlesztett szoftverhez az összes tagvállalat hozzáférhet, a meglévő szolgáltatást továbbfejlesztheti, a többiek pedig profitálhatnak ezekből a fejlesztésekből – így mindegyikük képes lesz a feladatspecifikus szoftverekre összpontosítani – olvasható a Forbes oldalán.

Kiemelt Partnereink