Gyártósor Négyzetre kell emelni az automatizálást

Négyzetre kell emelni az automatizálást

autopro.hu/D.Á. | 2021.04.04 12:21

Négyzetre kell emelni az automatizálást

Fotó: Pexels

Mára világossá vált: a jövő gyárai digitálisak, magas szinten automatizáltak lesznek. A jelenlegi elavult működési modellek és a 21. századi víziók közötti űr leküzdésének módja azonban még nem tisztázott, de nagy eséllyel erre is az automatizálás kínál majd választ.

Hirdetés

Az eddig megszokott, mára idejétmúlt ipari megközelítés hátrányai messziről láthatók – a berendezések sokszor üresjáratban várják a termeléshez szükséges anyagokat vagy az emberi beavatkozást. Túl nagy arányban fordulnak elő hibák, túl sok selejt termelődik.

Az elmúlt két évtizedben a hagyományos ipar a globalizáció hatására elérte kapacitásának határait. A munkaerő egyre drágább, a vásárlói igények pedig folyamatosan emelkednek – egyre átláthatóbb, gyorsabb, lokalizált termelésre van szükség.

Új fejezet nyílik

Az ipar új irányvonala egyértelműen az automatizálás, ám a hagyományos modellről a digitálisra való áttérés folyamata koránt sem automatizált. Az ipari gépeket egyesével, embereknek kell beállítaniuk és felügyelniük, nincsen folyamatos információ-áramlás a gépek között. Az ipari automatizálás első hulláma tehát túl lassan halad, túl drága, szakértő pedig túl kevés van, így a nagy léptékű terjedés kivitelezhetetlen.

Az elmúlt tíz év szoftverfejlesztési törekvései az automatizálás automatizálását tűzték ki célul. A különálló gépeket egy közös szoftveres hálózatba kell kapcsolni, amely folyamatosan figyeli, és a körülményekhez képest konfigurálja a gépek hálózatát, folyamatosan tanulva, így lehetővé válik egy egész gyár átfogó programozása.

Az elképzelés legnagyobb előnye, hogy az automatizálás terjedése rugalmasabb és gyorsabb, ezek által pedig sokkal jövedelmezőbb. A gyárak szervezését mostantól nemcsak egy szűk szakmai kör fogja érteni – a digitális érában a működési modellek sokkal átláthatóbbak, letisztultabbak, a folyamatok hozzáférhetőbbek az adott vállalat szélesebb köreinek. A folyamatos fejlődést elősegíti továbbá, hogy immár a gépek is intelligensek – elérhetővé válik a gépi látás és tanulás. A termelési és egyéb adatok figyelembevételével a mesterséges intelligencia javítani tudja az automatizált gyártósor hatékonyságát és a termékek minőségét, valamint növelni a gyártott darabszámot.

Lépésről lépésre

Az új szemlélet automatizált terjedését célszerű a gyártási folyamat utolsó fázisainál kezdeni. Az összeszerelési, vizsgálati, tesztelési feladatokat végzik a legnagyobb arányban emberek, így a legnagyobb potenciál ezekben rejlik, ám annál összetettebb gépi infrastruktúra szükséges hozzájuk – robotok, automata szállítószalagok, adagoló berendezések összehangolt működése szükséges. A szoftveres háttérnek meg kell oldania a gépi látás és tanulás, valamint a 3D szimulációk feladatát, az így összeálló rendszer pedig minden eddiginél talpraesettebb és rugalmasabb lesz.

Az így működő rendszer például képes vizuálisan felmérni egy gyártandó prototípust, majd a puszta geometriai paraméterein túl képes az adott termék tervezett funkcióját is átlátni. Ezek alapján a mesterséges intelligencia emberekkel együttműködve megtervezi a – már automatizált – összeszerelés vagy gyártás legoptimálisabb lépéseit. A rendszer ezután különféle virtuális, valósághű szimulációknak veti alá a megalkotott modellt, ami által meggyőződik annak helyességéről. Ha a folyamatot felügyelő ember a modellt jóváhagyja, az automatizált gyártás a tervek alapján elindul, a tudásanyag pedig a világ bármely pontján azonnal a kamatoztatható a gyakorlatban.

Szoftveralapú jövő

A szoftverekre épülő gyártás rendszerszintű, átfogó látásmódot kínál, amik által az esetleges hibák hamar megtalálhatók, forrásaik könnyen beazonosíthatók, legyenek a gyártási folyamatok bármely pontján. A mesterséges intelligencia tanul a hibákból, javítja saját működéseit, és a dolgozók számára is ajánl fel korrekciós javaslatokat.

A jól megvalósított szoftveralapú ipar a vártnál rugalmasabb, gyorsabb, nagyobb kapacitású, ezáltal jövedelmezőbb. A gyárak miközben jobb minőséget termelnek, ezzel párhuzamosan kisebbek, fenntarthatóbbak, könnyebben mozgósíthatók lehetnek az automatizálás által, ami a lokális vásárlói igényekhez alkalmazkodva, lokális termelést tesznek lehetővé a jövőben. A társadalom és az ipar közti elszigeteltség a digitális korszak eljövetelével elkezd majd csökkenni – letisztultabb, helyszíntől független, mindenki számára átláthatóbb és hozzáférhetőbb a jövő ipara — írta meg a Forbes.

Kiemelt Partnereink