Gyártósor Mire jók a lézerek a gyártóiparban?

Mire jók a lézerek a gyártóiparban?

autopro.hu/Sz.K. | 2023.08.02 10:22

Mire jók a lézerek a gyártóiparban?

Fotó: KUKA

Az ipari lézer használata lehetővé teszi a munkavállalók számára a lépések egyszerűsítését, a pontosság javítását és a teljesítménnyel kapcsolatos előnyök kihasználását.

Számos gyártó használ lézert a felületek hatékony és precíz tisztítására. Egy autóipari gyártó például gyorsan rájöhet, hogy a hagyományos alkatrészmaszkoló módszerek mennyire időigényesek. Ehhez a feladathoz kapcsolódik, hogy az olyan technikák, mint a homokfúvás, eltávolítják a szennyeződéseket, de a felületi sérülések kockázatát hordozzák magukban.

A lokalizált lézeres tisztítás lehetővé teszi a gyártók számára, hogy meghatározott területekre összpontosítsanak, kiküszöbölve az alkatrészmaszkolás szükségességét. Az ipari lézer használata az alkatrész felületének textúrázására is módot ad, például a termikus permetezéshez való előkészítéshez.

A lézereket a hegesztés előtt és után az alkatrészek tisztítására is használják. Ez lehetővé teszi, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket az adott felületeken. Emellett a lézeres tisztítási módszerek az oxidáció okozta elszíneződéseket is kezelhetik, javítva ezzel egyes anyagok hegesztési minőségét.

A különböző módok közül, amelyekkel a dolgozók a lézereket tisztításra használhatják, a berendezés gyakran integrálható a meglévő szerelősorokba, ezzel helyet takaríthatnak meg az üzemeltetők.

Hamisítványok szűrése lézerrel

A gyártónak a termékekkel kapcsolatos érdeke nem ér véget, amikor azok elhagyják a gyárat. Ehelyett gyakran tudni akarják, mi történik addig, amíg a fogyasztók nem használják ezeket az árukat. Ez a felügyelet számos potenciális előnnyel jár. A gondos nyomon követés feltárhatja, hogy az egyes újratervezett termékeket valószínűleg a gyártástól számított 18 hónapon belül feldolgozzák a garanciális igényekre vonatkozóan.

Egy látható részlet hozzáadásával a gyártók megkönnyítik annak ellenőrzését, hogy egy termék valódi termék-e, és nem hamisítvány. Ez egy kiváló módja annak, hogy a valódi gyártó megvédje a hírnevét. Még ha egy hamisított termék máshonnan származik is, a hatások akkor is negatívan érinthetik a valódi terméket előállító vállalatot.

A lézeres jelölés a gyártóiparban is jól alkalmazható, mivel sokoldalúságot biztosít. Valaki használhatna ultraibolya lézert arra, hogy hő nélkül adjon hozzá egy jelölést, megvédve ezzel az alkatrész integritását. Más jelölési módszerek egyik hátránya, hogy az utólagos feldolgozási módszerek, például a porbevonat és a hőkezelés eltüntethetik a részleteket, vagy olvashatatlanná tehetik azokat. Ezzel szemben a lézeres jelölés rendkívül tartós és kiváló kopásállóságot biztosít.

Lézeres minőségellenőrzés

Az egyik legújabb innováció, amely az ultraibolya lézereket és a Rayleigh-szórással kapcsolatos, a gázturbinák motorjainak ellenőrzését végzi. Az ezzel a módszerrel nyert mérések igazolják, hogy a turbóventilátorok alkatrészei elérik a szükséges tolóerőt.

A lézerek a gyártásban is segítenek a vállalatoknak abban, hogy a gyártósorokról kikerülő alkatrészek megfeleljenek a specifikációknak. A piacon lévő egyes termékek másodpercenként több mint egymillió adatpontot rögzítenek, ami sokkal gyorsabb, mint amit az emberek el tudnának érni. Az emberek alapvető szerepet játszanak abban, hogy ellenőrizzék, mit mutatnak a lézeres mérőeszközök, és jelezzék a felmerülő problémákat.

Mivel számos lézeres mérőeszköz különböző formájú, színű és anyagú termékeken működik, a gyártók rengeteg felhasználási lehetőséget találnak számukra. Bár a mérés csak egy minőségellenőrzési szempont, mégis kritikus, mert az ebben a tekintetben elkövetett hibák szinte minden mást negatívan befolyásolhatnak – írja a MachineDesign.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink