Gyártósor Megszünteti a pazarlást és a veszteséget a lean a gyártervezésben

Megszünteti a pazarlást és a veszteséget a lean a gyártervezésben

autopro.hu/H.J. | 2021.03.01 10:19

Megszünteti a pazarlást és a veszteséget a lean a gyártervezésben

Fotó: Pexels

Korábban az integrált projektteljesítés (IPD) az egészségügyi projektekre fókuszált – az elmúlt időszakban azonban fokozatosan átültetik a megközelítést a gyártásra. Ez a tervezési és kivitelezési módszer magában foglalja a lean építési eszközöket – egy fokozott együttműködésen alapuló megközelítésben, amelynek eredményeként az építőipari és tervezői csapatok a tervezés korai szakaszától kezdve egészen a projekt hátralévő részéig együttműködnek.

A módszer ugyanazon szerződés keretében egyesíti a teljes csapatot – beleértve a tulajdonost, a tervezőt, a kivitelező és kereskedelmi partnereket –, amelynek középpontjában a projekt céljainak és célkitűzéseinek teljesítése áll, miközben a lehető legnagyobb értéket hozza az ügyfél számára. Lényegében az IPD a terv és az építési folyamat során a pazarlás és a veszteség megszüntetéséről szól – fokozva az együttműködést minden olyan érintettel, aki érdekelt a projekt sikerében.

IPD a gyártásban

Az IPD egyik fő előnye, hogy lehetővé teszi a tervező és kivitelező csapat számára, hogy gyorsabban reagáljon a változásokra, és kevésbé befolyásolja mind az ütemtervet, mind a költségeket. Ez különös jelentőséggel bír a gyártásban, mert általában egy létesítmény építését még azelőtt megkezdik, hogy az összes technológiai berendezésre vonatkozó követelményt meghatározták volna.

Egy jelenleg is zajló gyárprojekt – az egyik legnagyobb, amit IPD-szállítási modellen keresztül valaha végrehajtottak – jól mutatja a módszer rugalmasságát és hatékonyságát. Nyolc héttel a projekt indulását követően a világjárvány a teljes – több mint 100 fős csapatot – home office-ra kényszerítette. A csapatnak azonnal meg kellett tanulnia, hogyan tudnak együttműködni olyan eszközök használatával, mint a Skype és a Microsoft Teams annak érdekében, hogy a projekt az ütemterv szerint haladjon.

A projekt vezetője elmondta, hogy kezdetekben féltek attól, hogy a járvány súlyos következményekkel jár majd az üzletre nézve, és negatívan befolyásolja a munkavégzés módját és a csapat együttműködő képességét. Az IPD azonban lehetővé tette számukra, hogy sokkal gyorsabban haladjanak a hagyományos módszerekhez képest – és bár a csapat a projekt kezdetén küzdött a költségvetéssel, a célérték-tervezés révén több mint 200 millió dollárt tudtak csökkenteni a programból.

Az IPD előnyei

Az IPD egyik fő előnye a hagyományosabb modellekkel szemben, hogy hosszabb ideig képes fenntartani a tervezési rugalmasságot. A hatékony integrált megállapodási forma (IFOA) keretein belül a projektet egészében közelítik meg – az egész csapat a projekt sikerére összpontosít a tulajdonos által meghatározott módon. Az IPD rugalmassága lehetővé teszi a párhuzamos és egyidejű tervezést annak meghatározására, hogy melyik megoldás a legjobb a projekt végén.

Az IPD további előnye, hogy lehetővé teszi a munkafolyamatok felgyorsítását. Az IPD csapata jelentős időt tölt a kezelőfelület tervezésével, a tervezési és építési fázisok lényegében egyetlen egybefüggő folyamatban zajlanak. Az építkezés a tervezés befejezése előtt megkezdődhet, lehetővé téve a csapat számára, hogy gyökeresen javítsa az ütemterv teljesítményét, kiküszöbölje a változtatások megrendelését – és ezzel csökkentse az ütemterv késedelmének kockázatát. Az IPD együttműködési jellege szintén segít az ütemezés gyors kiigazításában azáltal, hogy bizonyos területeket felgyorsít – hogy megfeleljenek a helyszíni igényeknek –, vagy lelassítja a munka egyes részeit – hogy a folyamattervezés felzárkózhasson.

Tehát az IDP előnyei a következők: összehangolja az egész csapat céljait; csökkenti a nem produktív konfliktusokat – ugyanis az egész csapat értéknövelésre összpontosít, hogy jobb minőségű, alacsonyabb kockázatú és gyorsabb projektet építsen fel; összegyűjti a nagy tapasztalattal rendelkező egyéneket – lehetővé téve a problémák és a kockázat felmérését és feltárását a folyamat korai szakaszában; nagyobb innovációt biztosít; kevesebb változtatási folyamatot igényel; valamint javítja a projekt hatékonyságát és a termelést is.

Javaslatok a sikeres IPD-hez

A következő folyamatok a projekt sikeres kezeléséhez járulnak hozzá az IPD modellen keresztül. Az IndustryWeek elemzése szerint a kezdetekben szükség van a kulcsemberek megőrzése mellett a csapat bővítésére. Kritikus, hogy a projekt elején világos legyen a költségvetés, így elengedhetetlen az átláthatóság biztosítása. A projektvezetőknek ügyelniük kell a munkatársak közti együttműködésre – ha ez nem valósul meg, akár az alkalmazottak cseréje is előfordulhat. Olyan hatékony és rugalmas helymeghatározásra kell törekedni, ahol multidiszciplináris csoportok dolgoznak, akik mindennapi munkájukat egyetlen helyen tudják elvégezni. Emellett a digitális technológia segítségével az online megbeszélések hozzájárulhatnak a folyamatok gördülékenységéhez. Végül pedig az előgyártásra való összpontosítással jelentős megtakarításokat érhetnek el a vállalatok.

Az IPD projekt megvalósítási modelljének számos előnye van, szemben a hagyományos projekt megvalósítási keretével. Az IPD-megközelítés együttes felhasználása minden fél készségeit kihasználja a projekt eredményeinek optimalizálása érdekében – ami az eredmények javulását, a pazarlás csökkentését, a költségek redukálását, a termelékenység javulását és a hatékonyság maximalizálását eredményezi – olvasható az IndustryWeek oldalán.

Kiemelt Partnereink