Gyártósor Komoly bővülésre számít idén a Jankovits Engineering

Komoly bővülésre számít idén a Jankovits Engineering

Pörge Béla | 2022.04.08 07:22

Komoly bővülésre számít idén a Jankovits Engineering

Balra Dr. Jankovits Richárd ügyvezető, jobbra Gerendai László, üzletfejlesztési vezető | Fotó: Jankovits Engineering

Interjú Gerendai Lászlóval, a Jankovits Engineering Kft. üzletfejlesztési vezetőjével, aki korábbi tapasztalatai alapján beszélt a kis- és középvállalatok és a multinacionális cégek közötti különbségekről, valamint a Jankovits Engineering jelenlegi helyzetéről és terveiről.

- Ön korábban is dolgozott már a Jankovits Engineeringnél, majd a Bosch Rexroth kötelékébe állt, ahonnan visszatért korábbi munkahelyére. Miért döntött a visszatérés mellett? Mi motiválta ebben a döntésében?

- Egyrészt a Jankovits család hívása nagy megtiszteltetés volt számomra, hiszen ezzel egyértelműen elismerték a korábbi munkámat. Teljes mértékben azonosulni tudtam a család által megfogalmazott víziókkal. Másrészről vágytam arra, hogy egy több szakterületet érintő, nagyobb egyéni felelősséggel járó munkát végezzek. Itt gyorsabb döntések és nagyobb önállóság a jellemzőek, illetve maga az üzletfejlesztési terület is jóval komplexebb, mint előtte az értékesítés.

Személyes motivációm volt a visszatérésben, hogy így egy 85 fős kkv menedzsmentjében dolgozhatok, a vezetői szerepkört hatalmas megtiszteltetésként éltem meg. Maga a feladatkör is motivált – korábban csak az értékesítési területen dolgoztam, de mindig is stratégiai szemmel néztem a tevékenységet, valamint tudatosan készültem a vezetői szerepkörre is. Most már nemcsak a megvalósításból veszem ki a részem, hanem inkább stratégiai szemszögből kell néznem a folyamatokat.

- Mi a feladata üzletfejlesztési vezetőként a cégnél? Mik a további tervei, milyen kihívások várnak Önre ebben a szerepkörben?

- Három fő pillérre tudom bontani a tevékenységemet: az egyik fő feladatom a Jankovits Engineering piaci pozíciójának erősítése egyrészt a hazai piacon, ahol nem titkolt szándékunk a TOP3 vállalat közé kerülni az egyedi gépgyártás és az automatizálás terén. Emellett az exporttevékenységünket is szeretnénk erősíteni: már most is több neves multinacionális cégnek szállítunk egyedi berendezéseket, ezt a vonalat még jobban megerősítenénk.

A második pillér az eredményesség javítása. A projektcsoportokkal, valamint a műszaki igazgatóval és a kereskedelmi igazgatóval szorosan együttműködve dolgozunk az eredményességen és a hatékonyságon.

A harmadik feladatom a jövőállóság biztosítása, ami azt jelenti, hogy hosszabb távon is fent kell tartani a vállalat fejlődését és eredményességét. Ehhez igyekszünk innovatívak lenni.

Gerendai László, a Jankovits Engineering Kft. üzletfejlesztési vezetője

Gerendai László, a Jankovits Engineering Kft. üzletfejlesztési vezetője | Fotó: Jankovits Engineering

- Miben nyilvánul meg az innováció a cégnél?

- Kicsit visszamennék az időben: 2017-ben volt egy név- és arculatváltás a cégnél, ekkor lett a Jankovits Hidraulika Kft-ből Jankovits Engineering Kft. Az új név sokkal többet elmond a tevékenységeinkről. A hidraulika területén azóta is vezető szerepünk van a magyar piacon, ezt továbbra is szeretnénk fenntartani és fejleszteni, ugyanakkor más területeken is komoly tapasztalatokra tettünk szert sikeres projektek révén.

Kiemelném a kamerás ellenőrzőrendszereinket, vagy éppen a robottechnológiát. Folyamatosan tanulunk, képezzük a munkatársainkat, ezt értékelik a vevőink. Egyre több területen igyekszünk új, akár Ipar 4.0-ás elemeket beépíteni a gépeinkbe, illetve a marketingvonalon is újítunk, az online médiában erősítjük a szerepünket.

- A hidraulika területén milyen újításokat vezettek be?

- Mint említettem, úgy szeretnénk a többi területen fejlődni, hogy a hidraulikában megtartjuk az erős piaci szerepünket, illetve a magas minőséget.

A hidraulikán belül egyrészt a szerviztevékenységünket szeretnénk tovább fejleszteni, másrészt új technológiákat építünk be a gépeinkbe, Ipar 4.0-ás megoldásokat is. A fenntarthatóság jegyében frekvenciaváltós, vagy éppen szervómotoros hajtások irányába is elmegyünk.

- Mennyire számíthatunk a vállalat megjelenésére a különböző rendezvényeken?

- Az iparági trendeket folyamatosan figyeljük, igyekszünk megjelenni különböző üzleti fórumokon. Az üzletfejlesztés szempontjából rendkívül fontos, hogy a piaci trendekről, szereplőkről naprakész információink legyenek, így többször egyeztetek más vállalatok vezetőivel, szakembereivel. Hiszek a személyes kapcsolatokban, az eddigi tapasztalataim is azt mutatják, hogy még az átrendeződött munkamodellben, üzleti életben is ez a leghatékonyabb. Kiállításokon is megmutatjuk magunkat, nem titkolt cél, hogy ezt külföldön is megtegyük: célba vettük a hannoveri ipari kiállítást és a frankfurti Automechanika Kiállítást is.

Fotó: Jankovits Engineering

- Mennyiben más egy magyar kkv-hoz képest egy multinál dolgozni?

- Több mint hat évet töltöttem el a Bosch Rexroth-nál, így volt rálátásom arra, milyen egy nemzetközi vállalatnál a munkakörnyezet: meghatározott sablonok és policy mellett haladnak a munkafolyamatok. A kkv-knál kicsit szabadabb a légkör, önálló döntések vannak, gyorsabb a döntéshozatal – elsősorban a rugalmassággal tudnám jellemezni a különbséget, ebben egyértelműen jobb egy kkv. A másik különbség, hogy egy kisebb vállalkozásnál a társterületekre is rálátunk a munka során, látjuk a folyamatok összefüggéseit, ez egy multinál kevésbé jellemző.

Igyekszem olyan vállalati kultúrát, folyamatokat kialakítani a tevékenységemmel, amelyben a multi előnyös jegyeit is be tudjuk építeni az életünkbe.

- Hogyan látja az egyedi gépgyártás területét Magyarországon? Miként változott ez a piac az elmúlt 5-10 évben?

- Folyamatosan változó piacról van szó, az autóiparban történő trendváltozások ezen a piacon is megjelennek, így óriási előnyt jelenthet, hogy nem csak a járműiparban vagyunk jelen. Ott vagyunk az öntödei iparban, a gumiiparban, műanyagiparban és számos más ágazatban, ezek közül az FMCG piacát emelném még ki.

- Beszéljünk kicsit a vállalatról is! Milyen évre számítanak a Jankovits Engineeringnél? Hogyan befolyásolja a működésüket az orosz-ukrán krízis és az ezzel járó válság?

- A több lábon állás azt jelentette számunkra, hogy a COVID előtti időszakhoz viszonyítva nagyságrendileg 25 százalékkal magasabb árbevételt értünk el 2021-ben, és komoly rendelésállományunk van most is. Komoly bővüléssel és további árbevétel-növekedéssel tudunk számolni az idén.

Egyértelműen hatnak ránk is a világszintű folyamatok: a krízis, illetve az alapanyaghiány, kapacitásproblémák. Gyakorlatilag minden technológiai területen megjelentek a szállítási nehézségek. Azt látjuk, hogy a projektek lefolyása időben eltolódik. Ezzel viszont nemcsak mi, hanem a nagy multinacionális vállalatok, a teljes vevőkörünk is szembesül.

Fotó: Jankovits Engineering

Egyre több anyagot tartunk raktáron, eddig is volt egy releváns raktárkészletünk. Ezzel némileg át tudjuk hidalni a problémákat, de a logisztikai költségek folyamatos növekedése is nehézséget okot. Az árak folyamatos emelkedése abból a szempontból problémás, hogy egy projekt átfutási ideje az ajánlatadási fázistól a beüzemelésig akár 1-1,5 évig is eltart, így komoly kockázatot jelent a költségek folyamatos változása.

- Milyen terjeszkedési céljai vannak a vállalatnak?

- Vannak határozott céljaink: büszkén mondhatom, hogy a Magyarországon működő összes nagy autógyártónál jelen vagyunk valamilyen működő projekttel vagy egyedi géppel. A műszaki megoldásaink színvonala eljut az anyavállalatokhoz is, ami további lehetőséget jelenthet számunkra az exporttevékenységre.

Büszkék vagyunk arra, hogy van olyan anyagvizsgáló berendezésünk, amit az Egyesült Államokba adtunk el, és olyan alkatrészt vizsgálnak vele, ami a Teslákba kerül be. Ezen az úton szeretnénk tovább haladni, és bővíteni a külföldi jelenlétünket.

Komoly üzletfejlesztési stratégiánk van, de fontos szempont a gépeink és folyamataink minősége is. Mindig is a prémium minőségben és a vevőorientáltságban hittünk, a magasabb hozzáadott értéket képviselő projekteket és a kihívásokat szeretjük

Fotó: Jankovits Engineering

Az 1992-ben családi vállalkozásként alakult Jankovits Engineering mára egy 82 fős vállalattá fejlődött, jelentős szerepet betöltve a hazai gépgyártás, automatizálás és ipari hidraulika területén. A vállalat kiemelt figyelmet fordít a kutatásra és fejlesztésre, melynek irányvonala a megnövelt élettartam, az energiatakarékos üzemmód és a környezetbarát technológiák kialakítása. Az innovációs fejlesztéseknek köszönhetően a társaság folyamatosan szélesíteni tudja termékpalettáját, mely a vevők számának növekedését és a vállalkozás stabilitásának megerősítését eredményezi.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink