Gyártósor Kiemelkedően sok robotot vásároltak a magyar cégek

Kiemelkedően sok robotot vásároltak a magyar cégek

Pardavi Mariann | 2019.03.28 05:00

Kiemelkedően sok robotot vásároltak a magyar cégek

Világszinten nem az autóipar volt tavaly a robotika mozgatórugója, ezzel szemben egy Magyarországon is tevékenykedő robotforgalmazó azt közölte, 2018-ban értékesítették a legtöbb robotot az autóipar számára.

Észak-Amerikában tavaly 35 880 robotot adtak el, 7 százalékkal többet, mint 2017-ben, írja az amerikai Association for Advancing Automation (A3) ágazati érdekképviselet összefoglalója. Tavaly szeptember végéig az amerikai vállalatok 1,39 milliárd dollár értékben vásároltak ipari robotokat. Az Egyesült Királyságban az eladások két év növekedés után 15 százalékkal csökkentek 2017-hez képest. A németek viszont rekorddal ünnepelték 2018-at. A robotikai és automatizációs piac forgalma 2018-ban először lépte át a 15 milliárd eurós határt, ez 4 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest.

Jó év volt Magyarszágon 2018

Megkérdeztük a Magyarországon tevékenykedő robotforgalmazókat, hogyan értékelik a mögöttük álló évet. A Fanuc Hungary Kft. azt közölte, szigorú szabályok vonatkoznak az eladásokkal kapcsolatos információk megosztására, így csak azt árulták el, hogy a világon telepített Fanuc robotok száma 550 000, melyből Európában 109 224 darab található.

A Kuka Hungária Kft. értékesítési vezetője, Perity Gábor is hasonlóan fogalmazott. Közlése szerint a Kuka Hungária Kft. számára az elmúlt év kiemelkedő volt értékesítés tekintetében: 2018-ban adták el a legtöbb robotot az autóipar számára, de más iparágak esetében, mint például az elektronika, szintén sikeres évet zártak.

Kiemelt Partnereink