Gyártósor Kapacitásbővítéssel készül a jövőre a Titán ’94

Kapacitásbővítéssel készül a jövőre a Titán ’94

Pörge Béla | 2024.04.09 07:21

Kapacitásbővítéssel készül a jövőre a Titán ’94

Fotó: Erhardt László

A Titán ’94 Kft. kapacitásbővítéssel, új gépek beszerzésével, valamint egy tanműhely kialakításával is készül a következő évekre. A cégnél úgy számolnak, hogy az idei megtorpanás után jövőre ismét nagyobb lesz a kereslet a szerszámkészítés piacán. Az autopro.hu a helyszínen láthatta a cég Lőrinciben található csarnokának legújabb fejlesztéseit.

A Titán ’94 Kft. 2019-ben jelentette be, hogy új csarnokot épít Lőrinciben, a Lőrinci Erőmű egykori sportpályájának helyén. A csarnokot 2020-ban adták át, az autopro.hu még az átadó előtt láthatta a csúcskategóriás létesítményt – azóta számos géppel bővült az üzletág. A tervek szerint a szerszámkészítés teljes vertikumát le fogja fedni a lőrinci üzem 2025-től, amikortól ismét fellendülésre számítanak.

A Titánnál napelemeket is telepítettek, ezek kapacitása jelenleg 50 kilowattóra, de tervben van a kapacitás megduplázása. Az energiahatékonyság más formában is megjelenik a telephelyen: a két hőkezelő kemence fölött egy olyan légtechnikai rendszer található, ami nyáron a szabadba engedi a kemencék meleg levegőjét, télen azonban a csarnok fűtésére lehet használni. A dolgozók elmondása szerint egy decemberi leállás kivételével nem is volt szükség a fűtés bekapcsolására a lőrinci csarnokban, a kemencék meleg levegője ugyanis megoldja ezt a problémát. Ám ha ez nem lenne elég, egy új, inverteres kompresszor beszerzésével tovább javítja az energiahatékonyságot a cég. A működése során keletkező hővel is fűthetik a csarnokot vagy akár meleg vizet állíthatnak elő. Így a gáz fogyasztásuk nullára redukálható.

2023-ban egy új, elektromos hajtású targonca beszerzésével is sikerült zöldülnie a Titánnak. Nem ez volt azonban a cég legnagyobb beruházása!

Csúcskategóriás CNC-forgácsoló

Az elmúlt egy évben két új CNC-megmunkálóval bővült a Titán palettája Lőrinciben, emellett egy ilyen gépet Budapestről is áttelepítettek a csarnokba. 2023-ban egy háromtengelyes, Fanuc vezérlésű, harminc szerszám befogadására alkalmas YCM megmunkáló központot vásárolt a cég, míg a csúcskategóriás gép egy öttengelyes CNC-forgácsoló, forgatható asztallal – ezzel a géppel a munkafolyamatok sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá váltak.

Az öttengelyes Matsuura gép 15 ezres maximális fordulatszámra képes, elsősorban a kemény, edzett anyagok simításához kiváló, de természetesen más feladatokat is képes ellátni. A gép hatvan szerszám befogadására képes, a szerszámokat pneumatika segítségével váltja. Saját forgácskihordóval is rendelkezik, a gépkezelőnek így nem szükséges ürítenie a forgácsot. Tartozik hozzá egy Renishaw bemérő, ami ezredpontossággal képes bemérni a munkadarabot.

Az öttengelyes Matsuura CNC forgácsoló

Az öttengelyes Matsuura CNC forgácsoló | Fotó: Erhardt László

Ezt a gépet mintegy kilencven százalékban belsős munkára használja a Titán ’94, kimondottan a szerszámelemek precíz simítása történik vele – emelte ki Abonyi László üzemvezető látogatásunkkor. Hozzátette, hogy az öt tengelynek hála egy felfogásból meg tud csinálni olyan feladatokat is a gép, amit más gépeken két vagy három felfogásból lehetséges - ez jelentősen javítja a hatékonyságot. „Ahány beállás, annyi hibalehetőség” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban az üzemvezető, utalva a hatékonyság és a minőség javulására.

A precizitás persze nem csak a legjobb gépnél érhető tetten: a szintén újonnan beszerzett háromtengelyes CNC-megmunkálóval kisebb alkatrészeken dolgoznak. A gépkezelőtől megtudtuk, hogy rendkívül precíz berendezésről van szó, ami egy ezrelékes pontossággal dolgozik.

Gondolnak a jövőre is

Uri-Szabó Péter, a vállalat ügyvezetője az autopro.hu-nak elmondta, hogy a Titán ’94 Kft. számára kiemelt jelentőséggel bír az utánpótlásképzés. Ebből a célból a Lőrinciben található telephelyen kialakítanak egy tanműhelyt – az épület kívülről már kész, a berendezések is részben helyükre kerültek, a projekt azonban még befejezésre vár.

Fotó: Erhardt László

A cég saját kapacitásból három-négy tanuló oktatását tudja megoldani, de oktatási központokkal közösen akár húsz főből álló csoportokat is tudna fogadni. A Titánnál három irányban gondolkoznak a lehetséges tanfolyamokat illetően: szerszámkészítő, CNC forgácsoló és elektromos/mechanikus karbantartó. A Tanműhelyben azonban képzéseket is terveznek végezni a présüzemben és hegesztő üzemben dolgozó kollégák számára, hogy megismerjék a karosszériába beépülő alkatrészek funkcióját és jelentőségét. Későbbiekben elméleti képzések szervezéséhez is alkalmas helységeket terveznek létesíteni.

Az alábbi galériában Erhardt László további képei láthatók a Titán '94 telephelyéről:

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink