Gyártósor Íme a meghatározó trendek a 3D nyomtatásban

Íme a meghatározó trendek a 3D nyomtatásban

autopro.hu/V.M. | 2022.04.20 10:17

Íme a meghatározó trendek a 3D nyomtatásban

Fotó: EOS

A 3D nyomtatás csillaga felívelőben van, és ma már nem csak prototípusok, hanem kisebb szériák gyártásában is használják. A technológia fejlődését jelenleg számos különböző trend határozza meg, köztük az elérhetőbbé válása, az ellátási láncok megerősítésének igénye, valamint a fenntarthatósági törekvések.

Hogy pontosan mik is a szóban forgó trendek, Váradi János, a 3D nyomtatási platformot működtető német Replique társalapítója szedte össze a Manufacturing Tomorrow cikkében.

Csökkenő költség, új alkalmazások

A 3D nyomtatás egyre olcsóbbá és gyorsabbá, valamint egyre „nagyobbá” is válik. A nagyobbá válás nem csupán az elterjedtségre vonatkozik, hanem a technológia által kezelt anyagok növekvő sokféleségére is. Ez azt is jelenti, hogy az új generációs nyomtatóknak egyre többféle anyag kezelésére kell képesnek lenniük.

A nyomtatók ára továbbra is magas fog maradni, azonban a növekvő nyomtatási sebesség mégis lejjebb szorítja az additív gyártás költségeit. Eközben az új folyamatok, mint a kettős extrudálás megjelenésével a 3D nyomtatás új iparágakba törhet be. Ezt a folyamatot a támasztékok nélküli nyomtatás is segíti, mivel új alkalmazások előtt nyitja meg az utat.

Az integráns megközelítés része

Az additív gyártás az ellátási láncban egy új megközelítést tehet lehetségessé. A 3D nyomtatás egy átfogó platform része lehet, amelynél az egyes önálló funkciók, mint a koncepciógyártás, a digitális készletmenedzsment, a termelés és a disztribúció egy folyamatba vannak integrálva.

Magasabb szintre emelt együttműködések

A szinergiákat kihasználó együttműködések a végfelhasználó számára jobb termékeket eredményezhetnek. A 3D nyomtatás esetében a kooperációk az ipari alkalmazás fejlődésének egy kulcsfontosságú mozgatórugóinak bizonyultak. Most eljött az idő az átfogóbb, felsőbb szinteken zajló együttműködéseknek a sztenderdek megalkotása, illetve az interoperabilitás megteremtése érdekében.

A legmagasabb termékminőség elérését egy olyan rendszer tenné lehetségessé, ahol az alapanyaggyártók, a szolgáltatók és a nyomtatók üzemeltetői egy összekapcsolt egész részeit alkotják.

Minőségbiztosítás és adatbiztonság

A 3D nyomtatás egyre több területre tör be. A trend fenntartásában fontos lesz, hogy az ipari vállalatok biztosra tudják, a 3D-nyomtatott alkatrészek megfelelnek minden minőségügyi elvárásuknak. A minőség garantálásának egyik eszköze lehet az adatok titkosítása, ami biztosítja, hogy a komponenseket csak megfelelő anyagból és mennyiségben készíthessék.

Ezenkívül az adatbiztonság kérdése is fontossá fog válni, hiszen a szellemi tulajdonnak a jó kezekben kell maradnia.

Az ellátási láncok megerősítése

Az elmúlt két év rávilágított a globális ellátási láncok törékenységére, és úgy tűnik, hogy a zavarokat keltő problémák idén sem, de talán még a mostani év után sem lesznek a múlté. A problémák kezelésének már eddig is egyik eszköze volt a 3D nyomtatás, és valószínűsíthető, hogy a jövőben még többen fognak a technológiához nyúlni. A decentralizáció és a gyártás felhasználáshoz közel helyezése által a 3D nyomtatás rövidebb, erősebb és ellenállóbb ellátási láncok alkotását teszi lehetővé.

A 3D nyomtatással csökkenthető a készletmennyiség és a szállítási költségek. A megrendelt termékeket bármikor, a lehető legkisebb szállítási távolságot garantáló helyszínen lehet legyártani. Mindez egyet jelent a biztosabb ellátással és a kevesebb károsanyag-kibocsátással.

Fenntarthatóság

A fenntarthatóság elvárása az additív gyártásban is jelen van. A 3D nyomtatás megfelelően alkalmazva csökkentheti a termelési hulladék mennyiségét. Az alkatrészek 3D nyomtatásra tervezésével optimalizálható azok alakja, és kevesebb anyagból készíthetőek el.

A jövőben a 3D nyomtatás mellett egyre több cég dönthet fenntarthatósági megfontolásból. Ezt a folyamatot serkenteni fogja a környezetbarát anyagok, mint az újrahasznosított, újrahasználható és biológiailag lebomló műanyagok megjelenése.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink