Gyártósor Így segítette a GM járvány elleni küzdelmét a 3D nyomtatás

Így segítette a GM járvány elleni küzdelmét a 3D nyomtatás

autopro.hu/V.M. | 2020.06.24 09:17

Így segítette a GM járvány elleni küzdelmét a 3D nyomtatás

Zajlik a munka a még építés alatt álló Additív Innovációs Laboratóriumban | Fotó: GM Corporate Newsroom

A General Motors járműgyártásban használt 3D nyomtatói lehetővé tették a vállalat számára, hogy hónapok helyett mindössze napok alatt álljon át orvosi eszközök, felszerelések termelésére. A járványhelyzet alatt a technológia a gyártáshoz szükséges eszközök és a prototípusok készítésében is hasznosnak bizonyult.

A GM a 3D nyomtatást egyre extenzívebben használja az autóinak készítése során, lehetővé téve a további súlycsökkentést. Az első középmotoros Corvette első prototípusában például az alkatrészek 75 százaléka 3D nyomtatással készült.

A koronavírus-járvány kitörésekor a 3D nyomtatók és az additív gyártás terén felhalmozott tapasztalat tették lehetővé a vállalatnak, hogy gyorsan álljon át lélegeztetőgépek, illetve személyi védőfelszerelések termelésére. A GM a 3D nyomtatást egyaránt alkalmazta a gyártóeszközök, a prototípusok, valamint a termékek készítése során.

Gyorsan reagálhattak a visszajelzésekre

Majdnem minden szerszám, amit a GM Indiana állambeli Kokomoban lévő üzemében, illetve partnere, a Hamilton Medical nevadai Renoban található egységében használnak a lélegeztetőgépek összeszereléséhez, 3D nyomtatással készült. Az alkatrészeket az összeszerelés idején helyben tartó rögzítőket a visszajelzések alapján készítették el, a visszajelzések alapján pedig kevesebb, mint egy nap alatt tudták a megfelelő alkatrészt legyártani, majd azt eljuttatni a renoi üzembe.

Hogy a válaszidőt továbbcsökkentsék, a GM a michigani Warrenből telepített át 3D nyomtatókat Kokomoba, hogy helyben készíthessenek szerszámokat.

Nem kellett sokat várni a megfelelő dizájnra

A GM 1989 óta használja az additív gyártást prototípusok készítésére. A megoldás lehetővé tette a mérnökök számára, hogy a fentebbi szerszámok különböző változatait gyors egymásutánban készíthessék el, így gyorsabban találhassák meg a megfelelő dizájnt.

Az arcvédő pajzsok készítését a GM a 3D nyomtatókat gyártó Prusa Research saját dizájnjának átvételével kezdte. A sorozatgyártás megkezdése előtt prototípusokat gyártottak, amiket helyi kórházaknak szállítottak ki. A tapasztalatok alapján, a sorozatgyártás megkezdése előtt, az átvett dizájnon végül három jelentős változtatást végeztek.

A sorozatgyártásból is kivették részüket a nyomtatók

A GM 17 ezernél is több arcvédő pajzsot gyártott le 3D nyomtatókat használva, ez azonban még közel sem a teljes mennyiség, a végleges dizájn kialakítása után ugyanis beindult a fröccsöntéses gyártás is, így mára a GM negyedmilliónál is több arcpajzsot készített.

Az arcpajzsokat követően az amerikai autógyártó fülvédők termelésébe is belekezdett, amik egyeseknek kényelmesebbé tehetik az arcpajzsok viselését. Ahogy az arcvédő pajzsok esetében, úgy a 3D nyomtatás itt is segítséget nyújtott a prototípusgyártásban és a legoptimálisabb dizájn megtalálásában.

3D nyomtatással készült fülvédők

3D nyomtatással készült fülvédők | Fotó: GM Corporate Newsroom

Nagyszabású beruházások

Az additív gyártási technológia járvány elleni harcban való széleskörű alkalmazása nem lehetett volna lehetséges az elmúlt évek beruházásai, köztük kettő új warreni létesítmény nélkül.

A warreni Globális Műszaki Központ 2019-ben megnyitott, mintegy 370 négyzetméteres Additív Innovációs Laboratóriumában a GM mérnökei elsajátíthatják a 3D nyomtatók kezelését. A mai napig több mint hétszáz alkalmazott kapott képzést a labor dolgozóitól.

Egy másik, a szintén a warreni Globális Műszaki Központban helyet kapott létesítmény, az Additív Iparosítási Központ, hivatalosan 2020 végén fogja megkezdeni működését.

Kiemelt Partnereink