Gyártósor Hiánypótló mobil kobotok a gépkiszolgálásban

Hiánypótló mobil kobotok a gépkiszolgálásban

autopro.hu | 2023.04.17 16:20

Hiánypótló mobil kobotok a gépkiszolgálásban

Fanuc

A Ger4Tech Metal és Mechatronikai Központ, az IncubedIT szoftverfejlesztő vállalat és a Fanuc közösen fejlesztette a Mobile Cobot G4T4-et, az első autonóm hattengelyes mobil robotot, amelyet kifejezetten a gyártáshoz terveztek.

A szakképzett munkaerő hiánya jelentős kihívások elé állít számos közepes méretű gyártóvállalatot, különösen a bérgyártókat. A műszakos üzemekben egyre nehezebb fenntartani a 24 órás termelést. A G4T4 fejlesztése lehetővé teszi a kis- és középvállalkozások számára, hogy egy immár mobil kollaboratív robot segítségével automatizálják a gépkiszolgálási és logisztikai folyamataikat.

Ahhoz, hogy a bérgyártás rendkívül versenyképes piaci környezetében fennmaradjanak, a szerszámgépeknek, például az esztergáknak, marógépeknek, huzalmarógépeknek vagy köszörűgépeknek éjjel-nappal működniük kell. Ehhez azonban szakképzett személyzetre van szükség - és ilyeneket jelenleg nehéz találni. Egyre kevesebb vállalatnak sikerül tartósan fenntartani a három műszakos működést. Egy másik probléma: a CNC-gépeket gyakran kézzel töltik be. Újra és újra előfordul, hogy a munkadarabok a megmunkálás után túl sokáig maradnak, mielőtt megérkeznek a következő géphez, és tovább lehet őket megmunkálni. Bár egyre több robot szolgál már ki megmunkálógépeket, amelyek be- és kirakodják a munkadarabokat, ezeknek zártnak kell lenniük, és helyhez kötötten dolgoznak. A piacon kapható mobil siklók is aligha alkalmasak a gyártásban való használatra, mivel alapvetően a logisztikai ágazatra tervezték őket. A Ger4Tech a Fanuc-kal és az IncubedIT-vel közösen arra vállalkozott, hogy ezt a piaci rést betömje: a Mobile Cobot G4T4 az első autonóm mobil robot (AMR), amely kifejezetten a gyártáshoz tervezett 6 tengelyes robot.

Fotó: Fanuc

Az osztrák Ger4Tech Metal & Mechatronikai Központ regionális szolgáltató a fémtechnológia és az automatizálási megoldások területén. „A mechatronika robotalapú automatizálása területén vezető innovációs szerepet töltünk be. Széleskörű know-how-val rendelkezünk házon belül, és egyedi automatizálási projekteket valósítunk meg ügyfeleink számára” – kezdi a Ger4Tech ügyvezető igazgatója, Hubert Gerstmeier. „Minden gyártóvállalat számára fontos, hogy a termelési kapacitásait a nap 24 órájában ki tudja használni. A piacon sok mobil robot elérhető, amelyeket különösen a logisztikai ágazatban használnak, de kifejezetten olyan, a megmunkáló gépek kiszolgálására alkalmas AMR nem volt a piacon, mint a mi G4T4-ünk.”

A kobot és az AMR fúziója

A G4T4 a különböző gyártók együttműködésének eredményeképp jöhetett létre és számos különböző részegység összeolvadásának eredménye: a Fanuc kollaboratív CRX-10iA/L típusú robotot a Ger4Tech által kifejlesztett platform alvázra telepítették. Ez a robot alkalmas könnyű és közepesen nehéz alkatrészek rugalmas kezelésére. Kinyúlása 1418 milliméter, teherbírása pedig 10 kilogramm. „A Fanuc erős partnerként tekint magára a robotika területén. Mi vagyunk a világ legnagyobb robotgyártója, CRX kollaboratív robotunk pedig egy olyan könnyűsúlyú robot, amely további védőberendezések nélkül használható. Alacsony, mindössze 40 kilogrammos súlya teszi ideálisan alkalmassá a mobil platformokon való használatra” – emeli ki Bernhard Blöchl, a Fanuc osztrák értékesítési vezetője.

A platformot az IncubedIT Smart Shuttle navigációs szoftvere kelti életre. Tévedhetetlen, ütközésmentes és autonóm útvonaltervezést biztosít a különböző gyártási területeken. „A Fanuc CRX robot megjelenése után gyorsan felmerült bennünk az ötlet, hogy a rugalmas szoftvermegoldásunkkal és a Ger4Tech platformjával egy közös járművet építsünk, hogy ezt a robotot rugalmasan használhassuk bérgyártási alkalmazásokhoz” - magyarázza Ivica Tomic az IncubedIT szakembere. „Az IncubedIT 2011 óta fejleszt szoftvereket autonóm mobil robotokhoz, 2021 óta pedig immár az amerikai Verizon távközlési csoporthoz tartozik.”

A pontos pozicionálás kihívása

A G4T4-et a Schunk Co-act EGP-C elektromos kollaboratív megfogója, Sick biztonsági szkennerek és egy Siemens biztonsági PLC egészíti ki, amely dinamikusan kapcsolja a szkenner védőmezőit és szabályozza az aktuális sebességet. Végül a Fanuc iRVision kamerarendszere teszi teljessé: ez biztosítja az alkatrészfelismerés mellett a pozicionálási pontosságot. A robotok mobil platformon történő használatakor a legnagyobb kihívást a géphez vagy a munkaállomáshoz való pontos pozicionálása jelenti. A G4T4 fejlesztése során tudatosan mellőzték a mechanikus segédeszközöket, a G4T4 ehelyett a Fanuc teljesen integrált kamerarendszerét, az iRVisiont használja. A robot valós helyzetének meghatározásához a munkaállomáshoz képest egy 2D-s kamerát és egy standard szoftvert használnak, az így kapott eltolódás alapján számítják ki az ideális pozíciót. Ily módon nagy rugalmasságot ér el nagy pozicionálási és ismétlési pontossággal.

Fotó: Fanuc

Vezeték nélküli töltés, mint kulcsfontosságú technológia

A Ger4tech számára, a 24/7-es működés elsődleges fontosságú, ezért a robot lítium-ion akkumulátorának energiaellátása központi szerepet játszik. A Wiferion beépített etaLink induktív akkumulátortöltő rendszere nem igényel kopó alkatrészeket, és így biztosítja a mobil kobot karbantartásmentes folyamatos működését. Az érintésmentes kialakítás lehetővé teszi, hogy a töltőrendszert ott állítsák fel, ahol a kobot hosszabb munkaidejével számolnak. A „folyamaton belüli töltés" révén az energiaellátás a folyamatban történik, például közvetlenül egy szerszámgépnél.

A tapasztalatok közel egy év használat után

A szerszámgépek automatizált be- és kirakodása egyre inkább elfogadottá válik, még a kis gyártási darabszámok és egyedi alkatrészek esetében is, mivel fontos a beállítási idők csökkentése és az alacsony létszámú, éjjel-nappal történő gyártás megvalósítása. „A hozzánk hasonló vállalatoknak feltétlenül szükségük van a rugalmasságra, a megbízhatóságra, a gazdaságosságra és a hatékonyságra" - mutat rá Florian Kirchhofer, a Ger4Tech alkalmazási mérnöke. „Ezért növekszik az automatizálás. A robot képes arra, hogy átvegye és kombinálja a szerszámgépek kezelési alkalmazásait, valamint a nyersanyagok és kész alkatrészek, szerszámok szállítását, a raktári komissiózási feladatokat és a pick-and-place alkalmazásokat elvégezze. A G4T4 például egy központi raktárhelyről képes felvenni a nyersanyaggal megrakott Euroboxokat és egy huzalos szerszámgéphez viszi. Az alkatrészkérés után a géphez utazik, és elvégzi a pozicionálást. Ezután a kobot-kar kiveszi a kész munkadarabbot a gépből, és az Euroboxban lévő szabad helyre helyezi. Ezután betölti a gépet egy nyersdarabbal az Euroboxból, majd ezt követően a kész munkadarabokat egy központi tárolóhelyre vagy egy következő szerszámgéphez szállítja. A nap bármely szakában és éjszaka is használható, személyzet nélkül. Ez új szabadságot teremt." A mobil robot önállóan mozog a különböző munkaterületek között, és egyik munkáról a másikra vált. Kezelése egyszerű és programozási ismeretek nélkül is lehetséges. Az elfogadásához nagyban hozzájárul a kollaboratív jellege. „Egy autonóm mobil robotplatform a klasszikus megmunkálási műveletekben? Igen, eleinte szkeptikus volt itt a hangulat, de most már a dolgozók el vannak ragadtatva" - mondja Kirchhofer. „A mobil robot most úgy halad végig a csarnokon, mintha mindig is itt működött volna. A zökkenőmentes együttélés működik!”

A G4T4-gyel a Ger4tech az első mobil kobotot kínálja a gyártáshoz. A mobil kezelési megoldás automatizálja az anyagok - például nyersanyagok és kész alkatrészek - szerszámgépekhez és szerszámgépektől való szállítását. A töltőrendszer nem igényel dugaszoló vagy csúszó érintkezőket, így lehetővé teszi az akkumulátorok közbenső töltését. Mindezeket a vívmányokat ismerte el az Industrial Production, mikor a G4T4 Mobile Cobotot jelölte robotika kategóriában az „Év terméke” díjára.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink