Gyártósor Használjuk okosan az okostelefont a munkában!

Használjuk okosan az okostelefont a munkában!

autopro.hu/P.B. | 2021.12.03 13:22

Használjuk okosan az okostelefont a munkában!

Fotó: Pexels

Az úgynevezett CMM (Contextual Mobility Management) szoftvereket jellemzően okostelefonokra telepítik. Ezek a szoftverek megoldást kínálnak arra, hogy a munkavállaló helyzete alapján csak az olyan alkalmazásokat lehessen használni a telefonon vagy a tableten, ami az adott munkaterületen szükséges és biztonságos.

Az elmúlt évek kísérletezései után mára a technológia eljutott oda, hogy a telefonokat is bevonják a termelésbe. Pontosabban akár a dolgozók okostelefonjainak segítségével is növelhető a termelékenység és a munkahelyi biztonság a CMM szoftverek használatával.

Joe Boyle, a Truce Software vezérigazgatója szerint azon cégek, akik bekapcsolják a munkafolyamataikba az okostelefonokat, azok javítják a termelékenységüket és hatékonyságukat azzal, hogy az alkalmazottjaik jobban teljesítenek a korábbinál. A CMM szoftverek – amilyen a Truce Software is kínál – a kontextus alapján (tehát a munkavállal helyzete alapján) felügyelik a mobiltelefonokat, így kiiktatva a veszélyforrásokat.

Fontos a megfelelő használat

Boyle szerint különösen fontos az ilyen szoftverek megfelelő használata, ugyanis a mobiltelefonok gyakran nemcsak munkaeszközök, hanem egyben személyes tárgyak is. Éppen ezért a kontextusfigyelés mellett nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni az adatvédelemre és a kiberbiztonságra is.

A Truce Software szoftvere azon filozófia szerint működik, hogy fontosabb, mi történik a mobiltelefon körül, mint az, mi van a telefonon. Magyarán ez a szoftver nem arra összpontosít, mit csinál éppen az adott eszközön a munkavállaló (erre kifejlesztett szoftvereket inkább a home office esetében érdemes használni), hanem a dolgozó helyzete alapján kínál változó felhasználói felületet a telefon.

Szintén fontos, hogy a szoftver csak akkor érhető el, ha biztonságos – belső – hálózaton van a telefon, így nem alkalmas arra, hogy munkavállaló privát életéről gyűjtsön adatokat, illetve annak sem áll fenn a veszélye, hogy a bizalmas munkahelyi adatok kiszivárognak.

Biztonságos

A kontextus alapján működő szoftverrel számos veszélyforrás iktatható ki: a dolgozó például nem tud chatelni targoncázás közben, nem nyomkodja feleslegesen a telefont veszélyes munkakörnyezetben és nem kell bajlódnia azzal, hogy az adott munkafolyamathoz szükséges applikációt előkeresse – hiszen a kontextus alapján azt előtérbe fogja helyezni a szoftver.

Boyle ugyanakkor kiemelte, hogy a munkáltató részéről alapelvárás, hogy átláthatóan, világosan lefektetett elvek és szabályok szerint használják a CMM szoftvert.

Boyle úgy véli, hogy a jövőben még több ilyen megoldást alkalmaznak majd a cégek, ugyanis az okostelefonok kombinálása az IoT rendszerekkel egy még nem eléggé kiaknázott terület. Azonban a megfelelő szoftverekkel és ötletekkel egy még hatékonyabb és biztonságos munkakörnyezet teremthető a cégek számára – írja a Machine Design.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink