Gyártósor Három évtizede a hidraulikában

Három évtizede a hidraulikában

Pörge Béla | 2023.05.08 16:20

Három évtizede a hidraulikában

Fotó: Gimex-Hidraulika Kft.

Idén ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját a Gimex-Hidraulika Kft. A jeles évforduló apropóján Görcs Annamária ügyvezető-tulajdonos és Csonka Szabolcs értékesítési vezető adott interjút az autopro.hu-nak.

- A Gimex-Hidraulika immár három évtizede van jelen a hidraulika piacán. Mik voltak a legjelentősebb mérföldkövek, kihívások a cég életében?

- Görcs Annamária: A Gimexet még az édesapám, Görcs Imre alapította nem sokkal a rendszerváltás után. A cég eleinte munkahenger alapanyagokat értékesített raktárról, ez ma is kiemelt üzletágunk. Ezután szakosodtunk a hidraulika irányába, amely sokáig húzóágazatnak számított a hidraulikus elemek értékesítése, munkahenger gyártása, tápegység tervezése területén. Az ezredfordulót követően a Roemheld Csoport termékeinek értékesítése új alapokra helyezte a vállalkozást, kiegészítve a hidraulikus tevékenységünket a munkadarab befogástechnikával. A legnagyobb kihívást a cég életében azonban a generációváltás jelentette: 2014-ben teljesen váratlanul ért bennünket édesapám betegsége, majd 2015-ben a halála. Így szinte egyik napról a másikra történt meg a cég irányításának átadása. Új vezetői, értékesítői, raktár- és back office csapatra, újragondolt üzletágakra, munkafolyamatokra, teljesen új vállalati kultúra bevezetésére volt szükség. 2016-ban áthelyeztük a hangsúlyt a hidraulikáról a munkadarab-befogástechnikai elemek és rendszerek B2B értékesítésére. Ma szerviztevékenységünkkel kiegészítve, komplett megoldást nyújtunk a tervezéstől a kivitelezésig, egyedi vagy kisszériás tápegységek, munkahengerek, hidraulikus, pneumatikus és villamos rendszerek, szerszámrögzítő rendszerek kiépítésével, összeszerelésével, beüzemelésével, karbantartásával.

- Szakmai szemmel nézve, mi a siker kulcsa? Hogyan tudott ennyi időn át kisvállalkozásként sikeres maradni a vállalat?

- Csonka Szabolcs: Az első évtizedben inkább kereskedő cég voltunk, stabil külföldi beszállítói kapcsolataink révén. A kereskedelmen túl már ekkor is a lehető legmagasabb szintű szakmai támogatásra törekedtünk. A kétezres évek elején a Roemheld cégcsoport kizárólagos, magyarországi szerződéses partnereként bekerültünk a magyar autó- és gépipar beszállítói körébe, az elvárások egyre magasabbak lettek. A kereskedelmen kívül a műszaki támogatás és szerviz területén is jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre. A fejlődés fokozatosan, lépésről-lépésre történt. Ma tapasztalt szakembergárdával rendelkezünk, továbbképzések nélkül pedig elképzelhetetlen a hosszú távú fennmaradás. A folyamatos innováció mindannyiunk számára inspiráló, a Gimex pedig egy vevőközpontú és a partnereivel együtt folyamatos fejlődésre törekvő vállalkozás. Harminc év alatt közel tízezer cégnek, egyéni vállalkozásnak és magánszemélynek nyújtottunk szakmai támogatást. Tevékenységünk jelentős részét Magyarországon végezzük, de szállítottunk különböző hidraulikus egységeket már Ausztriába, Szlovákiába, Romániába, Szlovéniába, valamint Kínába és Thaiföldre is.

Görcs Annamária ügyvezető tulajdonos

Görcs Annamária ügyvezető tulajdonos | Fotó: Gimex-Hidraulika Kft.

- Mi változott a befogástechnika és hidraulikai megoldások terén az elmúlt harminc év során? Milyen új igényeknek kell manapság megfelelnie a termékeknek és a márkaképviseleteknek? Milyen más kompetenciákra van szükség ma a kilencvenes évekhez képest? Hogyan fejlődtek a szolgáltatásaik az elmúlt években?

- Cs. Sz.: A Gimex nagy előnye, hogy hidraulikus cégként kezdte meg tevékenységét, mivel a munkadarab befogó rendszerek jelentős része hidraulikusan működik. A hidraulikát az esetek többségében nem lehet kiváltani, mivel általa érhetőek el a legnagyobb szorító- és támasztóerők a legkisebb beépítési helyeken. Az automatizálás és a digitalizáció terjedésével egyidejűleg azonban a hidraulikus rendszerek is fejlődnek. Ma már egy hidraulikus munkadarab megfogó készülék szorítóelemei pneumatikus és elektromos pozíció lekérdező elemekkel, felfekvés figyeléssel vannak kialakítva, hogy garantálják a lehető legmagasabb folyamatbiztonságot. Egy automatizált rendszerben minden egyes munkafolyamatról visszacsatolást kell adnunk. Ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást, a hidraulikán kívül pneumatikus és elektromos ismeretekkel is rendelkeznünk kell. Német partnereink legújabb fejlesztéseiben az Ipar 4.0 teljes mértékben jelen van, például a Roemheld cégcsoport legújabb munkadarab megfogó egységei a szorítási erőket és a munkadarab pozícióit is továbbítják. A Hainbuch cég karbonszálas befogótokmányai akár 7000 1/min fordulat közben továbbítják a szerszámgépnek az aktuális szorítóerő és munkadarabab pozíciók pontos értékeit. A Halder legegyszerűbb kézi reteszelő csapjai is induktív jeladókkal vannak ellátva, hogy minimalizálják az emberi hibát a munkafolyamatok során.

Csonka Szabolcs értékesítési vezető

Csonka Szabolcs értékesítési vezető | Fotó: Gimex-Hidraulika Kft.

- Mi a véleményük a műszaki szak- és felsőoktatás és az ipar kapcsolatáról?

- Cs. Sz.: A fiatalok bevonása kiemelt volt mindig is a Gimex számára. Kkv-ként örömmel tölt el minket, hogy több középiskolai és felsőoktatási intézménnyel, szervezettel vagyunk szoros kapcsolatban. A felsőoktatásban évente tartunk előadásokat a végzős gépészmérnököknek, ahol bemutatjuk a legújabb trendeket a hidraulika és a befogástechnika területén. Számos diákcsoportot fogadtunk eddig is cégünk telephelyén, ezek a látogatások általában nagyon jó hangulatban telnek. Alsótagozatosok is kipróbálhatták magukat a különböző munkafolyamatainkban: csomagoltak, számláztak vagy ajánlatot adtak. Több intézmény szakmai oktató központjába biztosítottunk eszközöket, amelyeken a diákok megismerhetik és kipróbálhatják a hidraulikus és munkadarab befogó készülékeket. Igyekszünk a leendő mérnököket interaktívan megszólítani. Több olyan végzős hallgatóval is munkakapcsolatban vagyunk már, akik az előadásainkon részt vettek.

- Milyen fejlesztési irányok zajlanak jelenleg a Gimex-Hidraulikánál?

- G. A.: 2021-ben helyeztük üzembe a napelem-parkunkat a mostani telephelyen, eredeti szándékunk szerint a zöldebb működés és a fenntarthatóság volt a cél, ez a jelenlegi energiaválság idején jó döntésnek bizonyult. Most zajlik az autóflottánk cseréje plug-in hibrid meghajtású gépjárművekre. Továbbá a fűtéskorszerűsítés és a telephelybővítés is a tervezési fázisban tart.

Az 1993-ban alapított Gimex-Hidraulika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. munkadarab befogástechnika, valamint ipari és mobilhidraulikus elemek, rendszerek értékesítésével, és a hozzá kapcsolódó szaktanácsadással, szolgáltatásokkal foglalkozik.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink