Gyártósor Fennállásának legjobb évét zárja a Gimex

Fennállásának legjobb évét zárja a Gimex

Pörge Béla | 2022.12.13 16:21

Fennállásának legjobb évét zárja a Gimex

A képen balról jobbra: Görcsné Dr. Muzsai Viktória, Kiss Richárd, Görcs Annamária, Csonka Szabolcs és Kissné Muzsai Ibolya | Fotó: Gimex

A sok nehézség és kihívás ellenére a Gimex az eddigi legjobb évét zárja. Az autopro.hu kérdéseire Görcs Annamária ügyvezető, Csonka Szabolcs értékesítési vezető és Kiss Richárd műszaki és logisztikai vezető válaszoltak.

- A tavalyi évet követően ismét egy mozgalmas és nehéz évet tudhat maga mögött az ipar. Hogyan teljesített ebben a környezetben a Gimex-Hidraulika?

- Görcs Annamária: Az utóbbi három évben folyamatosan gyors döntéseket kellett hozni, újratervezni, új megoldásokat találni, a válságkezelés gyakorlatilag mindennapos feladatunkká vált. A pandémia, a március óta fennálló geopolitikai krízis, az egész világgazdaságot érintő alapanyaghiány, az ellátási problémák, valamint az energiaválság ellenére, a Gimex közel három évtizedes fennállásának legjobb üzleti évét zárja 2022-ben, 1,7 milliárd forintos nettó árbevétellel, közel 30 százalékos növekedéssel.

- Hogyan alakul a kereslet a vállalat termékei iránt? Mi a legnépszerűbb cikkük?

- Csonka Szabolcs: Különböző iparágak részére kínálunk befogástechnikai és hidraulikus rendszermegoldásokat. Egyre erősödik az előző évek trendje: a vevők elvárják, hogy a termékek értékesítésén túl, azok beüzemelését és szervizelését is elvégezze a beszállító. A megfelelő termékek kiválasztását nagytapasztalatú, szakmai tanácsadóink segítik, támogatást nyújtunk a tervezésben, valamint szerviz szolgáltatásunkkal a kivitelezésben és a karbantartásban is. A fémforgácsolással, lemezalakítással és fröccsöntéssel foglalkozó cégek számára a folyamatosan változó megrendelések és az alapanyag ellátási problémák miatt felértékelődtek a gyorscsere rendszerek előnyei. Esztergagépek tokmánycseréjéhez, megmunkálóközpontok készülékcseréjéhez, présgépek szerszámcseréjéhez olyan rendszereket tudunk ajánlani, amivel az ügyfeleink jelentős időt és pénzt tudnak megtakarítani. Az automatizálás mellett a gyorscsere rendszerek használatának előnyei is fókuszba kerülnek a jövőben valamennyi iparágban.

- Több ízben is foglalkoztunk az évben a Gimex által kínált, a dolgozók kényelmét szolgáló megoldásokkal. Az ergonómia növelése mennyire számít trendnek?

Csonka Szabolcs, a Gimex értékesítési vezetője

Csonka Szabolcs, a Gimex értékesítési vezetője | Fotó: Gimex-Hidraulika Kft.

- Cs. Sz.: Az alkatrészösszeszerelő cégek nagy kihívása - a folyamatosan változó gazdasági körülményekhez való alkalmazkodás mellett - a szakképzett munkatársak hosszútávú megtartása a fizikai terhelés és a kimerültség minimálisra csökkentésével. Főként nehéz és bonyolult alkatrészek összeszerelésekor, ergonómiai megoldásokkal növelhető a teljesítmény és a motiváció. Az összeszerelési műveletek szabványosításával a folyamatok biztonságosabbá válnak, és a termékek rövidebb idő alatt készülnek el.

- A vállalat még 2021-ben helyezte üzembe napelemparkját. Mennyire jelent megoldást az energiaválság idején a napenergia?

- Kiss Richárd: Amikor eldöntöttük, hogy napelem rendszert szeretnénk telepíteni, akkor még nem volt energiaválság, a zöldebb működés és a fenntarthatóság volt az elsődleges szempontunk. A kialakult helyzet miatt a környezetvédelmi előnyök mellé a gazdasági előnyök is felerősödtek. Utólag több szempontból is igazán hasznos fejlesztésnek bizonyult a napelemrendszer telepítése.

Kiss Richárd, a Gimex műszaki és logisztikai vezetője

Kiss Richárd, a Gimex műszaki és logisztikai vezetője | Fotó: Gimex

- Terveznek hasonló beruházásokat a jövőben?

- K. R.: A jövőben szeretnénk teljes mértékben elektromos árammal fűteni. Itt szóba jöhet további inverterek felszerelése is vagy akár a komplett gázrendszer lecserélése is. Tervezzük a céges flotta lecserélését hibrid vagy teljesen elektromos meghajtású gépjárművekre. A napelem rendszerünket úgy alakítottuk ki, hogy bővíthető legyen a jövőben.

- A Gimex-Hidraulika jövőre ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját. Mivel készülnek a jeles alkalomra? Az évfordulón túl milyen tervekkel várják a 2023-as esztendőt?

Görcs Annamária, a Gimex ügyvezetőja

Görcs Annamária, a Gimex ügyvezetőja | Fotó: Gimex

- G. A.: 2023 jubileumi év lesz a Gimexnél minden szempontból. Nem csupán az 1993-as cégalapítás miatt, hanem mert több munkatársunk is tíz-, tizenöt, - de van, aki még pályakezdőként - húsz éve csatlakozott a Gimex csapatához, amely azért is jelentős a cég életében, mert ők is szemtanúi, mozgatói a Gimex fejlődésének, míg manapság, főként a fiatalabb generáció körében a 3-5 évente történő munkahelyváltás jellemző. Bár kiemelkedő évet zárunk idén, az elemzők gazdaságilag nehéz évet jósolnak 2023-ra, így a 2021-es év számaival tervezünk, de ugyanakkor hiszünk benne, hogy a befektetett munkának idővel mindig lesz látható eredménye.


- A közel három évtizedben mik voltak a legfontosabb mérföldkövek a cég életében?

- G. A.: A Gimex-Hidraulika Kft.-t 1993-ban alapította édesapám, Görcs Imre. A cég azóta is 100 százalékban magyar tulajdonban lévő, ma már másodikgenerációs vállalkozás. Tevékenysége 70 százalékban B2B kereskedelemből és 30 százalékban kapcsolódó szolgáltatásból tevődik össze. A vállalkozás ma huszonöt főt foglalkoztat, közel húsz európai gyártót képvisel Magyarországon, köztük a Roemheld-csoportot, az Erwin Halder-t, és a Hainbuchot. A járműipartól kezdve a mezőgazdaságon át több iparágba is szállítunk termékeket, de a partnereink jelentős része a gép- és autóiparhoz kötődik.

A Gimex 2010-ben Az év kisvállalkozása – Kisalföldi Presztízs-díj kitüntetettje lett, 2014-ben pedig kiérdemelte A Legjobb Női Munkahely címet. 2015-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara A Győri Térség Gazdaságáért díjjal ismerte el a vállalat eredményes működését. 2022-ben nyolcszoros Business Superbrands és hétszeres Magyar Brands-díjas a cégünk. Jelenleg félúton vagyunk a kisvállalkozásból középvállalkozássá fejlődés útján.

Az 1993-ban alapított Gimex-Hidraulika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. munkadarab befogástechnika, valamint ipari és mobilhidraulikus elemek, rendszerek értékesítésével, és a hozzá kapcsolódó szaktanácsadással, szolgáltatásokkal foglalkozik.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink