Gyártósor Ezekre a trendekre számíthatunk a gyártásban 2022-ben

Ezekre a trendekre számíthatunk a gyártásban 2022-ben

autopro.hu/P.B. | 2021.12.25 16:23

Ezekre a trendekre számíthatunk a gyártásban 2022-ben

Fotó: Siemens

A 2021-es év új kihívások elé állította a gyáripart: a járvány, illetve annak utóhatásai számos váratlan helyzetet teremtettek a gyártók számára. Az ellátási zavarok, a különböző hiányok és a kiszámíthatóság hiánya várhatóan arra ösztönzik majd a cégeket, hogy még többet fektessenek a digitalizációba.

Robin Fleming, az Anvl társalapítója és vezérigazgatója a Manufacturing Global című lap hasábjain foglalta össze, melyik három trend lehet a legmeghatározóbb 2022-ben. Ezek mind a technológiai újításokkal összefüggő változások.

Fleming várakozásai szerint a cégek az adatalapú folyamatoknak még nagyobb szerep jut majd a jövő évben. A gyártók így próbálnak meg hatékonyabbá válni, valamint a kockázatkezelést és az előrejelzéseket is a digitalizáció segítségével fogják megvalósítani. Kulcsfontosságúak lesznek azok az eszközök, amelyek a hatékonyságot növelik. Ahogy belépünk az új évbe, a digitalizáció már nem opció, hanem elvárás – véli Fleming.

Technológiai fejlesztések a munkaerőhiány ellen

A következő év egyik legnagyobb kihívása a munkaerőhiány lesz. Ez globális probléma, de az Egyesült Államokban például lassan milliószámra hiányoznak az emberek a kétkezi álláshelyekről. Ráadásul egyre nehezebb a fiatalokat a gyárakba csalogatni, ez tehát egy összetett kihívás.

Az Ipar 4.0 különböző vívmányai megoldást jelenthetnek a gyártók számára. A dolgozók egyre inkább szeretnék hallatni a hangjukat, ebben segíthetnek a különböző mobilos alkalmazások és a hálózatba kapcsolás. A szűkös erőforrások megszerzésében azok a cégek élvezhetnek előnyt, akik minél több 21. századi megoldással csalogatják magukhoz a dolgozókat.

Ma már ez nem lehet gond

A fiatalabb munkavállalók több mint 96 százaléka már rendelkezik okostelefonnal, így a mobilos alkalmazások zökkenőmentesen tudják bevonni ezt a generációt. Mivel a fiatalabb munkavállalók ismerik a mobileszközöket, és elvárják, hogy digitális technológiákat alkalmazzanak a munkahelyükön, ezeknek a megoldásoknak az alkalmazása kisebb valószínűséggel okoz súrlódásokat. Ezen túlmenően, a megfelelő digitális eszközök fokozott elkötelezettséget eredményeznek, és lehetővé teszik a kritikus adatok és a legjobb gyakorlatok rögzítését a leginkább hozzáértő munkavállalóktól – írja a Manufacturing Global.

A munkaadók valós időben megtudják, mi történik a gyárban, a vezetők azonosíthatják a mintákat és trendeket, és gyorsan reagálhatnak az információkra – mindenki csak nyerhet az ilyen alkalmazásokkal.

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink