Gyártósor Ezek a legfontosabb trendek az intelligens gyártásban

Ezek a legfontosabb trendek az intelligens gyártásban

autopro.hu/P.B. | 2021.05.16 04:23

Ezek a legfontosabb trendek az intelligens gyártásban

Fotó: Pixabay

Az okosgyártás piaca jelentős mértékben növekszik, ahogyan a mesterséges intelligencia használatának mértéke, az ipari automatizáció és az intelligens gyárak száma is növekedést mutat az előző évhez képest.

2020-ban az intelligens gyártás piaca 175 milliárd dollárt tett ki globálisan. Ez 2026-ra már 303 milliárdra nőhet, az évi átlagos növekedés mértéke 6,4 százalék. Természetesen ez a növekedés nem lineáris, a koronavírus-járvány valamelyest ezt a piacot is visszavetette, míg a szakértők szerint 2023-ban ugorhat meg igazán a piac.

A Manufacturing Global szerint ennek a piacnak a fő katalizátorai a következő cégek: a Schneider Electric, a General Electric, a Siemens, a Honeywell, a Rockwell Automation, a Fanuc és az Emerson.

Az ipari automatizálás piaca

Ezen a területen még gyorsabb növekedés várható, ugyanis itt a járvány egyfajta gyorsító funkcióval is rendelkezett: az emberek egyre kényelmesebb, egyre könnyebb megoldásokat várnak az olyan területeken is, mint a vásárlás, a közlekedés és persze a munkahelyek.

Az éves növekedés itt 8,9 százalékos átlagosan, 2027-re a 326 milliárd dollárt is eléri majd a piac értéke. Ezen a területen az ABB, a Siemens, a General Electric, a Schneider, az Endress+Hauser, a Yokogawa, a Honeywell, a WIKA, az Azbil, a Fuji, a 3D Systems és a HP a legfőbb katalizátorok.

Okosgyárak

2021-ben az okosgyárak piaca 80,1 milliárd dollárt tesz ki globálisan. Ez 2026-ra várhatóan 134.9 milliárd dollárra bővül, évi átlagos 11 százalékos mértékben. Ezt a növekedést segíti, hogy a járvány hatását enyhítő támogatások gyakran a gyártási kapacitások fenntartását célozzák, emellett a cégek mind igyekeznek optimálisabban és hatékonyabban működni.

A Manufacturing Global szerint a kulcsszereplői a piacnak: Emerson, General Electric, Rockwell, Schneider, Siemens, Mitsubishi, Honeywell, Endress+Hauser és a Yokogawa.

Mesterséges intelligencia

A gyártás és a feldolgozóipar élen jár e technológia használatában. A gyártók mesterséges intelligencia alapú programokkal teszik hatékonyabbá működésüket, ma már a legtöbb nagyobb cég valamilyen szinten alkalmaz mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat.

Ez a piac 2025-re 11 milliárd dollárosra nőhet, a növekedés mértéke éves átlagban 54,6 százalékos lesz.

Kiemelt Partnereink