Gyártósor Erre érdemes figyelni gépek, gépsorok vásárlásakor

Erre érdemes figyelni gépek, gépsorok vásárlásakor

Kuthi Áron | 2019.03.27 12:59

Erre érdemes figyelni gépek, gépsorok vásárlásakor

Rizikót vállal, aki nagy értékű gépet, gépsort vesz másodkézből, mert ezeket az ingóságokat rossz esetben zálogjog, lízing vagy más, biztosítéki célú jog terhelheti. Hogy ne érjen meglepetés minket, érdemes körülnézni a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által nemrég indított elektronikus hitelbiztosítéki nyilvántartásban.

Közleményükből kiderül, 2018 végén az egy évvel korábbinál 23 százalékkal több, 445 ezer bejegyzés szerepelt az adatbázisban. Csak tavaly 103 ezer új bejegyzés született, amelynek 79 százaléka gépjármű, 21 százaléka gép, gépsor. Ez azt jelenti, hogy 93 450 darab – feltehetően a legszélesebb skálán mozgó, különféle – gép vagy gépsor, üzemi berendezés várja kiváltását, nyilvántartásból való törlését.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás a bejegyzett ingóságokról azt tartalmazza, hogy az adott tárgyon fennáll-e valakinek a zálogjoga, illetve érinti-e lízing, tulajdonjog-fenntartással történő eladás vagy faktorálás. Ennek ismerete kulcsfontosságú abban az esetben, ha gépvásárlást tervezünk.

„A hitelbiztosítéki nyilvántartás használatának az ingóságok vásárlása esetén ugyanolyan automatizmussá kellene válnia, mint egy ingatlan vásárlásánál a tulajdoni lap lekérésének. Ha a vevő a vásárlás előtt nem néz bele a rendszerbe, és terhelten vásárol meg egy vagyontárgyat, azt a bírósági végrehajtó a korábbi tulajdonos tartozása fejében akár le is foglalhatja és elárverezheti, ami ellen már semmit sem lehet tenni” – fogalmaz a MOKK közleménye.

Meggyorsítja a lekérést, hogy a rendszert regisztráció nélkül is lehet használni. A Keresés fülre kattintva szervezet és ingóság kategória alapján kérhetünk le adatokat. Az Ingóság fülön belül érdemes az öt azonosítós lekérést használni. Gyártó neve, gyártási év, gyártási szám, termék elnevezése és egyedi azonosító szám alapján nagy eséllyel kiszűrhető, hogy a megvételre kinézett ingóság „tiszta”, és nem terheli semmiféle jog.

A kamarának további kérdéseket tettünk fel, immár kizárólag a gépeket illetően, de a berendezésekről – nyilván azok sokszínűsége miatt – közelebbit nem tudtunk meg.

Az, hogy hogyan jut el egy bejegyzés a nyilvántartásba, viszonylag egyszerű és automatikus eljárás. Egy jogosult akár elektronikus aláírással, adatlap kitöltésével és a hitelbiztosítéki rendszerbe történő továbbításával akár saját maga, vagy a szerződést közokiratba foglaló közjegyző, vagy egy megbízott ügyvéd rögzíti a hitelbiztosítéki rendszerben.

Lényeges, hogy a vevő semmilyen esetben sem hivatkozhat jóhiszeműségre, hiszen „ha megnézte volna a hitelbiztosítéki nyilvántartást, tudomást szerezhetett volna arról, hogy a vagyontárgy nincs a vele szerződő fél tulajdonában, vagy hogy harmadik személy olyan joga terheli, amely hátrányosan érinti az ő jogszerzését” – hangsúlyozta dr. Tóth Ádám, a MOKK elnöke.

Hogy működik egy jelzáloggal, lízinggel terhelt eszköz vásárló általi kiváltása? – kérdeztük a kamarától. Válaszukban leírták, hogy a nyilatkozat törlését kezdeményezheti a kötelezett, de ehhez a jogosultnak is hozzá kell járulnia. Illetve a törlésre a jogosult is tehet nyilatkozatot, és ehhez nem kell további hozzájárulás. A törlésre egyébként ugyanolyan módokon kerülhet sor, mint a nyilatkozat rögzítésére.

Kiemelt Partnereink