Gyártósor Érdemes nagyobb szerepet szánni a digitális ikreknek

Érdemes nagyobb szerepet szánni a digitális ikreknek

autopro.hu/P.B. | 2021.06.18 10:18

Érdemes nagyobb szerepet szánni a digitális ikreknek

Fotó: Konica Minolta

Már vannak példák arra, amikor egész gyáraknak tervezik meg a digitális mását, ikerjét. A „digital twin” technológiát a járműipar és az egészségügy jól kihasználja, de ennél is szélesebb körben hozhat hasznot ez a megoldás szakértők szerint.

A digitális ikrek akár a légszennyezés csökkentésében is nagy szerepet játszhatnak – legalábbis Kína erre mutathat példát. Ismert, hogy 2008-ban, a pekingi olimpia kapcsán mennyire előtérbe került a kínai főváros légszennyezettségének kérdése. A szervezők elvárták, hogy az olimpia alatt legalább elfogadható legyen a levegő minősége, ezért pedig mindent meg is tettek a kínaiak.

Azonban nem csak rövid távon: 2022-ben kerül majd sor a pekingi téli olimpiára. Jó összehasonlítási alap lesz a széles közvélemény számára 2008-hoz képest, hogy Peking levegője hogyan változott. A kínai hatóságok számos szennyező gyárat telepítettek át a főváros környékéről szomszédos tartományokba – volt olyan gyár, amit a „digital twin” technológia segítségével terveztek meg újra.

Nagyszabású projekt

Kína második legnagyobb acélgyártójának, a HBIS Csoportnak a 89 éves pekingi gyárát úgy telepítik át, hogy közben elkészítik a gyár digitális ikertestvérét. A technológia sokat segít a tervezésben, a kínaiak célja egy, az eredetinél sokkal kevésbé szennyező, zöldebb, korszerűbb gyár felépítése.

A relokalizáció egy 534 hektáros területet érint, a beruházás értéke hatmilliárd dollár. Mivel számos különböző szakterület egységesen van jelen egy gyárban, interdiszciplináris projektről van szó. A folyamatok összehangolásának legjobb módja pedig a digitális iker megalkotása a tervezők szerint.

A digitális iker alkalmazása 35 nappal csökkentette a tervezés idejét, míg magának az áttelepítésnek a költségeit 75 százalékkal redukálta – írja a Machine Design.

Növekvő népszerűség

A fenti csak egy példa arra, hogyan nő a digitális ikrek felhasználhatóságának területe és népszerűsége. A technológia már olyan elterjedt, hogy külön szabványokat is alkottak hozzá, ilyen például az ISO 23247, ami azt szabályozza, miket kell tartalmaznia egy digitális ikernek.

A Machine Design cikke felhívja a figyelmet arra, hogy hiába a szabvány, a digitális iker más-más jelentéssel bír a különböző iparágakban, felhasználási területeken. Van, ahol inkább egy prototípus készül, míg máshol inkább egy archetípus – de persze vannak átfedések a területek között.

A légiiparban vagy az autóiparban archetípusról beszélhetünk, ezekben az iparágakban az IoT és a fizikai érzékelők segítségével az adott jármű digitális mása készül el, tartalmazva annak minden adottságát. Ez nemcsak a tervezésben, de a karbantartásban is segíti a mérnökök munkáját.

Vannak viszont olyan esetek, amikor egy munkaterületet modelleznek le a digitális ikrek segítségével – például az építőiparban, vagy akár az olajiparban.

Kihívások

A digitális ikrek használatának az egyik fő kihívása az adatgyűjtés, az alapos adatbázis megalkotása. Emellett persze a megfelelő internetes sávszélesség biztosítása sem magától értetődő, míg a modellek elkészítése elképesztő mennyiség munkával jár.

Mégis érezhető a haladás: a Gartner felmérése szerint az Egyesült Államokban a közép- és nagyvállalatok harmada legalább egy digitális ikerrel kapcsolatos projektet elvégez 2023-ra. A piac értéke 2026-ra 48,2 milliárd dollár lehet.

Kiemelt Partnereink