Gyártósor Első akar lenni a robotkarvég-piacon a magyar kötődésű cég

Első akar lenni a robotkarvég-piacon a magyar kötődésű cég

Kuthi Áron | 2018.11.14 11:21

Első akar lenni a robotkarvég-piacon a magyar kötődésű cég

Mindennapi árucikké, egyszerű használati tárggyá válik a kollaboratív robot, hirdeti az immár globális jelenléttel bíró OnRobot, egy feltörekvő robotgyártó cég. Ezt azzal is nyomatékosítja, hogy az általuk fejlesztett és gyártott robot-karvégeket a mobiltelefonéhoz hasonló, annál azért nagyobb, de szép fehér kartondobozkákban lehet kapni. A munkavégző karvégek gyakorlatilag minden gyártó robotkarjaival kompatibilisek, az OnRobot arra törekszik, hogy a robotgyártók az ő termékeik segítségével bővíthessék alkalmazási területeiket.

Az OnRobot történetében magyar szál is vastagon jelen van, a megfogó szenzoraik fejlesztése egy az egyben budapesti startupként indult, majd befektetők által feltőkésített Optoforce-hoz kapcsolódik. (A cégről és eredményeikről írtunk korábban.) A startupot nyáron vásárolta fel egyik befektetője, Enrico Krog Iversen, és olvasztotta az OnRobotba egy kaliforniai robotkarvég-fejlesztő céggel együtt. Az üzletember sajnos nem árulta el a felvásárlás értékét, ám azt lehet tudni, hogy az Optoforce négy kockázati befektetési kört is megélt, amelynek során 1,7 millió dollárnyi tőkét gyűjtött be.

Hogy egyelőre mégis épp a Universal Robots robotkarjain látni legtöbbször az OnRobot termékeit, annak viszonylag egyszerű a magyarázata. A dán befektető-üzletember ugyanis a Universal Robots (UR) igazgatója volt 2015-ig, akkor adta el azt az amerikai Teradyne automatizálási óriáscégnek 285 millió dollárért.

A budapesti sajtóbemutató alkalmával is egy UR-robotkar fogta a cserélhető karvégeket. Mint azonban azt Enrico Krog Iversen elmondta, fokozatosan el szeretnének távolodni a UR világától, ezért is keresik annyira aktívan az együttműködést más robotgyártókkal, így elsősorban a KUKA, a Fanuc, a Kawasaki és az ABB felé nyitnak. Az ügyvezető igazgató nem akar megállni a terjeszkedéssel, az elkövetkező másfél évben további 6-7 céget szándékozik felvásárolni. „Az embereimnek azt ígértem, nem fognak unatkozni, ha csatlakoznak ehhez az utazáshoz” – vetette közbe, kijelentve egyben, hogy robotkarvég-piacon (end-of-arm tools) globális piacvezetői pozícióra törekednek. A jelenleg választható tíz terméket 2020 közepére ötvenre akarják emelni. A nagy tervekhez mérten a dániai központú vállalat kereskedelmi hálózata is globális, Barcelonától Szingapúrig terjed. A közeljövőben nyitnak irodát Lengyelországban és Franciaországban. Az OnRobot a világban sehol sem a végfelhasználó gyártó vállalatokkal, hanem rendszerintegrátorokkal és partneri hálózatával áll közvetlen kapcsolatban, amely nagyobb részt azonos azokkal a cégekkel, amelyek a nagy robotgyártók termékeivel kereskednek.

A vákuumos dupla megfogó tíz kilogrammig tud megfogni sík felületű tárgyakat

Az OnRobot Budapesten két terméket mutatott be, a hagyományos (gripper) és a vákuumos fogószerkezetet. Ezek szintén a cég által fejlesztett gyorscserélővel csatlakoztathatók a robotkarhoz. Az interfész szintén saját fejlesztés, amely kompatibilis a robot gyártójának szoftverével. Az OnRobot számára a könnyű programozhatóság, a biztonság, a gyors munkába állítás egyaránt fontos. A programozás valóban nem nagy trükk, a robotnak a kezdő és végpontot kell csak megmutatni, valamint az áthelyezendő tárgy, termék megfogásához szükséges erőt meghatározni. A magyarországi értékesítési iroda munkatársa, a sajtódemonstrációt vezető Balázs István elmondta, egyelőre csak az alapvetően pakoló, áthelyező (pick&place) munkához használatos megfogó és vákuumos megfogó, valamint felületmegmunkáláshoz ideális szenzoros karvégek vannak a kínálatban, de hamarosan jön a fúró, csavarozó munkavégzést lehetővé tevő forgó karvég vagy tokmány. A termékkínálat illeszkedik a vállalat elképzeléséhez, miszerint a jövőben egyre nagyobb teret fognak követelni maguknak a kobotok (együttműködő, kollaboratív munkaállomások, robotok), az ember-robot együttműködés merőben új szintre helyezi a gyártást.

Praktikus és máris nagy keresletet támasztó OnRobot-fejlesztés az a dupla karvég-pár, amellyel egyes munkafázisok taktideje radilkálisan rövidíthető. Ez ott jöhet jól, ahol az egyik megfogó a megmunkált munkadarabot a szerszámgépből eltávolítja, ezután a másik megfogó a nyers munkadarabot azonnal annak helyére tudja tenni, vagyis egy karkinyúlás kiiktatható. Ez a megoldás jól jön ott, ahol a szállítószalagról a CNC-megmunkálóba kell munkadarabot helyezni, mert ezzel a kinyúlással a már megmunkált alkatrész rögtön ki is vehető. Vagyis a ciklusidő itt éppen a felére csökken.

A magyar fejlesztők keze nyomát viselő sorozattermék, a HEX-E, HEX-H nyomásérzékelő szenzor szintén alapvető gyártási funkciókat tud ellátni, így az összeszerelésben, a felületmegmunkálásban (dörzsölés, polírozás), valamint a tesztfázisban tudunk munkát adni számára. A szenzor olyan finom érzékelést kölcsönöz a robotoknak, mint az emberi kéz érintése, így nagyon bonyolult, finommotoros műveleteket tudunk a robotra bízni. Az amerikai Perception Robotics által fejlesztett, a gekkó mikroszkopikus talprecéit utánzó egyedi felületű megfogó is OnRobot-termék, ez főként precíziós gyártásban, tisztatér-technológiák esetében használatos.

Az OnRobot flexibilitását, a tudásmegosztásra alapuló gyártásszemléletet mutatja, hogy a karvég megfogójának fogótappancsa újraalkotható, egyéni gyártási igényeknek megfelelően átalakítható. Mégpedig úgy, hogy annak CAD-rajza szabadon hozzáférhető és 3D-nyomtatóval újraalkotható.

(A nyitóképen Enrico Krog Iversen, az OnRobot ügyvezető igazgatója)

Kiemelt Partnereink