Gyártósor Egyedülálló koordináta mérőgépet mutatott be az Aberlink

Egyedülálló koordináta mérőgépet mutatott be az Aberlink

autopro.hu | 2021.10.05 10:19

Egyedülálló koordináta mérőgépet mutatott be az Aberlink

Fotó: Extol

Az angol Aberlink Ltd. által nemrég bemutatott Extol egy gyártóüzemi körülményekhez tervezett koordináta mérőgép, amely nem csupán gyors, pontos és ismételhető vizsgálatokat tesz lehetővé a legnagyobb kihívást jelentő környezeti feltételek mellett, ám rendkívül kis helyigénye miatt oda telepíthető, ahol a leginkább szükség van rá: közvetlen a gyártóműhelybe.

A teljesítmény és a megbízhatóság valós körülmények közötti teszteléshez a Extol első példányait az Egyesült Királyság legnevesebb gyártó vállalataihoz helyezték ki kipróbálásra. Az egyik ilyen gyártó a Somersetben működő MetalTech Precision Ltd, Délnyugat-Anglia legnagyobb és legsokoldalúbb bérgyártója.

A lean gyártási elv mentén működő és gyártóüzemi adatgyűjtést megvalósító MetalTech Precision egy csúcstechnológiájú, ötezer négyzetméteres (saját napelemfarmmal működtetett) egységben végzi tevékenységét, 60 CNC megmunkálóközponttal és 70 magasan képzett szakemberrel.

Az olaj-, a gáz-, a repülőgép- és a vasútipar által felhasznált precíziós alkatrészek gyártójaként a MetalTech büszke arra, hogy gyakorlatilag bármilyen ügyféligényt képes kielégíteni, legyen szó szelepekről és csatlakozókról, fekete dobozokról vagy tengeralattjárók szárazdokkjában használt szerkezetekről.

A legújabb technológiába történő folyamatos beruházásnak köszönhetően gyártási folyamatait rendkívüli pontosságú ismételhetőség jellemzi. A hosszú évek óta elkötelezett Aberlink ügyfélnek számító vállalat három darab (Axiom too és Xtreme típusú) Aberlink koordináta mérőgépet is üzemeltet a kritikus repülőgépipari alkatrészek gyors és pontos méréséhez. Nem csoda tehát, hogy a MetalTech örömmel próbálta ki az Aberlink teljesen új Extol gépét.

Nagymértékű egyezőség

A telepítést követően a MetalTech gyorsan profitált az Extol koordináta mérőgépek lenyűgöző teljesítményéből. Rob Taylor minőségügyi vezető így fogalmaz: „Néhány összehasonlító méréssel kezdtünk. Először az Extol gépen mértünk, létrehoztunk egy jegyzőkönyvet, majd ugyanazt a darabot megmértük az Axiom too CNC koordináta mérőgépen is, hogy lássuk, egyeznek-e az eredmények. Mindig egyeztek.”

„Jelenleg az összes gyártott darabot bemérjük, az Extol által létrehozott mérési jegyzőkönyveket pedig egy hálózatba kötött szerverre mentjük, hogy az irodában bárki hozzájuk férhessen és elküldhesse azokat az ügyfeleknek.”

„Az Extol által szolgáltatott eredmények annyira pontosak, hogy az összetett, nagy pontosságot igénylő repülőgépipari alkatrészeket is ezzel a koordináta mérőgéppel vizsgáljuk, ami kiválóan mutatja, már mennyire megbízunk a gépben.”

Az Aberlink innováció iránti elkötelezettségét követve az Extol a világ első olyan koordináta mérőgépe, amely delta mechanizmust alkalmaz. A masszívnak és megbízhatónak tervezett Extol koordináta mérőgép folyamatosan működtethető, ezért szerszámgép mellé, gyártócellában vagy külön mérőhelyiségben elhelyezve egyaránt ideális választás.

Egyszerűbb használhatóság

Az Extol - amely az Aberlink díjnyertes Xtreme koordináta mérőgépének utóda - a kisebb helyigény mellett nagyobb mérési tartományt biztosít. Tervezése során nagy hangsúlyt kapott az ergonómia: a könnyű hozzáférés miatt ez a koordináta mérőgép ideális szériamérések elvégzésére és automatikus (akár robotkarral támogatott) ki- és berakáshoz.

Rob Taylor így foglalja össze: „Minél egyszerűbben kezelhető koordináta mérőgépekre van szükségünk, hogy ne csak a szakképzett méréstechnikusok, hanem a gyártóműhely bármelyik munkatársa odamehessen hozzájuk egy munkadarabbal, és egy gombot megnyomva lefuttathassa a mérőprogramot, vagyis a folyamat szinte automatikusan, a hiba lehetősége nélkül menjen végbe. Az Extolt olyan könnyű kezelni, hogy az tényleg hihetetlen.”

„Mindenkinek, aki azon gondolkodik, hogy egy koordináta mérőgépet telepít a gyártóüzemébe, nagy sorozatban gyártott darabok szerszámgép melletti vizsgálatához, csak azt tudom mondani, hogy ez egy ideális megoldás. Az Extolt megállás nélkül használjuk és számos kritikus darabot vizsgáltunk már vele.”

A MetalTech fejlődését és a munkamennyiség növekedését elnézve úgy látom, eljutunk majd oda, hogy minden gyártócellánál álljon egy Extol gép.”

Az Aberlink - mely a legnagyobb brit tulajdonban lévő koordináta mérőgép gyártó - által tervezett és gyártott Extol egy olyan gyártóüzemi mérőrendszer, amely kulcsrakész megoldást kínál a legszigorúbb mérési követelmények teljesítéséhez is.

Az Aberlink büszke arra, hogy ő az egyetlen olyan méréstechnikai gyártó, aki díjmentes szoftverkarbantartási szerződést, illetve a mérőgépei teljes élettartama alatt ingyenes szoftverfrissítést kínál. Ennek hála a gép tulajdonlási költsége alacsony, ami a beruházás gyors megtérülését jelenti.

Az Aberlink már távolról megtartott, online bemutatókat is szervez a koordináta mérőgépei, mérőszoftverei és tartozékaik teljes választékát bemutatandó azon ügyfeleinek, akik nem tudnak személyesen ellátogatni a regionális bemutatótermeikbe.

Magyarországon az Aberlink Ltd.-t a Werth Magyarország Kft. képviseli.

www.werth.hu

Központi telefonszám: +36-29-611-021

Kiemelt Partnereink