Gyártósor Bosch: meghódította Amerikát az innovatív magyar lean

Bosch: meghódította Amerikát az innovatív magyar lean

autopro.hu | 2015.06.23 13:22

Bosch: meghódította Amerikát az innovatív magyar lean

Tennesse állam fővárosában, Nashville-ben, ünnepélyes keretek között díjazták a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. kéziszerszámgyárának képviselőit. Az amerikai székhelyű IIE (Institute for Industrial Engineers) Lean szakosztálya minden évben olyan előremutató, innovatív nagyvállalati projekteket hív versenyre, melyek példaértékűek lehetnek a nemzetközi ipari színtéren.

A miskolci gyár projektje májusban először bekerült a finalisták hatos mezőnyébe, a pályázat bemutatását követően aztán a szakmai grémium döntése alapján az előkelő harmadik helyezést érte el.

A miskolci Bosch pályamunkájának tartalma elsősorban az elmúlt néhány év törekvéseit és fejlesztéseit mutatja be. Hogyan formálhatók át egy gyár termelési és logisztikai rendszerei? Hogyan szabhatók újra a belső anyagellátási folyamatok? Ilyen és ehhez hasonló problémafelvetésekkel foglalkozott a miskolci kéziszerszámgyár több éves projektje, melynek egyik kiindulópontja az volt, hogy a vállalat sikeres növekedését alapvetően a helyhiány korlátozta a gyártócsarnokban. A miskolci szakemberek által kifejlesztett módszertan segítségével testre szabott belső ellátási, logisztikai folyamattípusokat tudtak azonosítani és kialakítani.

Az új rendszer bevezetésének köszönhetően így radikálisan csökkent a belső logisztika problémáiból adódó sorállások száma és ezzel növekedett a vállalat hatékonysága és eredményessége. A gyártási területek felszabadítása érdekében az úgynevezett lean line design módszerrel csökkentették a gyártósorok méretét, mellyel óriási kihívások elé állították a belső logisztika rendszerét. A gyártósor méretének drasztikus csökkentése úgy volt elérhető, hogy a nagyméretű alkatrészeket eltávolították a sorról. A projekt eredményeként az alapanyagok tárolására használt terület 70%-kal csökkent, illetve a gyártósori produktivitás 82 százalékkal növekedett. Az új módszernek köszönhetően a sorállás mértéke 86 százalékkal csökkent.

– A magyar és az európai elismerés mellett azért pályáztunk erre a tengerentúli versenyre is, mert hisszük, hogy az elmúlt évek során Miskolcon véghezvitt fejlesztések méltók arra, hogy a nagyközönség elé tárjuk őket. A pályázat témája sok vállalat számára aktuális problémára nyújt hatékony és gazdaságos megoldást – nyilatkozta Ansgar Lengeling, a miskolci kéziszerszámgyár ügyvezető igazgatója.

Kiemelt Partnereink