Gyártósor Az automatizációban is a mezőgazdaság mutatja az utat

Az automatizációban is a mezőgazdaság mutatja az utat

autopro.hu/P.B. | 2021.03.28 04:23

Az automatizációban is a mezőgazdaság mutatja az utat

Fotó: Facebook/magtarkft

A mezőgazdaságban dolgozók a történelemben mindig igyekeztek hatékonyabb megoldásokat találni a munkájukra, azaz mindig keresték a lehetőségét annak, hogy a lehető legjobb körülmények között művelhessék a földeket. Az elmúlt száz évben – a traktor megjelenése óta – hatalmas utat járt be a technológiai fejlődésben az iparág.

Hirdetés

A mai mezőgazdaság számára komoly kihívás a Föld növekvő populációjának ellátása élelmiszerrel, miközben a megművelhető földek száma véges, az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, valamint munkaerőt is egyre nehezebb találni a mezőgazdasági munkákra. Ezen körülmények miatt a mezőgazdaság számára talán a korábbinál is fontosabb az innovációk adaptálása.

Az automatizáció fejlődésével egyre nagyobb pontosságot igénylő, precíziós munkafolyamatokat is átvehetnek a gépek az emberektől, akiknek így több idejük maradhat az olyan fontos feladatok elvégzésére, amire a gépek nem alkalmasak.

Érzékeléstechnika

A körülmények változása és ezek feljegyzése, érzékelése az egyik legfontosabb dolog a mezőgazdaságban. Már évszázadokkal ezelőtt is a hosszú évek során felgyülemlett, generációs tapasztalatokra építették munkájukat a gazdálkodók. Ez ma sincsen másképp, viszont az adatgyűjtés és adatelemzés már sokkal fejlettebb módokon is lehetséges.

Az összetett döntések meghozatalában a farmerek nagy segítségére vannak a minél inkább automatizált munkaeszközök. A fejlett érzékeléstechnika növeli a gépek számára a körülmények alapos feltérképezését, az így nyert adatokból pedig fontos információkhoz lehet jutni a termeléssel kapcsolatosan: a gépek például kiszámolják, hogy a legoptimálisabb a magot a földbe helyezni.

Számítógépes megfigyelés

A szenzoroknak köszönhetően a farmerek számítógépen olyan helyeket is megfigyelhetnek, amit egyébként nem lehet: például a kombájnok belsejét. Ennek hála a gazdálkodóknak nem kell kézzel átvizsgálni a kombájn által betakarított gabonát, hanem azonnal tudnak reagálni, ha valami nem jól működik.

Sőt, a kombájn a gépi tanulás segítségével maga is felismeri, ha valami nem úgy működik, ahogy kellene: például a várttól eltérő minőségű a gabona, vagy akár a föld mélysége.

Robotizáció a mezőgazdaságban

A mezőgazdaságban sok olyan munkafolyamat fordul elő, ami ismétlődő és fizikailag megterhelő, ugyanakkor pontosságot igényel. Egyre több ilyen feladatot vesznek át gépek a gazdáktól, például az ültetést vagy a locsolást. Különösen az olyan gazdaságokban hasznosak a robotok, ahol hatalmas területet kell megművelni.

A mezőgazdaságban nincs határa annak, hogy meddig lehet még fejleszteni a technológiai megoldásokat. Ezt a mentalitást bármelyik iparág eltanulhatná – véli a Machine Design szerzője.

Kiemelt Partnereink