Trend Autonóm, elektromos traktort dobtak piacra

Autonóm, elektromos traktort dobtak piacra

autopro.hu/P.B. | 2021.03.20 16:23

Autonóm, elektromos traktort dobtak piacra

Fotó: Monarch Tractor

Egy amerikai startup elektromos hajtással és autonóm technológiával tenné biztonságosabbá és fenntarthatóbbá a mezőgazdaságot. A szilícium-völgyi Monarch Tractors önvezető, elektromos traktorokat dobott a piacra.

Hirdetés

Az amerikai borászcsalád egyik tagja által alapított Monarch Tractors húszmillió dollárt gyűjtött össze a járművek kiszállítása előtt. Az első traktorokat 2021 végén szállítják ki a megrendelőknek, a járművek ára 50 ezer dollár.

A Monarch befektetői között találjuk Musashi Seimitsu-t, CNH-t és az indiai VST Tillers Tractors-t. A vállalat 2020-ban lépett a színre, és a befektetésekből származó pénzekkel az Egyesült Államokon kívül próbálna szerencsét.

A mezőgazdaság kész az átállásra

Praveen Penmetsa, a Monarch Tractors vezérigazgatója és társalapítója szerint a mezőgazdaság készen áll a technológiai átállásra: egyre több gazdálkodó akar fenntartható ezközöket vásárolni, ilyen gépekkel növelnék a gazdaságaik hatékonyságát.

Penmetsa hozzátette, hogy elképesztően nagy és egyre növekvő a kereslet a vállalat termékei iránt – írja a Forbes.

A Monarch mellett olyan cégek is potenciált látnak a mezőgazdasági gépek elektrifikálásában és autonóm technológiákkal való felszerelésében, mint a traktorgyártó-óriás John Deere. Ráadásul a lassú járműnek számító mezőgazdasági gépek autonóm üzemeltetése nincs olyan állami szabályozásokhoz kötve, mint a személyautóké.

Nem muszáj autonóm üzemmódban használni a traktort

A Monarch által gyártott traktorokat hagyományos traktorként is lehet használni, azonban előre programozott feladatok ellátására is képes lesz a jármű. Napi 240 gigabájt adatot képes gyűjteni a traktor a termésekről, árnyék vagy mozgás alapján tudja követni a földeken dolgozókat, illetve 360 fokban látó kamerákkal van felszerelve.

A jármű akkumulátora és elektromos hajtása adott esetben aggregátorként is használható.

Praveen Penmetsa mellett a borász Carlo Mondavi és a Tesla korábbi mérnöke, Mark Schwager, valamint a Motivo informatikusa, Zachary Omohundro is a Monarch alapítói közé tartoznak.

Kiemelt Partnereink