Gyártósor A tűzvédelmet is segíti az automatizáció

A tűzvédelmet is segíti az automatizáció

autopro.hu/P.B. | 2022.12.21 13:23

A tűzvédelmet is segíti az automatizáció

Fotó: Pixabay

A tűzveszély miatti aggodalom vélhetően egyetlen cégvezetőnek sem a legfontosabb gondolata, de a problémát nem lehet negligálni sem. Hatékony tűzvédelmi rendszerekkel 33-75 százalékkal csökkenthető a tűzesetben bekövetkező halálesetek száma, és 50-60 százalékkal redukálható az anyagi kár.

A tűzvédelmi berendezések megfelelő működése létfontosságú az alkalmazottak és a létesítmény túlélése szempontjából, és karbantartásuk automatizálása kulcsfontosságú lehet. A Manufacturing Tomorrow című szaklap összegyűjtötte a tűzvédelmi rendszerek automatizálásának legfontosabb trendjeit.

A trendek ismertetése előtt érdemes szem előtt tartani, hogy a tűzvédelmi berendezések karbantartása kihívást jelenthet. A feladat az épület méretétől függően szinte lehetetlennek tűnhet. Ilyen esetekben az automatizálás hihetetlenül nagy segítség lehet: az emberek követnek el hibákat, de az automatizálás minimálisra csökkentheti ezeket az eseteket. A technológia figyelmeztetheti a megfelelő személyzetet, ha valami már majdnem elavult, felismeri, ha valami akadályozza a kritikus menekülési útvonalat, vagy jelezheti, ha egy elem elromlik.

Egy gyártó vagy vállalkozás megtaníthatja az algoritmust, hogy ismerje a legújabb biztonsági előírásokat és kódokat, hogy elkerülje a sikertelen ellenőrzések utáni bírságokat.

Mesterséges intelligencia

Az mesterséges intelligencia (MI) jelentős szerepet játszik a karbantartás automatizálásában. A modell nyomon követi az összes tűzbiztonsági elemet, és biztosítja azok megfelelő működését. Ha hibát talál, figyelmezteti a személyzetet. Az algoritmus rendszeres frissítéseket is adhat a berendezés állapotáról, hogy a dolgozók lássák, milyen alkatrészek szorulhatnak hamarosan javításra.

Az MI a nem kellően hatékony folyamatok feltárásával is segíthet egy létesítménynek a költségcsökkentésben. Például így megelőzhető, hogy valamilyen alkatrészt túl hamar cseréljenek ki.

Intelligens épületek

Az intelligens épületek a mesterséges intelligencián alapulnak, és lényegében teljesen automatizált karbantartást biztosítanak. A létesítmény minden elemét nyomon követik. Ez a technológia lefedhet olyan tényezőket, mint a hőmérséklet és a biztonság, de a tűzbiztonság szempontjából is igen értékes lehet.

Együttműködhet az MI-vel a nem biztonságos gyakorlatok azonosításában: például előfordulhat, hogy egy alkalmazott elfelejtette kikapcsolni a sok hőt termelő gépet a szünet előtt. Az intelligens épületrendszer felismeri a többlet villamosenergia-felhasználást és a hőmérsékletváltozást, és riaszt valakit, aki meg tudja oldani a problémát.

Dolgok Internete (IoT)

Az IoT egy újabb áldás azok számára, akik enyhíteni szeretnék a prediktív karbantartás terheit. Mesterséges intelligenciával párosulva ez a technológia biztonságosabb munkakörnyezetet teremthet. Az érzékelők kapcsolódnak egymáshoz, hogy a döntéshozók valós idejű frissítéseket kapjanak az egyes tételek állapotáról.

Ez a technológia az általa nyújtott lehetőségek széles kínálatában csúcsosodik ki. Felismerheti a trendeket, hogy mi mikor igényelhet karbantartást, ellenőrizheti az anomáliákat, megjósolhatja, mikor lesz szükség javításra, és javaslatokat tehet egy adott probléma alapján. Használata a tűzvédelmi berendezések karbantartásának nyomon követésében jelentős előnyt biztosíthat.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink