Gyártósor A legerősebb 3D nyomtatott alkatrészek folytonos karbon és kevlár szálerősítéssel

A legerősebb 3D nyomtatott alkatrészek folytonos karbon és kevlár szálerősítéssel

FreeDee Printing Solutions | 2017.11.07 11:12

A legerősebb 3D nyomtatott alkatrészek folytonos karbon és kevlár szálerősítéssel

A gyors és olcsó 3D nyomtatási technikák az elmúlt években sok területen kiszorították az időigényes és drága hagyományos szubtraktív gyártási eljárásokat. A nagy szilárdságú, egyedi és kis sorozatú ipari alkatrészek előállítása azonban egészen eddig bevehetetlen bástyának számított a 3D nyomtatók számára.

Ezen a téren hoznak mostantól forradalmi változást a – hazánkban kizárólagosan a FreeDee Printing Solutions által forgalmazott – Markforged kompozit 3D nyomtatók, amelyek az alumínium szilárdságát meghaladó, extrém statikai és dinamikai terheléseknek is ellenálló segédalkatrészek gyors és költséghatékony gyártására is képesek.

A technológiai újítás lényege

Korábban is léteztek már olyan nyomtatószálak, amelyekbe a nyomtatott termék szilárdságát növelő anyagokat, például karbont kevertek, de az ezekből előállított alkatrészek szilárdsága messze elmarad a Markforged nyomtatói által előállított termékek paramétereitől. Ennek oka, hogy a nyomtatószálba kevert anyagszemcsék csak lokálisan biztosítanak szilárdságot – miközben sajnos a nyomtató alkatrészeinek gyors kopását eredményezik.

Ilyen alkatrészek is készíthetők a FreeDee 3d nyomtatóival

A Markforged egyedülálló újításának lényege a két nyomtatófej eltérő funkciójában rejlik: A nyomtató egyik extrudere a legerősebb FDM nyomtatási alapanyagnak számító Nylont (PA6) vagy speciális Onyxot (karbon nanocsövekkel kevert Nylont) nyomtat. A másik fej a műanyag rétegek közé folytonos karbon-, kevlár- vagy üvegszálat fektet. Az összefüggő szálerősítés pedig hihetetlenül magas szakító- és hajlítószilárdságot ad a munkadarabnak, miközben az önsúly rendkívül kicsi marad.

Alkalmazási területek

Az eljárásból adódóan a Markforged kompozit nyomtatók fő felhasználási területe nagy szilárdságú alkatrészek egyedi vagy kis sorozatú gyártása. A 3D nyomtatott, kompozit alkatrészek ugyanis olcsóbbak, erősebbek, könnyebbek és gyorsabban is előállíthatók, mint például alumíniumból forgácsolt megfelelőik. Bevett gyakorlat, hogy robotkarok gripjeit, CNC- és fröccsöntő gépek befogóit, gépalkatrészeket és különböző szerelő jigeket gyártanak ezekkel a gépekkel. Mivel ezeket a nyomtatókat főként fémalkatrészek kiváltására használják, az árukat is rendkívül gyorsan vissza szokták termelni. A katowicei Unilever gyárban például, ahol segéd- és gépalkatrészek gyártása a feladat, már az első néhány hónapban megtérült a többgépes beruházás. A Dixon Valve mérnökei pedig a nyomtatóik segítségével mindössze 24 óra alatt teljesen át tudják szerszámozni a gépeiket.

Markforged 3D nyomtató

A nagyon komoly ipari mechanikát rejtő Markforged gépek további előnye, hogy nem csak papíron, hanem a gyakorlatban is hozzák az 50 mikronos pontosságot. A kifejezetten ipari terhelésre tervezett X7 gép pedig akár lézer-szkennelésen alapuló munkaközi minőségellenőrzésre is lehetőséget ad.

A grafikonon a karbon és a kevlárszálas anyagok tulajdonságait láthatjuk, összehasonlítva az alumíniummal, és a 3D nyomtatáshoz hagyományosan alkalmazott anyagokkal.

Élőben megnézhető és tesztelhető

A FreeDee Printing Solutions által forgalmazott egyéb kimagasló megbízhatóságú 3D nyomtatókon és szkennereken túl már a legnépszerűbb, minden szálerősítéssel és alapanyaggal dolgozni képes asztali Mark Two Markforged modell is megtekinthető és tesztelhető a vállalat XIII. kerületi irodájában.

www.freedee.hu
www.markforged.hu

Kiemelt Partnereink