Gyártósor Agárdi Viktor: A munkaerőhiány a gépépítőelem gyártóknak lehetőség

Agárdi Viktor: A munkaerőhiány a gépépítőelem gyártóknak lehetőség

Wurmbrandt András | 2018.05.09 08:29

Agárdi Viktor: A munkaerőhiány a gépépítőelem gyártóknak lehetőség

Az egyik legjelentősebb gépépítőelem-gyártó és -forgalmazó a Fath Components Kft. Magyarországon, amelynek ügyvezetője szerint legnagyobb versenytársaikkal szemben a rugalmasságuk azelőnyük. Az Autoprónak nyilatkozó Agárdi Viktor úgy véli, ügyfeleik a rendkívüli mélységű technikaitámogatás és az emberközeli kommunikáció miatt választják őket.

A Fath cégcsoportot 1989-benalapította a német Fath testvérpár, ám akkor még aligha lehetett cégcsoportról beszélni, hiszen mindössze egy fészer és egy fröccsöntőgép állt az alig húszéves fiúk rendelkezésére. Legelső termékük a Playmobil kis játékkalózainak kezében lévő műanyag sörösüveg volt, amihez képest meglehetősen messzire jutottak az elmúlt közel 30 év alatt. A kilencvenes évek közepén a cégvezetői ugyanis felismerték, hogy az alumínium profilrendszerek elterjedésével szükség van olyan kötőelemekre, amelyek nemcsak egy, hanem többféle profilrendszerhez is használhatók. Ettől kezdve kezdtek kötőelemeket gyártani. A termékváltás olyan jól sikerült, hogy a Fath fivérek vállalkozása folyamatosan bővülni és nőni tudott, és ma már az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kínában, Hollandiában és természetesen Magyarországon is működnek.

A Fath Componets Kft. budaörsi központja

A Fath Components Kft. 2013 óta a cégcsoport kelet-közép-európai központja. Hozzájuk tartozik Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Szlovénia. A budaörsi telephelyen működik az összesen 3-400 embert foglalkoztató Fath-csoport group service centere, ami egy mini shared service center, itt van a kelet-közép-európai stratégiai beszerzés, valamint az egész cégcsoport vállalatirányítási rendszerének támogatása, a reporting, a controlling, illetve projektvezetés is. A cégcsoportnak 40 ezer féle terméke van, ezek általános hívószóval élve gépépítő elemek: ipari felhasználású zsanérok, géplábak, fogantyúk, görgőpályák. A magyar cégnél utóbbiakat gyártják, a többi terméket egyelőre csak értékesítik. A 27 munkatársat foglalkoztató kft. az utóbbi 5 évben – leszámítva 2016-ot – mintegy 30 százalékos forgalom növekedést realizált évente.

– Csak géplábakból nagyjából húszezer kombinációt tudunk összerakni anyagot, méretet, teherbírást, és egyéb különböző faktorokat figyelembe véve – érzékelteti a kötőelemekben rejlő lehetőségeket Agárdi Viktor, a cég ügyvezető igazgatója. – Versenytársainknál leginkább a szakmai támogatásban vagyunk erősebbek. Azt látjuk, hogy a piacon lévő hasonló, kötőelemekkel foglalkozó cégek többsége nem kizárólag kötőelemekkel foglalkozik, hanem alumíniumprofilt is forgalmaz, illetve gyárt, azaz ez egy kiegészítő divízió nekik. Mi viszont erre specializálódtunk. Épp ezért azt gondolom, hogy a szakmai segítségnyújtás nálunk kötőelemek tekintetében sokkal mélyebb és komolyabb tud lenni, mint a többségnél.

Az automatizálásból hasznot kovácsol a Fath Components

Ezt támasztja alá egy három évvel ezelőtti kutatás is, amelyből kiderül, hogy a Fath ügyfelei az ügyfélszolgálatot tartják a vállalat erősségének.

– Üzletkötőink technikai tanácsadóként mennek ki az ügyfelekhez, meghallgatják, hogy mi a probléma, és megoldást javasolnak. Ha ebben benne van a Fath, az a legoptimálisabb helyzet, ha nincs, akkor csak beszélgettek egy jót, a potenciális ügyfél pozitív képet szerzett rólunk, és előbb vagy utóbb össze fogunk akadni a piacon. Úgy tűnik, hogy ez a kiváráson alapuló, hosszabbtávú gondolkodás kifizetődő. Ma már elég sokan látják, hogy nem a balatoni lángosos kategória vagyunk, hanem tényleg a hosszútávú együttműködést tartjuk szem előtt – magyarázza Agárdi Viktor.

Ügyfeleik elsősorban gépépítők, akiknek többsége autóipari beszállító. Termékeik a lehető legkülönbözőbb gépekre kerülnek, most azonban a legjellemzőbb, hogy nagyobb üzemek egyedi gyártású munkaasztalaira szerelik azokat. Az ügyvezető szerint ez egy növekvő szegmens, egyre több cég foglalkozik ugyanis ilyen asztalok gyártásával. Emellett a nagyobb, robotikával foglalkozó autóipari beszállítók vannak jelentős számban a megrendelőik között. A robotok keretei ugyanis alumíniumprofilból készülnek, ahhoz pedig kell a kötőelem.

Ha már a robotoknál tartunk, Agárdi Viktor megjegyzi, számottevő növekedési faktort lát az Ipar 4.0-ban. – Az elmúlt évekbeli növekedésünk jelentősen ennek köszönhető. A kormányzat támogatja a kis- és középvállalatok automatizálását, digitalizálását, ami egyúttal az Ipar 4.0-t és a robotizálást is jelenti. Az, hogy ez egyre szélesebb körben terjed el, óriási lehetőség nekünk, hiszen az ügyfeleink többsége közvetlenül érintett. Megfigyelhető például, hogy az automatizálásnak köszönhetően egyre sűrűbben rakják a gépeket egymás mellé, így egyre kevesebb a hely, és nő az igény arra, hogy a gépeken ne csapódó, hanem tolóajtók legyenek. Azaz nekünk olyan kötőelemeket kellett kitalálni, ami a tolóajtókhoz alkalmazható. Vannak ilyen zárjaink, horonyanyáink, fogantyúink, zsanérjaink stb. Az üzletkötőknél van is egy 50x50 cm-es mintakocka, amire felszereltük az új termékeinket.

Kötőelemekre specializálódott a vállalat

Agárdi Viktor a digitalizáció kapcsán kitért a munkaerőhiányra is. – Mi nem szembesülünk olyan mértékű munkaerőhiánnyal, minta gyártó cégek, amelyek rá vannak szorítva arra, hogy automatizáljanak. Érdekes, hogy az, ami a magyar gazdaságnak, iparnak jelen pillanatban az egyik legnagyobb problémája, az nekünk valójában a robotizáció miatt óriási lehetőség. A munkaerőhiány egyébként úgy érint minket, hogy egyre nehezebb olyan kollégákat találni, akik beszélik a mi célországaink nyelvét. Tehát lengyelül, csehül, románul jól beszélő, műszaki végzettségű, emberileg is a csapatba passzoló kollégákat nehezebben találtunk most, mint néhány évvel ezelőtt, ez a kör leszűkült, és ez okoz nehézségeket.

A magát gépépítő elemek gyártójaként és forgalmazójaként meghatározó Fath Components Kft. a Miskolci Egyetemet és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet is támogatja, így jó eséllyel biztosítani tudja majd a megfelelő utánpótlást a vállalat.

Kiemelt Partnereink