Gyártósor 3D nyomtatással reformálják meg a pótalkatrészek piacát

3D nyomtatással reformálják meg a pótalkatrészek piacát

autopro.hu/Sz.K. | 2023.10.29 08:16

3D nyomtatással reformálják meg a pótalkatrészek piacát

Fotó: Pexels

A Sci-Tech Daresbury székhelyű Autentica Car Parts olyan platformot fejlesztett ki, amely lehetővé teszi az OEM-ek számára, hogy a pótalkatrész-tervezeteket értékesítsék a hivatalos kereskedők, forgalmazók és javítóközpontok részére.

Az első, a maga nemében egyedülálló megoldás lehetővé teszi, hogy a nonfungible tokenek (NFT) által támogatott, blokklánccal védett és tanúsított tervezési eszközöket igény szerint helyben 3D-nyomtassák. Az Autentica platform segít a tervtulajdonosoknak és az eredeti gyártóknak a pótalkatrészek értékesítésében, az NFT-k segítségével igazolva, hogy a vásárló valódi OEM cserealkatrészt vásárol, amelyet 3D nyomtatási szolgáltatással helyben, igény szerint gyártanak.

Az NFT-k továbbá segítenek a szellemi tulajdonjogok megsértésének megelőzésében és a felelősségi kérdések rendezésében, lehetővé téve az OEM-ek számára a 3D nyomtatási szolgáltatók feletti ellenőrzést azáltal, hogy 3D modellfájlok helyett G-CODE tokeneket továbbítanak.

Az Innovate UK, az Egyesült Királyság nemzeti innovációs ügynökségének finanszírozásával a platformot ötszáz ügyféllel, köztük OEM-ekkel és autókereskedőkkel, valamint hatszáz 3D-nyomtatási szolgáltatóból álló nemzetközi hálózattal tesztelték sikeresen.

Angliai bemutató

A Sheffieldi Egyetem Fejlett Gyártási Kutatóközpontjával (AMRC) és az Oracle felhőtechnológiai vállalattal közösen kifejlesztett felület a 28 napos iparági szabványhoz képest azonnali hozzáférést tesz lehetővé a pótalkatrészekhez, emellett 70 százalékkal csökkenti az olyan nem termelési költségeket, mint a raktározás, és 40 százalékkal csökkenti a szállítás szén-dioxid-kibocsátását.

Az Autentica Car Parts 2023. november 1-jén, a Sci-Tech Daresburyben egy különleges egész napos rendezvényen mutatkozik be. A bevezető esemény előtt Irma Gilbert, az Autentica Car Parts vezérigazgatója elmondta: „Az autóipari alkatrészellátási lánc utópiaca globálisan több örökös kihívással szembesül, mint például az alkatrészek költséges raktározása; az időigényes gyártás és szállítás miatt magas logisztikai költségek; és a határokon átnyúló szállítás miatt alacsony kockázatú rugalmasság, ami jelentősen befolyásolhatja a szállítási időt.”

Ezen a várva várt eseményen a résztvevők bepillantást nyerhetnek az additív gyártás és a szellemi tulajdon védelmének jövőjébe. A legfontosabb érdekelt felek, köztük az AMRC és az Oracle, hatásos előadásokat tartanak, amelyek megvilágítják a 3D nyomtatás fejlődését a gyártásban, és bemutatják a blokklánc technológia által lehetővé tett biztonságos ellátási lánc modellt.

Egyéb felhasználások

Ez az infrastruktúra felgyorsítja az additív gyártási folyamatok, anyagok és minőségellenőrzési intézkedések minősítését, számos lehetőséget biztosítva a szellemi tulajdonjogok védelmére, a szabadalmaktól kezdve az üzleti titkokig.

Az Autentica modellje kiterjed a repülőgépiparra, a védelmi iparra és a gyógyszergyártásra is, hozzáférést biztosítva számukra a digitális adatokhoz és a digitális adatjogok licenceléséhez. Ez a megközelítés lehetővé teszi a vállalkozások számára a költséghatékonyság növelését és a karbantartás racionalizálását az additív gyártás révén – írja a PES Media

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink