Gyártók Visszatér a Forma 1-be a Honda

Visszatér a Forma 1-be a Honda

autopro.hu/P.B. | 2023.05.24 13:22

Visszatér a Forma 1-be a Honda

Új partnerrel tér vissza 2026-tól a Formula-1 világába a Honda. A japán gyártó a sorozat meghatározó tagja volt, ám 2021-ben otthagyta a szakágat, noha teljesen nem fordított annak hátat. A visszatérésre nem kellett sokat várni.

A Honda május 24-én bejelentette, hogy visszatér az autóversenyzés legmagasabb szintjére, a Formula-1-be. A japán vállalat az Aston Martin partnereként lép be a Száguldó Cirkuszba a 2026-os szezontól, amikortól kezdve a versenysorozatban a mainál jóval szigorúbb előírásokat vezetnek be az elektrifikáció terén.

Mint ismert, a Formula-1-ben cél, hogy 2030-ra karbonsemleges legyen a versenysorozat. Ennek érdekében a 2026-os szezontól új szabályozást vezetnek be, amelynek következtében a hagyományos motor és a villanymotor maximális teljesítményaránya ötven-töven százalék lesz, tehát az autókat legalább felerészben elektromos motor fogja hajtani. Ez jelentős növekedést jelent a villamosenergia-felhasználásban a jelenlegi arányhoz képest, miközben fenntartható üzemanyag használatára is szükség lesz.

Konkrétan a 2026-os előírások a motor teljesítményének csökkentését írják elő, miközben megháromszorozzák az energia-visszanyerő rendszer (ERS) teljesítményét, amely bizonyos helyzetekben, például fékezéskor visszanyeri a kinetikus energiát, és elektromos energiává alakítja át azt.

A Honda közleménye szerint a változások összhangban vannak azzal az iránnyal, amelyet a Honda a karbonsemlegesség megvalósítása felé tart. Ezen előírások betartásának komoly jelentősége lesz a jövő technológiáinak fejlesztésében. Erre a meggyőződésre alapozva a Honda döntött a visszatérés mellet a Honda.

Így fejlesztenék az utcai autókat is

Toshihiro Mibe, a Honda elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy az új 2026-os szabályok révén a győzelem kulcsa egy kompakt, könnyű és nagy teljesítményű elektromos motor lesz nagy teljesítményű akkumulátorral, amely képes kezelni a nagy és gyors teljesítményt és az energiamenedzselési technológiát egyaránt.

„Hisszük, hogy ez a technológia és az új kihívás során megszerzett tudás közvetlenül hasznosítható lesz a jövőbeli elektromos utcai járműveinknél” – fogalmazott a vezető.

Koji Watanabe, a HRC elnöke az erőforrásra vonatkozó szabályváltozás mellett azt is fontosnak tartja, hogy 2026-tól az F1 feltett szándéka száz százalékban fenntartható üzemanyagot használni, és ez ugyancsak egyezik a Honda hosszú távú filozófiájával.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink