Gyártók Vezérigazgató-váltás történt a Toyota élén

Vezérigazgató-váltás történt a Toyota élén

autopro.hu/D.Á. | 2023.01.26 14:18

Vezérigazgató-váltás történt a Toyota élén

Fotó: Toyota

A Toyota alapítójának unokája, Akio Toyoda leköszön a márka vezérigazgatói posztjáról, és igazgatósági elnök lesz a továbbiakban. A helyét a Toyota luxusmárkájának, a Lexusnak a vezetője, Koji Sato veszi át, akitől mindenki azt várja, hogy elindítsa a vállalatot a változás útján.

Hirdetés

A Toyota márkaépítési igazgatója és a Lexus elnöke, Koji Sato április elsejétől veszi át a Toyota vezérigazgatói pozícióját. A befektetők folyamatosan figyelték, hogyan alakul japán legnagyobb vállalatának és egyben a világ egyik legbefolyásosabb autógyártójának vezetése, de a mostani bejelentés meglepetésként ért mindenkit. Toyoda az igazgatóság elnökének pozícióját tölti majd be Takeshi Uchiyamada helyett, aki marad igazgatósági tag.

Akio Toyoda több mint egy évtizedig irányította a Toyotát, ami alatt a cég nem igazán tudott elmozdulni az elektromos autók irányába, mivel a hangsúlyt a jól bevált hibrid hajtásra helyezték. A Toyota a hidrogénhajtást is megjelölte a jövő technológiájaként, ami sokak számára aggodalomra adott okot, hiszen így elektromos autók terén egyre inkább elhúzott a Tesla innovációban és piaci részesedésben egyaránt. A hibridek és a hidrogén melletti erős kiállást sokszor kritizálták befektetők és olyan környezetvédelmi aktivisták, akik egykor még éltették a Toyotát a technológiai és emissziós sikereikért.

Friss lendületre van szükség

Seiji Sugiura a Tokai Tokyo Research Institute elemzőjét meglepetésként érte a bejelentés. Szerinte a vállalat belső működésében egyfajta stagnálás volt jelen. Anders Schelde, a dán AkademikerPension befektetési vezetője elmondta, Toyoda kompetens vezérigazgató volt, de a teljes autóiparnak átfogó változáson kell keresztülmennie, amire a Toyota eddig nem mutatott jeleket. Ez változhat most meg a vezetőváltással – írja a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink