Gyártók Van, aki szerint remek év lesz az idei

Van, aki szerint remek év lesz az idei

autopro.hu/F.M. | 2023.03.13 11:17

Van, aki szerint remek év lesz az idei

Fotó: TRATON Mediacenter

A Volkswagen haszongépjárműveket gyártó leányvállalata, a Traton kiemelkedő eredményeket produkált tavaly, és további fellendüléssel számol az idei évben - többek között a rengeteg megbízás miatt.

A Traton az idei évben még nagyobb forgalmat és azzal együtt nagyobb nyereséget vár. A vállalat vezérigazgatója, Christian Levin Münchenben azt nyilatkozta, hogy már most tele vannak megrendelésekkel, a kereslet továbbra is magas, a gyártás pedig folyamatos a stabilabb beszállítói láncnak köszönhetően. A bevétel és a forgalom 5-15 százalékkal, a nyereséghányad pedig a korábbi 5,1-ről 6-7 százalékra nőhet.

Az elmúlt évben a Traton 12 százalékkal növelte buszainak és teherautóinak eladását, forgalmát pedig mintegy harmadával 40,3 milliárd euróra tudta feltornázni. Az adók levonása után megmaradt haszon így a dupláját adta a korábbi értéknek – 1,1 milliárd eurót. Ehhez nagyban hozzájárult az amerikai haszonjárműgyártó Navistar felvásárlása, a növekvő teherautó árak, illetve a jelentős karbantartási és cserealkatrész értékesítési bevétel. A Navistar nélkül a forgalom csak 10 százalékkal haladta volna meg az előző évit.

„Fontos szerepet játszik a hatalmas megrendelésállomány, ami már most lefedi az éves termelési kapacitásunk nagy részét” – nyilatkozta Annette Danielski pénzügyi vezető. Az ukrajnai háború és a félvezetőhiány ugyanakkor lefékezte a termelést a tavalyi évben.

Az MAN is a csúcsra tör

Az MAN a hathetes termelési szünet ellenére is képes volt jó üzemi eredményt, 139 millió eurót produkálni.

„Ez figyelemreméltó teljesítmény” – mondta Danielski. A termelés az osztrák Steyrből a lengyel Krakkóba való áthelyezése nyárig lezárulhat és így a MAN költségei a jövő évre jelentősen csökkenhetnek. Nürnbergben megkezdődik egy akkumulátorgyár építése, ahol 2025-től évi 100 ezer akkumulátort fognak gyártani elektromos járművek számára.

Osztalékként a Traton részvényenként 70 centet – tehát a nyereség harmadát – akarja részvényeseinek adni. A Volkswagen a részvények több mint 90 százaléka felett rendelkezik – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink