Gyártók Újgenerációs kenőolajjal lesz még fenntarthatóbb az Audi

Újgenerációs kenőolajjal lesz még fenntarthatóbb az Audi

autopro.hu/P.B. | 2021.05.10 12:21

Újgenerációs kenőolajjal lesz még fenntarthatóbb az Audi

Fotó: Audi Mediacenter

Az Audi Q6 e-tron lesz az első olyan modell, amiben a gyártó az acéltekercsek kenését az újgenerációs olajjal végzi. Ez a lépés jelentősen csökkenti a kenőanyagok mennyiségét a gyártási folyamatok során, ami hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

A korrózió megelőzésének érdekében, valamint a jobb súrlódásért az autókban számos helyen használnak kenőanyagokat, így az acélból készült alkatrészek esetében is szükséges ez. Az Audi a Q6-etron modellektől kezdve ehhez a Prelube II nevű olajat fogja használni, ami az új generációja az acélhoz használt olajoknak.

Míg a Prelube I esetében egy gramm olajra volt szükség egy négyzetméter felület kezeléséhez, addig a Prelube II esetében ez csak 0,7 gramm – ráadásul szinte teljesen ugyanolyan eljárási mód szükséges a használatához.

Ez egy Audi A4 tetején az eddigi 3,9 gramm helyett csak 2,7 gramm olajat jelent – írja a gyártó közleményében.

Komoly megtakarítás

A Q6 e-tron az első modell, aminél használja az eljárást az Audi, de innentől ez lesz a sztenderd eljárás. A vállalat szerint a váltással évi 40 tonna olajat spórol meg a cég a 2018-as adatokhoz képest. Európa mellett Mexikóban is a Prelube II olajat fogják használni a gyártás során.

Érdekesség, hogy az ötlet eredetileg az Audi ingolstadti dolgozóitól származik, ám azt felkarolta a cégvezetés is, így már az egész Volkswagen Csoport áttérhet erre a módszerre.

Kiemelt Partnereink