Gyártók Újabb lépést tett a hidrogénes repülő felé az Airbus

Újabb lépést tett a hidrogénes repülő felé az Airbus

autopro.hu/V.M. | 2022.05.31 12:18

Újabb lépést tett a hidrogénes repülő felé az Airbus

Fotó: Airbus Newsroom

A francia Airbus hidrogénes üzemanyagrendszerek tervezésére nyitott új fejlesztőközpontot az angliai Filtonban. Az új létesítmény hozzá fog járulni ahhoz, hogy a vállalat a következő évtized közepére piacra dobjon egy zéró emissziós utasszállító gépet.

A teljes nevén Zéró Emissziós Fejlesztőközpont (Zero Emission Development Centre – ZEDC) tevékenységei a folyékony hidrogénes üzemanyagrendszerek tervezésének minden részét le fogják fedni az egyes komponensek tervezésétől a tesztelésig.

A telephelyen fejlesztett rendszert az Airbus ZEROe utasszállítógéphez kívánják felhasználni. A gyártó célja, hogy az emissziómentes, folyékony hidrogénnel működő repülőgépét 2035-ig piacra dobja – ezáltal a világon elsőként kínáljon kereskedelmi célra tervezett kibocsátásmentes repülőt.

Az Airbus korábban három koncepciót is bemutatott a jövőben készülő repülőgépe potenciális alapjaként (a nyitóképen). Ezek mindegyikében a meghajtásról módosított, folyékony hidrogén és oxigén keverékét elégető gázturbinák gondoskodnak, amiket elektromos áramot generáló hidrogén üzemanyagcellák is kiegészítenek egy hibrid hajtásrendszert alkotva.

Kiterjedt fejlesztőhálózat

A brit ZEDC központ kiegészíti az az Airbus más országokban működő hasonló létesítményeit. A madridi és a németországi Stade-ban található ZEDC központokban kompozit hidrogéntankokat, míg a szintén német Brémában és a franciaországi Nantes-ben fém hidrogéntankokat fejlesztenek.

A tervek szerint a tárolóberendezésekkel 2023-tól földi, míg 2026-tól repülés közbeni teszteket fognak végezni.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink