Gyártók Újabb csapást mértek a Teslára Európában

Újabb csapást mértek a Teslára Európában

autopro.hu/V.M. | 2023.12.21 12:21

Újabb csapást mértek a Teslára Európában

Fotó: Tesla

December 20-ától kezdve a dán kikötői dolgozók és kamionvezetők megtagadták a Svédországba irányuló Tesla-szállítmányok kezelését. Akciójukkal a szakszervezeti dolgozók a svéd autószerelők kollektív szerződésért folyó küzdelmét szeretnék támogatni.

A Tesla svédországi autószerelői október óta nem veszik fel a munkát, amiért az amerikai vállalat nem hajlandó kollektív szerződést kötni velük. A technikusokat támogatandó azóta Svédországban és más észak-európai országokban több iparág dolgozói is megtagadták a Teslával való együttműködést.

„Nem engedhetjük egy embernek vagy egy vállalatnak, hogy azt mondja, másképpen akarja csinálni, és változtassuk meg a rendszert. Ha ide akarsz jönni, szívesen látunk, de követned kell a szabályokat” – mondta a 3F Transport dán szakszervezet elnöke, Jan Villadsen a kollektív szerződések szükségességére utalva.

A szakszervezet december 5-én jelentette be a 20-ától esedékes sztrájkot miután arról érkeztek jelentések, hogy a Tesla a dán kikötőkön keresztül kezdett Svédországba autókat szállítani. Ugyancsak 20-ától a norvég szakszervezeti dolgozók is megtagadták a Tesla Svédországba irányuló szállítmányainak kezelését.

Még tovább terjed a sztrájkhullám?

A Dansk Metal, a dán autószerelőket képviselő szakszervezet még nem csatlakozott svéd kollégáihoz a munkabeszüntetésben, azonban a nemzetközi, köztük német kapcsolatokat építő szervezet nem is zárja ki a lépést.

René Nielsen, a szakszervezet elnökhelyettese a Reuters-nek elmondta: „Nem mondjuk 100 százalékra, hogy sztrájkolni fogunk, mivel jelenleg a nemzetközi erőgyűjtés folyamatában vagyunk, és szerintünk ez a legerősebb fegyverünk.”

Ahogy arról korábban az autopro.hu is beszámolt, tiltakozásul a Tesla mögül már kihátrált egy dán befektetője, egy svédországi üzemben pedig leállt a Grünheidébe szánt alkatrészek gyártása.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink