Gyártók Sztrájkba lépett a Tesla beszállítója

Sztrájkba lépett a Tesla beszállítója

autopro.hu/V.M. | 2023.11.27 11:17

Sztrájkba lépett a Tesla beszállítója

Fotó: Tesla

A Tesla egy svédországi beszállítójának munkatársai felhagytak az amerikai vállalat számára szállítandó komponensek gyártásával, támogatandó az autógyártó kollektív szerződésért küzdő technikusait.

Az IF Metall svéd szakszervezet tájékoztatása szerint november 24-től kezdve a Hydro Extrusions mintegy ötven dolgozója vagy nem veszi fel a munkát, vagy más, a Teslához nem kötődő feladatokat lát el a vetlandai üzemben.

A Magyarországon is gyárral rendelkező norvég Hydro svédországi cége alumínium részegységeket gyárt a Tesla németországi autógyára számára. Az IF Metall tárgyalási vezetője, Veli-Pekka Saikkala elmondta, hogy az érintett alkatrészek egyetlen európai beszállítója a Hydro Extrusions, egyúttal reményét fejezte ki az akció sikeressége kapcsán: „ha ez fennakadást okoz nekik, reméljük visszakényszeríthetjük őket a tárgyalóasztalhoz.”

Egyre többen csatlakoznak

A Hydro Extrusions munkavállalói akciójukkal támogatásukról kívánják biztosítani a Tesla azon 130 svédországi autószerelőjét, akik október 27. óta sztrájkolnak kollektív szerződést követelve.

Az IF Metall-hoz tartozó autószerelő szakemberekhez szolidaritásból azóta többek között postai és kikötői dolgozók csatlakoztak azáltal, hogy visszautasítják a Tesla termékeinek kezelését.

Svédországban a munkavállalók mintegy 90 százalékát foglalkoztatják kollektív szerződések keretében. A Tesla ugyanakkor eddig elutasította egy hasonló szerződés aláírását, és azt állítja, hogy dolgozóit a szakszervezet által követelttel egyező vagy annál is jobb feltételek mellett foglalkoztatja – számolt be a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink