Gyártók Új-zélandi tulajdonosa lett az első kecskeméti CLA-nak

Új-zélandi tulajdonosa lett az első kecskeméti CLA-nak

Kuthi Áron | 2019.02.27 15:10

Új-zélandi tulajdonosa lett az első kecskeméti CLA-nak

Tavaly különösen jó évet zárt a Mercedes-Benz Hungária Kft., személyautókból 4018-at, kis- és nagyhaszongépjárműből 1189-et értékesítettek. Az eladott személygépkocsik darabszáma 2015 óta több mint a duplájára nőtt, a prémium személyautók eladásában a márka harmadik éve áll a dobogó legfelső fokán. A vállalat a Mercedes-Benz Manufacturing Hungaryvel közösen tartott sajtótájékoztatót Budapesten, ahol a kecskeméti CLA termelésindításáról is szó esett.

Hirdetés

A Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója ismertette, a cég tavaly 7 százalékos árbevétel-növekesést ért el. Globális szinten tavaly 3,4 millió járművet adott el a Mercedes, és ebből 2,4 millió volt személygépkocsi. A globális eladások 5,7 százalékát tették ki elektromos modellek. Mint ahogy Jörg Schmidt kiemelte, a sikeres évet nehéz piaci körülmények között teljesítették, ide sorolva a dízellel, a WLTP-vel (Könnyű Gépjárművek Világszerte Összehangolt Teszteljárása; Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) és a globális kereskedemmel kapcsolatos problémákat.

A 4018 Magyarországon eladott Mercedes személyautóból tekintélyes hányadot képviselnek az SUV-k, a GLC modellből például 506 talált gazdára. Az SUV-k egyre népszerűbbek, 46 százalékkal többet adtak el tavaly, mint 2017-ben. De itt van az AMG portfólió, amelyből 410-et sikerült értékesíteni. Jörg Schmidt azt mondta, a Mercedes továbbra is elkötelezett az összekapcsolt, autonóm, megosztott és elektromos mobilitás (CASE) fejlesztése mellett, ebben a szellemben születnek a jelen és a jövő termékei.

A kis- és nagyhaszonjármű-eladások is impozánsan alakultak tavaly, az 1189 eladott járműből 259 képviselte az X-osztályt. A nagyhaszonjárműveknél egyértelmű, hogy továbbra is sztár az Actros. Az eladott 609 jármű azt jelenti, hogy a piacon 10 százalékos részesedést élvez a Mercedes. A tavalyi év újdonsága volt, hogy már a kishaszongépjárművek tulajdonosai is igénybe vehették az integrált szervizcsomagot, így 4 évig vagy 120 ezer kilométerig megkapják a garanciát és a díjmentes karbantartást. Ráadásul emellé még vezetéstechnikai tréning is jár.

A márkakereskedői hálózatban 18 szalon a személyautók, 13 a kishaszongépjárművek eladásával foglalkozik, országszerte ötven szervizpont működik, ebből 23 a személygépkocsik tulajdonosait szolgálja ki. A tavalyi év nagy beruházása volt a budaörsi márkakereskedés, amely 3,5 milliárd forintból épült. A vállalat idén is kétszámjegyű bővülést tervez az eladásokban.

Hesz Tamás, a Mercedes-Benz Hungária kereskedelmi és marketing igazgatója azokat a modelleket sorolta fel, amelyek idén újként vagy megújulva érkeznek a szalonokba. Kiemelte a 300 lóerős, 2 literes turbómotoros, 4. generációs Mercedes AMG A 35 megérkezését, amely ebben az évben limuzin verzióval bővül. E 300 DE néven jön az első plug-in-hibrid dízel, amely a benzines E 300 testvére. Megérkezik a tavaly bejelentett új család, az EQ első nagymadara, az első elektromos SUV, az EQC. A GLE-osztály immár elektronikusan vezérelt futóművel lesz elérhető, és megújul a B-osztály is. A CLA gyártása pár héttel ezelőtt kezdődött Kecskeméten, az első elkészült modell már úton van új-zélandi tulajdonosa felé.

Josip Niksic, a Mercedes-Benz Manufacturing Kft. pénzügyi igazgatója a tavalyi év pár fontosabb momentumát idézte fel. 2018-ban 190 ezer gépkocsi készült Kecskeméten, és tavaly kezdődött a megújult A-osztály gyártása. Júliusban tették le az új gyáregység alapkövét, szeptemberben pedig megnyitott a Mercedes Benz Academy képzési centrum. Szintén tavaly érte el a kecskeméti gyár egymilliomodik darabszámot. A vállalat nettó árbevétele meghaladta a 3,5 milliárd eurót.

A nyitóképen Hesz Tamás, a Mercedes-Benz Hungária Kft. kereskedelmi és marketing igazgatója, Jörg Schmidt, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója és Josip Niksic, a Mercedes-Benz Manufacturing Kft. pénzügyi igazgatója

Hirdetés

Kiemelt Partnereink