Gyártók Új városi elektromos motorkerékpár a láthatáron

Új városi elektromos motorkerékpár a láthatáron

autopro.hu/D.Á. | 2022.07.06 11:17

Új városi elektromos motorkerékpár a láthatáron

Fotó: Facebook/zappev

A motorsport által inspirált Zapp i300 egy elektromos motorkerékpár, amely kivehető akkumulátorral és könnyű vázszerkezettel rendelkezik. A versenysportos vonásokat az anyaghasználatban és a modern konstrukciós megoldásokban lehet tetten érni.

A londoni Zapp 2017-ben alakult meg, egy évvel később pedig belekezdett az i300 fejlesztésébe. A modell hivatalosan az idei Goodwoodi Sebességfesztiválon debütált. Az elektromos városi robogó a gyártó szerint komoly motorokhoz hasonlítható gyorsulást és viselkedést kínál.

Az i300-at egy úgynevezett külső vázzal (exoskeleton) szerelték, amely könnyű alumíniumötvözetből áll és kompozit idomokat helyeztek el rajta, így az akkumulátorok nélküli tömeg mindössze 92 kilogramm. A hátsó futóműben központi rugóstag csatlakozik egy félkarú lengővillához, elöl fordított teleszkópok találhatók.

A hajtásról állandó mágneses villanymotor gondoskodik, melynek teljesítménye 14 kilowatt, a maximális forgatónyomaték 587 newtonméter. Nulláról 30 mérföld/órára (48 kilométer/óra) 2,2 másodperc alatt gyorsul az i300, végsebességére, 60 mérföld/órára (96 kilométer/óra) pedig 4,8 alatt.

Az i300 két, egyenként hat kilogrammos kivehető akkumulátort tartalmaz. A kapacitásukat nem árulja el a Zapp, de azt tudni lehet, hogy nagyjából 59 kilométeres hatótávot kölcsönöznek a robogónak. Az akkumulátorokat háztartási hálózatról 40 perc alatt lehet 20-ról 80 százalékra tölteni.

Árak és dizájn

Fontos jellemző a személyre szabhatóság – az első idom hatféle színben választható, az ülés pedig háromban. Az i300 már foglalható Nagy-Britanniában, az ára 5750 font (2.673.750 forint). Az ár az újrahasznosított műanyagokat használó Ocean verzióra érvényes. A természetes eredetű anyaggal borított Bio és a szénszálas kompozit idomokkal ellátott Carbon verziók 6995 fontért (3.252.675 forint) vásárolhatók meg.

Limitált szériás i300 Carbon Launch Edition is készül brit zászlókkal és különleges, gyémántvágott kerekekkel. Az i300 csak a Zapp EV saját weboldalán rendelhető, a kiszállításról pedig a Zapp saját kisteherautói gondoskodnak. A Zapp szervizhátteret, lízingszolgáltatást és biztosítási csomagokat is kínál. A Zapp i300-at nemzetközileg beszállított alkatrészekből Thaiföldön szerelik össze.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink