Gyártók Új vállalattal biztosítja akkuellátását a VW

Új vállalattal biztosítja akkuellátását a VW

autopro.hu/V.M. | 2022.09.28 06:17

Új vállalattal biztosítja akkuellátását a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen akkumulátorcellák gyártására létrehozott cége, a PowerCo a belga Umicore anyagtechnológiai vállalattal fog létrehozni egy vegyesvállalatot, aminek feladata a VW konszern európai akkucella-gyárainak alapanyaggal ellátása lesz.

Hirdetés

Az egyelőre ismeretlen nevű közös cég 2025-től fog katódanyagot és azok előállításához szükséges anyagokat szállítani a PowerCo alá tartozó akkucella-gyáraknak.

A vegyesvállalat először a PowerCo salzgitteri gyárát fogja kiszolgálni. 2026-ban 40 gigawattóra akkumulátorhoz elegendő alapanyagot lesz képes szállítani a még bizonytalan helyen felépülő üzeméből, míg az évtized végére éves kapacitása el fogja érni a 160 gigawattórát a tervek szerint. Utóbbi 2,2 millió akkumulátoros elektromos autó gyártását fogja fedezni.

Fontos a biztos ellátás

A PowerCo és a Umicore együttesen 3 milliárd eurót készül befektetni a közös cégbe, ami a VW számára, annak reményei szerint biztos és költséghatékony alapanyag-forrásként fog szolgálni.

„A katódanyag egy nélkülözhetetlen stratégiai erőforrás az akkumulátorgyártásban, a cella árának nagyjából 50 százalékát téve ki” – mondta el Thomas Schmall, a VW technológiai vezetője. „Éppen ezért az azonnali és hosszú távú hozzáférés nagy volumenű (termelési)kapacitáshoz egyértelműen versenyelőny” – mutatott rá.

Később a vegyesvállalat tevékenységeinek köre az akkumulátorok újrahasznosításának és a nyersanyagok feldolgozásának egyes lépéseire is kiterjedhet.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink