Gyártók Új gyárat épít a Volkswagen az USA-ban

Új gyárat épít a Volkswagen az USA-ban

autopro.hu/V.M. | 2023.03.06 14:19

Új gyárat épít a Volkswagen az USA-ban

Fotó: Scout Motors

A Vokswagen off-road modellekre szakosodott vállalata, a Scout Motors bejelentette egy új gyártóüzem építését az Egyesült Államokban. Az elektromos autókat készítő létesítmény 2 milliárd dollár beruházásával valósul meg.

A VW még tavaly májusban közölte, hogy az évtizedekkel korábban eltűnt, a mai SUV-k történelmének meghatározó elemének számító Scout nevet visszahozza. A Scout egy elektromos pickupokra és szabadidőautókra szakosodott, a VW konszernen belüli önálló cégként születik újjá.

Az amerikai piacot célzó Scout Dél-Karolina államban felépülő új üzemében évente akár 200 ezer járművet is összeszerelhetnek majd, miközben 4000 főnél is többeknek nyújthat majd megélhetést. Az építési munkálatok kezdetét 2023 közepére teszik, a termelés elstartolásáig azonban egészen 2026-ig kell várni.

Korábbi sajtóértesülések szerint a VW a Scout modellek Foxconn általi bérgyártásának lehetőségét is vizsgálta, ezek szerint viszont végül egy saját üzem építésére esett a választás.

Több évtizedes múlt

A mai SUV-k elődjeit, a Scout és Travelall típusokat az International Harvester gyártotta egészen 1980-ig. Ekkora az előző évtized olajárrobbanásai után a cég átstrukturáláson esett át.

Ma az egykori Scout járművek külső dizájnjegyeit többek között a Ford Bronco, illetve a Rivian elektromos pickupjai és crossoverei viselik magukon, a Scout, mint típus- vagy márkanév azonban eltűnt.

A Scout név tulajdonjogát a Navistar amerikai teherautógyártó birtokolja, ami 2020 óta a Volkswagen haszonjármű üzletágának, a Tratonnak a kezében van. A VW először a felvásárlást követő évben, 2021-ben latolgatta nyilvánosan is a Scout visszahozatalát – idézi fel a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink