Gyártók Tudott a hibáról, mégsem javította azt ki a Tesla

Tudott a hibáról, mégsem javította azt ki a Tesla

autopro.hu/V.M. | 2023.08.21 06:16

Tudott a hibáról, mégsem javította azt ki a Tesla

Fotó: Tesla

A Tesla annak ellenére, hogy tudott a hiányosságokról, nem javította ki az Autopilot önvezető rendszerét egy 2016-os halálos baleset után – vallották a cég mérnökei egy peres eljárás során, ami egy, az előzőhöz hasonló 2019-es tragédia kapcsán folyik.

Hirdetés

2019-ben a három gyermekes Jeremy Banner Teslájával egy útját keresztező kamion félpótkocsija alá rohant mindössze tíz másodperccel az Autopilot aktiválása után. A halálos kimenetelű balesetet követő nyomozás kiderítette, hogy az 50 éves férfi valószínűleg nem vette észre az előtte lévő teherautót, és úgy tűnik, hogy az Autopilot sem járt nagyobb sikerrel.

2016-ban szintén egy úton áthaladó kamion oldalába csapódott egy Tesla Floridában, az autó vezetőjének halálát okozva. A kettő eset között három év telt el, ezalatt az idő alatt a Tesla mégsem tett semmit az Autopilot keresztforgalom kezelésében mutatkozó hiányosságainak felszámolása érdekében – állítják Elon Musk cégének mérnökei.

A mérnökök annak a pernek a részeként tettek vallomást, amit Banner családja indított a Tesla ellen. Az ügyben az első bírósági meghallgatást októberre tűzték ki.

Sosem készítették fel a feladatra

A Tesla tisztában volt vele, hogy „az Atopilotot akkoriban nem készítették fel arra, hogy a keresztező forgalmat vagy annak eshetőségét észlelje” –mondta Chris Payne mérnök még 2021-ben. A nemrég benyújtott periratok szerint Nicklas Gustafsson, a Tesla egy másik mérnöke azonos vallomást tett.

Banner családja kártérítést követel a Teslától. Az elhunyt férfi felesége a bírósági dokumentumokban úgy érvel, hogy a vállalatnak a 2016-os eset után át kellett volna programoznia az Autopilotot úgy, hogy az veszélyes helyzetekben lekapcsoljon.

A megtévesztő nevű önvezető rendszere miatt sokak által támadott Tesla ugyanakkor állítja, hogy végig átlátható módon kommunikálta fejlesztése korlátait, ideértve a keresztirányú forgalom kezelését is – írta meg a The Detroit News.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink