Gyártók Tőzsdére lép a Lotus villanyautó-gyártó cége

Tőzsdére lép a Lotus villanyautó-gyártó cége

autopro.hu/V.M. | 2023.02.02 08:19

Tőzsdére lép a Lotus villanyautó-gyártó cége

Fotó: Lotus Cars Media Site

Az elektromos autók gyártására életre hívott Lotus Technology egy speciális célú akvizíciós társasággal egyesülve lép tőzsdére. A tranzakcióval megszülető vállalat értékét mintegy 5,4 milliárd dollárra teszik.

A hivatalos bejelentés szerint a Lotus Csoport sportautó-gyártóhoz tartozó Lotus Technology-t az L Catterton Asia Acquisition Corp. vállalat fogja felvásárolni, melynek egyik finanszírozója Bernard Arnaulthoz, a világ leggazdagabb emberéhez kötődik.

A Lotus Technology már legalább 2022 eleje óta fontolgatja papírjainak tőzsdei bevezetését. Menedzsmentjét erre ösztönözheti a Porsche szeptemberi tőzsdére lépése, ami után egy héttel, a Volkswagent megelőzve Európa legértékesebb autógyártójává lépett elő.

Az L Catterton kisebbségi tulajdonosa az LVMH, a világ vezető luxusmárka-csoportja, aminek vezetője Bernard Arnault. A francia üzletember Elon Muskot megelőzve 2022 decemberében vált a világ leggazdagabb emberévé a Bloomberg dollármilliárdosokat felsoroló ranglistája szerint.

Az elektrifikáció útján

A Lotus Csoportot kínai tulajdonosa, a Geely fokozatosan az elektromos modellek felé tereli. A sportautó-gyártó kínálata a következő években több tisztán elektromos modellel is bővülni fog, amivel még az Aston Martin vagy a Ferrari előtt léphet be a teljesen elektromos luxusautók szegmensébe.

A Lotus tavaly leplezte le tisztán elektromos Eletre SUV-ját, egy, az elektromos Porsche Taycan riválisának számító modellt pedig még az idén piacra kíván dobni – emlékeztet a The Detroit News.

Az Eletre gyártása még tavaly megkezdődött Kínában, egy új üzemben, ahol évente akár 150 ezer Lotus is készülhet majd. A típusnak fontos szerepe lesz abban, hogy 2028-ra a Lotus, terveinek megfelelően évi 100 ezer elektromos autót adhasson el.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink